……det är givetvis jag det - förstås! Märk väl att jag är långt ifrån ensam om denna ovanliga livsinställning. Det finns ytterligare några till därute i omvärlden bland de drygt sex miljarder medvandrare som löper sitt livslopp under samma tidsepok som jag själv. Vi har ett och annat gemensamt. Det är tron på den goda människan och dessutom delar vi förmågan att visa respekt för olikheter. De flesta av oss delar uppfattningen att resultaten från nya omfattande DNA-studier som visar att människosläktet är genetiskt extremt homogent trots alla skillnader i utseende. Vi har även flera olikheter. En faktor som skiljer oss positiva från negativa människor är tron på framtiden. En pessimist har uppfattningen klar ”det är ingen idé”. Allting är förgäves i sådan låt oss kalla den för en ”ludde-luddiganda”. Det djur som liknar människan mest och därför ofta är en slags organbank för oss är svinet, ibland även kallad gris. I likhet med oss har svinen ett öppet, nyfiket och allmänt positivt sinnelag. Det är därför konstigt att vi ibland benämner människor för svin eller gris som är tvärtom, alltså helt emot grisens positiva sinnelag! Vi kanske borde söka stöd hos språkvårdare. Ett är säkert att det är synnerligen svårt att hitta rätt vokabulär med enbart sportjournalistiken som enda källa. Bank & framförallt gänget som vill komma upp till kvällspressen är ofta bäst i luckorna. I mellanrummen mellan orden finns nerven och spänningen även hos en skribent med ett begränsat språkbruk. Dessa verbala krumbukter påminner om bollspelets magiska spelvändningar. Med denna ingress skall jag försöka ge min prognos inför årets fotbollssäsong lokalt och globalt!

 

I den internationella toppfotbollen har det spelats flera matcher med riktigt många mål på senaste tiden. Experterna har redan tömt sitt förråd på superlativer. Ända återstår cupfinalerna! Fotbollsåret har börjat bra. Personligen blir jag alltid glad om Man U vinner – precis såsom FBK i hockey samt Edsbyn i bandy. Det känns bra med en kontinuitet i en osäker värld. Allsvenskan denna säsong kan komma att avgöras med lottning som en pausunderhållning i Bingolotto. Känns faktiskt mera ovisst än någonsin. Alla slår alla och jag känner för att säga pass om vilket lag som vinner. Men i Jerry Williams klassiska anda så brukar jag klämma en tia eller pressa en hundring. I hans jargong betyder det att springa 10 kilometer och lyfta 100 kilo i bänkpress. I mitt fall är det spel på resultat eller vinnare. Och det har jag gjort på Göteborg och Kalmar. I superettan kommer Sundsvall, Ljungskile, Norrköping och Södertäljes lag att toppa.

 

I den lokala världen blir Jonny Rödlund än en gång seriesegrare. Denna gång förmodligen ohotad i femman, där Andreas Engblom kommer att göra minst 50 mål! Även i fyran kommer ett Västeråslag vinna serien. Mitt tips är att anrika IFK Västerås vinner på sina rutinerade spelare. Tvåan är vikt för Skiljebo, det är egentligen bara press på Hasa att lyckas med att välja rätt uppställning vid matcherna samt att nyckelspelarna får vara friska. Största hotet är att det är hur svårt som helst att vinna en serie på beställning.

 

Sedan har vi division ett norra som är årets hetaste serie i den lokala fotbollsvärlden. För drygt tio år sedan var Syrianska i division sex och VSK i allsvenskan. I år är man i samma serie! Den utvecklingen säger en del. Äntligen får den fotbollsintresserade allmänheten ett hopp om fotboll i högre serier igen. Staden kommer att få ett nytt lag som topprankat lokalt är min uppfattning. Vad är det som gör ett lag till vinnare. ”Stort hjärta, hårt arbete.” Det var mottot för suveräna Färjestad som vann SM-Guld i ishockey. Det är ett gångbart tema. Motståndarna HV:s mentala coach (Pär Pettersson) hade trummat följande budskap i sitt lag: ”Jaget, laget, uppdraget”.

