…..som den svenska är - ensamhet. Enligt uppgifter så saknar 800 000 svenska män en vän. Då torde det ju vara ganska logiskt att det finns en ort i landet som heter Ensamheten. I denna glesbygd är säkerligen den fåtaliga befolkningen klart mindre ensam än den är i våra större centralorter. Det är som det heter bara att gilla läget och konstatera att man vänjer sig! Enligt sajten Parship.se så vill 70 procent av Sveriges två miljoner singlar träffa en partner. ”Jag tänker, alltså är jag singel.” Citatet är av Lizz Winstead. Det finns lika många teorier och åsikter om relationer som det finns människor. En av de mest avvikande är detta citat om förhållanden av Clint Eastwood. ”Om du vill ha en garanti, köp en brödrost.”

En försvenskning är på väg att sprida sig och bli internationell. Det är leendet, eller bristen på leendet. Allt färre ler. En internationell rapport visar att all världens hotell-, restaurang- och butiksanställda blev mer och mer surmulna under 2008. År 2004 bemöttes 87 procent av kunderna med ett leende. Förra året var siffran nere på 77 procent. Enligt Dagens Handel kan den rådande finanskrisen vända mungiporna uppåt på personalen igen. Det gäller att vara mån om kunderna och då är det ett smart drag att vara bemöta kunden med ett leende. Det som förvånar mig en aning är att i landet Sverige, där vi överlägsna alla andra nationer i tävlingen ”finn fem fel” och överbeskyddande. Att det fortfarande inte kommit en lag som tydligt styr upp detta faktum. Alltså en slags arbetsmarknadslag där vi klassificerar bristen på leende som en arbetsskada. Det är som bekant betydligt mera ansträngande att se sur ut, jämfört med motsatsen att se glad ut. Det kostar energimässigt minst tre gånger flera ansiktsmuskler i arbete att se sur ut. Dessutom medför det ju andra bieffekter, typ smink och tandgnisslande samt förändrat ph-värde. Det är förmodligen bara en tidsfråga innan min huvudman inom proffesionen, Socialstyrelsen kommer med ett påbud. "Ett gott skratt förlänger livet." Jag väntar med intresse på forskning som visar vilken typ av trendmässig kognitiv behandling som kommer att föreslås för att göra leendet äkta och välgörande igen. Musikterapi är många gånger gångbart. ”Snälla, snälla” och ”sudda, sudda bort din sura min” är två hits som kanske kan bli arbetsinstrument? Vem vet? Min personliga favoritslagdänga som glädjespridare och elevator för mungiporna är Ulf Lundells ”gå ut och var glad din djävel.”

Sverige är lagom och alltid i mittens rike vad gäller åsikter och uppfattning om det ena eller det andra. Då är det rimligt att vi är med och hävdar oss i alla frågor av vikt. Daily Mail uppger att tjugo procent av populationen oroar sig för sin vikt – varje dag. Många anser sig inte vilja något åt detta faktum förutom att oroa sig. Detta är alltså England. Frågan är om engelsmännen har blivit försvenskade eller är det tvärtom? Har vi drabbats av en engelsk sjuka? Det sistnämnda kan inte vara möjligt eftersom Sverige är det mest amerikaniserade landet i världen. Vi tar efter i alla nymodigheter och märkliga beteenden som uppträder där, vi försöker att kopiera mönstret här hemma. Numera skickar vi iväg några av våra tönt-tvmakare att sända svensk teve direkt från USA med en touch av att vi är något annat än vad vi är! Tidsandan är ett förödande vapen. De som äger berättelsen om världen påstår att detta är viktigt och intressant så är det bara för alla oss andra att haka på som vagnar på loket. Det spelar ingen roll om det är att skapa intresse kring ett förnedringsteveprogram eller nyheter. Det är tittarsiffror som avgör viktighetsgraden. Det är skrämmande hur litet intresse som ägnas åt många för mänskligheten viktigare frågor när det handlar om både humanism, existens och välbefinnande då det inte finns någon som tjänar pengar på frågan. Nu har vi i alla fall fått ett globalt enande och gemensamt diskussionsämne jorden runt. Uppmärksamheten kring den nya farsoten uppnår högsta effekt om man skulle mäta den i en Richterskala eller något liknande instrument. Svininfluensa har lyckats överträffa alla andra sjukdomar med hästlängder i medial uppmärksamhet. Att frukt egentligen är fruktansvärt farligt för den som vill undvika övervikt och sjukdom, den debatten och propagandan i svensk media räddas enbart av den större hotbilden. Eftersom kostens innehåll alltid hamnar i centrum för vårt välbefinnande så är det en tidsfråga innan någon kommer med en teori om vad som näringsmässigt ger ett stort A som i influensa. Då kan det vara klokt att ha ett citat av W. Brown i bakhuvudet. "Jag är inte vegetarian för att jag älskar djur. Jag är vegetarian för att jag hatar växter."  Bananen som anses göra var och varannan fet idag är en växt, om du inte hade riktigt koll på detta faktum. Men den hanteras och betraktas som en frukt i alla avseenden.

