…….alltid? Det är det givetvis inte. Eftersom vi har olika kapacitet och förutsättningar så är det förstås inte rättvist såsom vi agerar idag. Alla har samma krav och anses göra samma sak och producera samma resultat. Det är hörnstenen i vår skolmodell och även inom förenings- och arbetslivet. Likriktningen hämmar all form av kreativitet och flexibilitet. Människans anpassningsförmåga är lysande, om den får möjlighet att agera. Nya motionstrender är nu för tiden en del av vår populations utveckling. Det ena dummare än det andra får en stor och bred medial uppmärksamhet. Det senaste påhittet är lika dumt som det låter. Gågging är genvägen till motionens alla fördelar. Öka promenadtakten så ökar du automatiskt förbränningen! Ursäkta – men var finns det någon som uppmärksammar gemene man om att allt går igen i en urgammal kunskap. Svaret är media, okunniga journalister som sprider ut olika halmstrån som de hittat när de vittjat sitt elektroniska nät. Det finns alltid möjligheter att krama en story ur den här nya träningsformen. Den som vill träna mera intensivt kan intervallgågga. Vad skulle jag kalla den här sörjan för, det är helt klart som att göra en höna av en fjäder. Gegga är nog mitt förslag på det här tramset. Faktum är att det är sedan obegränsad tid tillbaka känt att om man går fortare så ökar träningseffekten. Nästa steg är att springa och den som kan springa fort, fortare, fortast. Ja, den får givetvis ut störst effekt av träningen! Så var det med denna nya trend. Gammal som gatan som man går på. Problemet är att alltför många går på det, alltså nyhetens trend! ”Den som inte citerar åstadkommer inget annat än upprepningar.” Citat den spanske bibliofilen Enrique Vila-Matas, han som skrev den säregna kultboken ”Kortfattad inledning till den bärbara litteraturen.” Han säger vidare ”det är när man citerar som man kan och bör vara verkligt originell.” Upprepning är kunskapens moder. Upprepning är också förutsättningen för en effekt av träning! Så med bästa och mesta ansträngning så kanske jag får ihop det med dessa trender att det är en slags citering av tidigare träning!

 

Med dagens stabila cykelramar så skulle inte herrcykeln längre behöva ha en ram som gör den mera eftertraktad. Man kan vara ute cykla på olika sätt. Vissa föredrar att så att säga cykla på estetikens bakgator, detta föranledde att cykelbyxan uppfanns en gång i tiden. Frankrikes president Sarkozy, han är en som alltid vill hålla i styret. Han har även gjort muskelgruppen som lider mest på sadeln cykelturen riktigt het. President Sarkozy och landets första dam Carla Bruni har enligt vår största kvällstidning berättat öppet om sin knipövningsträning. På tio månader har Sarkozy gått ner 4 kilo och paret rapporterar att de fått ett bättre sexliv. Nu är det bara att vänta på vilka sensuella övningar som kan komma från Sveriges motsvarighet. Knipa eller mussla är som att välja mellan fågel och fisk. Nyttigheten är mer en smaksak. Precis som knipandet för baken! Framlidne och den kanske mest berömda av Frankrikes presidenter är Charles de Gaulle. Han var sällan ute och cyklade och som legendarisk och framgångsrik ledare med erfarenhet från slag i fält kunde han ägna sig åt andra konster som kultur och mat. ”Det stör mig inte alls att man liknar mig vid en sparris – knoppen är ju de viktigaste också hos den.” Med enbart detta citat från de Gaulle vill jag bestämt hävda att det inte bara var knopp och kropp som var vassare hos våra politiska företrädare förr – det var allt. Det var nog så att det var större och högre status att vara politiker förr, det gav ett större urval av kandidater till ledande funktioner. Vi har under senaste decennierna haft betydligt flera karriärmöjligheter inom en mångfald av branscher. Framtidens arbetsmarknad ser dyster ut för alla våra välutbildade och smarta ungdomar. Denna situation ger förstås hopp om att det skall bli en tillströmning av skarpa hjärnor och sunt förnuft till den politiska arenan igen.