 

 Vad gör då årets upplaga av Syrianska IF till vinnare? Det är givetvis spelarna som skall göra det, för att nämna några i mängden så kan jag plocka fram ett par starka huvudaktörer. Nick knock är ett hemligt vapen, Aslan huvudspel! Menhals huvud skall åter tillbaka på gräsrotsnivå efter att hans tankar lättat ankar, detta gjorde honom till en av landets mest lästa fotbollsbloggare under en veckas tid. Styrkan hos våra spelare sitter inte i håret som hos Simson, nej här är det tvärtom – vaxade ben som skall springa som trumpinnar. Det blir inte som i vissa sporter sarg ut som spelidé – Sargon är mera troligt. För att göra en lång historia kort så tror jag faktiskt att det räcker med att nämna SI-systemet som är baserat på sju grundenheter från vilka alla andra enheter kan härledas. Vi har både längd, massa, tid, substansmängd och temperatur i laget. Dessutom finns det ljudstyrka och elektrisk strömstyrka vid sidan om. Att ha en ledare som Lutaj, som står stadigt känns som en uppgradering av SI-systemet! Kansliet är hjärtat där chefen Nori, han som drömde om att bli fotbollsproffs under hela sin skolgång enligt hans gamle lärare Arne. Melek som med sin strömstyrka kan avgöra matcherna själv är navet i föreningens engagemang. ”Slipsen” är multibegåvningen bakom bland annat hemsidan. Fansen kommer att bidra med några poäng.  Eftersom de är med och både vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Risken för att de skall hemfalla till den nya Stockholmstrenden och börja ringa på nätterna och störa motståndare betraktar jag som obefintlig. De har solklart för sig vilka färger som ger oss både värme och kärlek. Det är givetvis solens färger som är gult och rött som har en övergripande makt över allting, även gräset och linjernas färg på planen! Här kommer nu mitt förslag till serietabellen i division ett norra! Degerfors har traditionen, Gröndal har truppen och sedan blir det alltid en och annan överraskning. Skellefteå tippar jag lågt trots deras samarbetsavtal med Djurgården. Får Syrianska poäng i de första matcherna – då blir det en solig resa!

 

1. Degerfors IF

      2. Gröndals IK
---------------------

3. Syrianska IF

      4. Valsta Syrianska

      5. BK Forward

6. Enköping

7. Carlstad United BK
8. Umeå FC

9. IK Brage

10. Östersund FK

11. Västerås SK
----------------------
12. Karlslunds IF
13. Skellefteå FF

      14. Armeiska-Syrianska KIF

 

En fråga som vi alla måste ställa oss idag är. Vem i hela världen kan man lita på? Lita på mig är budskapet i allsköns blandning av information från både kreti och pleti! Stabilitet i den egna fokuseringen är ett mantra. Det är ett tips – som kommer från många olika källor, ibland även från mig själv. Det kan vara personligt vinklad information från någon okänd eller ökänd. Det som slår emot när jag tittat på olika bloggares texter är att det inte bara riksdagsmännen som får en blygsam respons på sina texter. Det förefaller bara vara en handfull återkommande och oftast likasinnade som gör sina förutsägbara kommentarer till bloggarnas texter. Nu har jag inte totalkoll men några aktörers texter har jag i alla fall ögnat igenom inför denna krönika. Här följer några exempel från den lokala fotbollens tyckare. ”En sak är säker när vi sammanfattar verksamheten så här långt: VSK har tränat mer och hårdare i år än ifjol. Rent siffermässigt så är det cirka 13-14 % mer i mängd än ifjol. Jag hoppas att den ökning skall leda till mindre skador på sikt men framför allt en ork och prestanda som är utöver det vanliga i denna serie. Vi har många bra unga spelare som kan ta kliv uppåt i seriesystemet men det bygger naturligtvis att man skall klara av den träning som bedrivs på Allsvensk nivå. Vi försöker närma oss för klubbens skull men också för spelarnas skull.” Så skriver Anders Carlsson (VSK) i sin hemvävda och omtalade blogg. Eftersom det tidigare nämnts i ovanstående text att nästan alla varit skadade under försäsongen så vill jag poängtera följande med min blygsamma erfarenhet och kunskap om idrottsskador. Det finns en poäng i Claes Hellgrens synpunkter i en radiodiskussion. Det beror ofta på tränare och träning vilka skador som man får i idrotten. Det är även ett välkänt faktum att skaderisken ökar betydligt i tävling/match jämfört med träningssituationerna. Risken att slå upp en muskelskada är påtagligt större om man inte varit i matchliknande situationer efter en skadeperiod!