I handboll heter att svina när en utespelare skjuter mot ansiktet på en målvakt. Det må vara ett friläge eller ett straffkast. Det är kutym att inte göra sådana skott. Ibland händer det i alla fall, målvakten blir då med all rätt rasande. Det har alltid varit en konstig benämning för mig. Kan kopplas med ett dåligt beteende – svineri. Nu har det hänt på en exceptionellt global nivå att grisen får bära hundhuvudet. Och enligt tillförlitliga källor finns det inga grisar som har drabbats av den här influensan som de fått ge namn till. Svininfluensan är en faktor som inte kan gått någon obemärkt förbi. Nu har i alla fall det blivit en viss upprättelse för grisen och åkomman har bytt namn från svininfluensa till influensa A. Tillsammans bildar orden, svin- och influensa A, just det ordet – svina! Det som är remarkabelt i den gigantiska mediala uppbackningen kring cirka 800 influensasjuka i världen är att den är fortfarande relativt blygsam. 20 stycken har avlidit och alla är från Mexico, alltså ännu inga andra dödsfall när detta skrivs idag.  I Sverige dör cirka 2000 människor varje år av influensa! Ja – i jämförelse med malarian är det helt enastående vilken sensationsjournalistik denna A-influensa har blivit. Läs och begrunda dessa visa ord av en kvällstidningsjournalist, Anna Ekelund. Hon hamnar sällan på något löp för sina kolumner i krönikeform. Men hon utklassar många av dem vi ser på löpsedlarna allt som oftast. ”Varje minut dör två personer i malaria. Dygnet runt, året om. Det blir en del. Ändå inga rubriker. Äsch, malaria får de väl i Afrika? Dit planerar vi inga resor och de är för fattiga för att komma hit. Det drabbar inte mig, därför är det ointressant. Malaria kommer inte att ”hota den ekonomiska återhämtningen” eller ”slå hårt mot världsekonomin”. Världsekonomin omfattar inte undernärda barn och utblottade flyktingar. Jag hör cynikern med en trött axelryckning utbrista ”Ja ja, du världsförbättrare. Nu är läget som det är”. Även jag rycker på axlarna och tänker inte dagligen på att 300– 500 miljoner insjuknar varje år, att miljoner dör. Men det är hårda fakta som inte upphör att existera bara för att de ignoreras.”

Jag kan tänka mig att en anledning till att alla nationer och myndigheter är så alerta nu när rapporter om en influensa nära civilisationens högborg, alldeles vid Mexicos gräns till USA inträffar är historiken. Vi som har hyggligt minne kan komma ihåg 1980-talets mitt när aids eller hiv som det senare kom att kallas tog alla på sängen. Jag minns speciellt ett debattprogram i teve där bland annat journalisten Anette Kullenberg var med som skribent och tyckare och sa bland annat detta citat som fastnat i mitt bakhuvud. ”Lite aids dör man ju inte av.” Detta är nog en av många anledningar till att beredskapen är 110 procentig för A. För att fortsätta på temat farsoter så var det ju i Kongo som hiv-viruset anses sett dagens ljus i samband med forskares framställning av ett poliovaccin. Detta vaccin som sedan testades på människor i bland annat Kongo.  Denna hypotes förekommer i alla fall enligt den omdiskuterade och intressanta dokumentärfilmen "the origin of aids". Bara i den demokratiska republiken Kongo som anses vara ett av världens rikaste länder, sett till dess naturtillgångar har 5,4 miljoner människor mist livet i interna konflikter under den senaste tioårsperioden. Dessutom tros 250 000 kvinnor ha blivit våldtagna. 30 procent av dem kan därmed ha fått hiv. Detta enligt uppgifter från International Rescue Committee.