 

Ombytta roller är inte bara titeln på en grymt underhållande film. Det är politikens ansikte idag, alltså samtidsdokumentet när ideologierna har bytt sida. Alla ledande nationer i västvärlden genomför idag en variant av Karl Marx ideologiska teorier och tankar. Den tidigare så populära marknadsekonomiska modellen med konsumtion till det yttersta har havererat. Men vi har helt klart problem med ge dagens nygamla konstruktion ett namn som är rumsrent. För att välja ett citat i mängden som passar in på tidsandan så är Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv en bra måttstock. Hans kommentar om vårproppen finns citerad i DN. ”Anders Borg är den bästa finansminister som Socialdemokraterna någonsin har haft.” Hm, jag tycker nog att det var att släta över det hela en aning. Socialdemokraterna i Sverige har aldrig kommit med så vänsterradikala förslag som Borg genomför idag. Så nu ser vi med spänd förväntan vilka starka högerargument som sossarna kommer att lansera i första majtalen detta år. De har hamnat i ett ingenmansland eftersom den borgerliga regeringen är klart mera vänster och socialistisk än Monas rebeller idag. Men detta är som sagt var en trend från Obama och till alla ledstater. ”Fantomen vilar först då fred råder i världen", detta klassiska djungelordspråk från Fantomen eller Mr Walker som han kallar sig när han rör sig som folk i största allmänhet. Nu återstår när vi skall få en ledare som matchar Mr Walker?

 

Vinden har i alla fall vänt och landet sjuder av tillförsikt. Ansvariga för analyslösningar sitter och målar upp euforiska bilder i kvällspressen om hur försäljningen av bröllopsbaserade produkter beräknas uppgå till 2,5 miljarder kronor. Det är prins Daniel från Ockelbo som får halva kungariket och en kronprinsessa som skall få Sverige på fötter. Jag är häpen över hur naiva så kallade experter är i sina prognoser. Det är givetvis ett slags önsketänkande att alla skall köpa porslinstallrikar med en glad kungafamilj.

 

Att tillbringa litet tid på rygg för att komma på fötter är många gånger början på något nytt för människor mitt i livet. Det ger tillfälle att fördjupa sig inom ett område som en forskare i Österrike har gjort nya upptäckter i nyligen. Fenomenet med ludd i naveln, han har funnit ut att vissa hår på överkroppen fungerar som små huliganer som fångar in dammpartiklar och annat bös från kläderna. Håret växer vanligtvis i en virvel runt naveln och luddet transporteras dit under dagen. Vårens återkommande trender har i år fått en förstärkning med vägglöss. De är stora och farliga, förökar sig lika snabbt som fildelningen på internet. Andra mera naturligt återkommande vårtecken är givetvis på plats i vanlig ordning. Sportaffärernas drive med springskor där vårens primörer skall krängas till en hågad allmänning som nu helt plötsligt efter en tid i idé skall återerövra sin kropp. Tyvärr är känslan och förståelsen oftast noll hos de så kallade experterna som kallas in för att kränga skodon och andra attribut till en köpsugen och fysiskt svulten population. Som ett mantra hävdar man konsumtion före funktion och känsla. Men i nationens intresse så är konsumtionen, även totala felköp, av godo. Finansministern sover bättre och andra organisationer inom statistisk kan visa upp siffror på att nu vänder det! I och för sig är detta ingen genial gissning – pendeln svänger alltid tillbaka!

Cykelservicedagen är åter här – och ett måste! Alla nya glassar provsmakas av en panel som består av likasinnade eller samtyckande. Den nyskördade sparrisen har anlänt till huvudstaden – den är ett måste för alla som vill vara någon som räknas i facebook eller på vattenhålen i huvudstaden.

 

En man som kunde det mesta om både katt och liv var Ernest Hemingway. Därför blir veckans slutord ett citat av Hemingway. ”Det märkligaste med framtiden är att den så småningom kommer att kallas ”den gamla goda tiden”.”

 

P.P