 

Den allvarligaste skadan som drabbat Syrianska under försäsongen refererades nästan i en direktsändning i lokalavisan VLT (Aly Keitas muskelbristning i leggen, norsk vokabulär). Att laget kommit helskinnade igenom träningsläger och försäsong beror mycket på konstiga gympaövningar. Det som en del inte riktigt har förmåga att förstå nyttan av är följande faktum. För att vi skall få en vävnadstolerans till snabbare accelerationen och kampmoment som modern fotboll kräver så handlar det om att träna funktionella styrkeövningar. Ja, aktörerna som skriver om oss idag är många och engagerade. En i genren som ger sin syn med personligt vinklad information under lokaltidningens fana är fotbollsbloggaren Jocke Lander. ”VSK öppnade tränandet på riktigt igår. Syrianska idag. Var nere och kollade på Vallbylagets första träning med Edmond Lutaj vid rodret. Joggning, konstiga gympaövningar, två passningsövningar, lite tvåmål och sen strechning. Ingen hit att titta på, men det är alltid kul att det drar igång. Jag vet inte om Aly keita tyckte det. Keepern såg brutalt plågad ut när Bobben Lydeborn pepprade bollar mot honom. Och rätt som det va låg han där och vred sig i plågor. Kanske inte så bra att börja med stenhård träning direkt efter en längre ledighet. Men Keita kom upp efter hjälp och sa sen att han hade ont i vaden, men trodde inte att det skulle vara någon fara. Menhal undrade skämtsamt efteråt hur han kunde ha ont i vaden när han inte har några vader... Man får ju hoppas att Keita snart är tillbaka. En långvarig skada på honom är nåt som Syrianska verkligen inte har råd med.”

 

Den totalt insatte Braxingen är en annan stekhet skribent, han har dessutom minst en fot i varje garderobe (omklädningsrum på norska, för våra spelare med norska pass) och kan därmed oftast rapportera händelser och nyheter strax innan de har inträffat. Helt klart dominerar ynglingen den lokala fotbollsrapporteringen totalt för tillfället. Han har hittat hela spelplanen när övriga befinner sig i mittcirkeln. Här kommer ett smakprov på hans analytiska förmåga publicerad i den nationellt uppskattade bloggen braxingen.se. ”Penttis texter förknippas med Syrianska IF, vare sig föreningen vill det eller ej. Det är varken gott för relationen med medier, sponsorer eller övriga intressenter. Förvånas inte om VLT spelar ut detta kort vid en eventuell osämja mellan parterna. Och vem kan då säga att tidningen gör fel? Jag tror att situationen med krönikorna på Syrianska IF:s hemsida i längden är ohållbar. Det finns en anledning till att man i regel undviker krönikor på officiella hemsidor. Risken är överhängande att det blir under okontrollerade former, som i det aktuella fallet med Pentti Pitkänen. Tidsfråga innan de försvinner? Helt klart. Syrianska IF har en SvenskaFans-site, där de hamnar i ett betydligt mer passande forum. På en officiell hemsida utgör de en stjälpande hand. Samtidigt gör en ideell Kristoffer Lövberg ett fantastiskt arbete när han nu synar samtliga seriekonkurrenter. Trist att det skall hamna i skymundan för en trött krönikör...”. Och nu spekuleras det vilt och funderas på många håll i inför seriepremiären. Alla föreningar har sina supporters och lokaltidningar engagerade mer eller mindre. En grupp anhängare till en av seriekonkurrenterna har gjort en enkät bland sina så kallade experter. Resultatet blev inte oväntat överpositivt och realistiskt efter de sympatier som man har för sitt lag. Förmodligen skulle liknande resultat kunna visas upp från Kiruna till Ystad! Experterna som vi kallar de består av spelare och ledare i VSK Fotboll, media, styrelse, supportrar och före detta spelare i Grönvitt. Resultatet talar sitt tydliga språk. VSK Fotboll vinner premiären hemma mot BK Forward, men det lär bli jämnt! Matchen kommer att spelas inför storpublik. När 26 matcher är spelade parkerar VSK Fotboll på kvalplats om man får tro experterna.”