Nyhetsjournalistiken påverkas av den borgerliga mediadominansen. Enligt forskare så har inte oppositionen bara regeringen emot sig. Även medierna har blivit den borgerliga alliansens medspelare. Även jag som läst och lyssnat på nyheter under ett antal decennier kan se tendens, alltså som en hyggligt allmänbildad medborgare. Det hörs inte alls de tongångar som tidigare hävdades att ledande politiska journalister skulle vara vänsterorienterade såsom det lät på 1960-talet och några årtionden framåt. Medieforskaren Kent Asp anser att det är ett större problem med att medierna tenderar att rapportera alltmer likriktat, på bekostnad av den mediala mångfalden. ”Om ett parti börjar missgynnas i de stora tidningarna, följer de andra efter och till slut blir alla partiets motspelare”, säger han. Enligt en annan medieforskare Mats Ekström ses en tydlig koppling mellan den obalanserade nyhetsbevakningen och att en majoritet av våra största tidningar är liberala eller borgerligt orienterade. Som exempel nämner han hur DN debatt som ska fungera som ett öppet debattforum, ”i det närmaste har den blivit en anslagstavla för alliansen.” Personligen tycker jag att det tråkigt överhuvudtaget att läsa tidningarnas debattsidor. De är oftast bara en slags megafon för redan etablerade politiker som vill hamra in redan kända budskap från sitt program till allmänheten. Det finns sällan plats för självkritik eller eftertanke, mest självgodhet och att framhäva den egna tesen som den enda rätta vägen. Och när det gäller politik så är mäster Göran Persson alltid en utmärkt man att citera.  Här svarar han på frågan om vem som är roligast i riksdagen. ”Det är en sällsynt tråkig församling, måste jag säga.”

Googla är populärt och oerhört effektivt för att finna information och kunskap idag. Ett fantastiskt instrument helt enkelt. Men det kostar på miljön. En forskare på Harvard har räknat ut att två sökningar på Google producerar 15 gram koldioxid. Det vill säga lika många gram som när man kokar en kanna te i en elektrisk kokare. Men leverantören Google säger att siffran är för hög. Endast 0,2 gram koldioxid produceras per sökning, enligt dem. Hela it-branschen står för 2 procent av världens totala koldioxidutsläpp enligt en nyhet från BBC. Det finns som alltid flera beskrivningar av vad som är rätt eller fel. Då kan ett citat av en okänd vara på sin plats. ”Optimisten tror att den värld vi lever i är den bästa möjliga, och pessimisten fruktar att det är sant.”

Existentialism förefaller vara ett aldrig sinande tema i vår kultur. Filosofen som kanske mer än andra ägnat sig åt denna fråga med ett intensivt sökande är Sören Kirkegaard. Han kunde finna tre stadier, det sinnliga, det innerliga och det andliga. Samtliga leder vidare i ytterligare tre steg. Enligt Kirkegaard utvecklar sig människan genom att förhålla sig självmedvetet till sin materiella omvärld och till personliga och andliga aspekter av den mänskliga helheten. I detta sammanhang passar det fint med en nutidsanekdot. Inom idrott och sport så är det möjligt att förena alla tre stadierna.  Enligt medierapporter så var det den enarmade, halvblinde golfare som en lång stund gick och letade efter en försvunnen boll på en golfklubb nära Exteter i engelska grevskapet Devon visade sig ha slagit hole-in-one. Eftersom detta sällskapsspel numera är en allemansrätt eller sport för alla så får ett citat av en riktig mästare avrunda veckans krönika. Detta citat är av Muhammed Ali. ”Jag är världens främste golfspelare. Jag har bara inte spelat ännu.”

P.P