 

 En filosof, Protagoras som var i livet och verksam cirka 490–420 f. Kr. var en föregångsman som gjorde en fantastiskt elegant modell där människan var centrum för alltings mått. Lotta Lotass är en extremt kompetent och läsvärd författare som idag för detta språkliga arv vidare. ”Människan är alltings mått. En fingerbredd är bredden över långfingret. En tum är bredden över tummen. En tvärhand är bredden över handens fyra fingrar. En fot är fotens längd. En aln är längden av underarmen från armbågen till lillfingerspetsen. En famn är längden mellan långfingerspetsarna på mannens vida, rakt utsträckta armar. En aln är två fot. Ett steg är en halv famn. En famn är sex fot. En tvärhand är fyra tum. En fot är en halv aln eller tolv tum. En tum är en tolftedels fot, en tjugofjärdedels aln. Ett stenkast är femtio steg. En fjärdingsväg är fyratusenfemhundra alnar som är niotusen fot. Där människan är alltings mått, måttet för det varande att det är, visar den sträckta armen”. Tänk så mycket trevligare det vore om inkast och hörnor markerades med antal famnar det är till mållinjen istället för metervara. Nu är vi oftast mil från denna kulturella upplevelse. Missade målet med en fot eller en tvärhand är ju mått som alla skulle lära sig snabbt!

 

Den svenska ankdammen måste anses för att vara den mest framstående i hela världen. Att den liten, det är egentligen självklart eftersom populationen är blygsam till antalet med internationella mått mätt. Att det mesta i den är småaktigt är därför helt i sin ordning. Men att kalla den sandlåda är att ta i, eftersom sanden har blivit till guld hos de flesta aktörer och debattörer i denna damm. Så guldgruva är en bättre benämning på vår nationella ankdamm. Nu får även idrotten känna av ekonomiska besparningar. Det här året kommer att innebära att många idrottsklubbar får mindre resurser. Men för de som sitter i toppen på detta pyramidspel kommer intäkterna att öka. I champagnegaloppen som råder idag finns givetvis våra fotbollsspelare med och tävlar om de högsta lönerna. Enligt den lista som den franska fotbollstidningen France Footboll gjort över de som tjänar mest lever några väl på sin lön. Toppar förra året gör David Beckham som tjänade ungefär en miljon kronor om dagen, bra betalt per frispark. Zlatan hade bara 400 000 kronor i sin dagskassa. Det är kanske därför som journalisterna envisas att kalla ett avslut som resulterar i ett mål för kasse! Allt är dock inte guld som glimmar. Träningskläder har många gånger försetts med antibakteriella silverjoner. Överläkaren Åsa Melhus på Uppsala akademiska sjukhus har forskat mycket kring silverjoner och dess verkningar. Hon är mycket kritisk till hur silvret sprids till konsumenterna. Dessutom säger hon i samma intervju i GP följande. ”Det är organiserat vansinne att börja använda sig av silver i kläder, i matlådor, i skärbrädor och i tvättmaskiner. Bakterier blir resistenta mot både silver och antibiotika. Det är inte alls bra.” Det är kanske helt logiskt, men vem bryr sig om tvåan i en tävling – silver är ju bara tvåa efter guldet!  Nu väntar jag bara på varningstext på silvertejpen. Guldtejp är framtiden!

 

Avspark nästa – må bästa laget vinna och se upp med gräsmattans hämnd mot allt konstgjort i samtiden. ”Det bästa man kan spara till ålderdomen är sig själv." Karl Gerhard är källan till detta citat som slutkläm!

 

P.P