………är den braskande rubriken. Precis samma text som på löpsedeln utanför butiken, detta bygger upp en spänning. Har Tvålen Reinfeldt passerat Barack Obama i popularitet i en undersökning som en kvällstidning har låtit göra i en population som vi aldrig får veta vilket tvärsnitt av befolkningen den består av? Eller har publikrusningen till världens sämsta nationella fotbollsliga (allsvenskan) slagit alla rekord? Nej, svaret är som vanligt enkelt och bättre upp. Vikten är på agendan igen! 42 procent av männen och 28 procent av kvinnorna är överviktiga i Sverige. Det är både tungt och rockar fett. Kristider är även botoxtider. Experten säger att nu vill allt fler operera sig glada och han ser en kraftig ökning. Det enda som är definitivt säkert i denna tid när propagandan blomstrar och till och med skulle kunna sägas visar en kraftig ökning det är att sysselsättningen minskar. Detta innebär automatiskt att arbetslösheten visar en kraftig ökning. Men detta är ett inslag i arbetslinjen. Vi måste ända ner till botten innan det kan vända. Efter regn så kommer solsken. Och detta budskap gäller även de hundratusentals som lider av ytlig sömn – vilket de ännu inte känner till själva. En liknelse med tidigare händelser i vår historia är att under den period som melankoliska tankar genomsyrade författare och tänkare så var det samma bantningshysteri i tillvaron som den som råder idag. Då ansågs haren vara särskilt farlig att äta då den troddes skapa vidriga drömmar. Här har vi dock en skillnad mot dåtiden. Vi behöver inte äta något speciellt för att skapa dessa drömmar, de finns i vår verklighet konstant. Det är möjligt att lätta på denna börda med att ägna sig åt vanlig hederlig springning. Halterna av glädjehormonerna serotonin och noradrenalin höjs i hjärnan av joggande och ger positiva effekter på stress och depressionssymtom hos både frisk och sjuk! En osannolikt billig medicin kan det tyckas. Men tröskeln är gigantisk för många att ta detta första steg tillbaka till att leva livet levande. Förmodligen finns det en koppling till att vissa generationer består av individer som blivit uppfostrade av en generation som inte blev det!

 

”Arbetslösheten drabbar hårdast och tydligast dem som blir utan jobb.” Ett klassiskt och rimligt citat av Mona Sahlin leder tankarna till hur man kan sko sig. Oftast gör man det med eller på fötterna eller för att få ha mer på fötterna. Detta kan ha sina problem. Vanligtvis är det födelsedagsfester som blir förstörda av att kvinnor köper obekväma högklackade skor och går i. Tre procent uppgav i en studie utförd av en skavsårsplåsterfirma att de fått sin bröllopsdag förstörd på grund av skorna. Några bitar av tejp som enkelt sätts på hälen före användningen kan göra livet mycket lättare. För oss som springer har strumpan blivit viktigare än skon, detta med anledning att de flesta löpskor i en viss prisnivå är bra. Strumpor som till exempel tubsockor är inte särskilt bra på fötterna, men de har säkert sin roll som skydd för skidspetsarna vid transport,  för att välja ett bra användningsområde. Amerikansk forskning har visat att knähöga kompressionsstrumpor till och med har en prestationshöjande effekt för löpare. Det kan vara ett tips nu när våren skjuter knopp med en sådan intensitet så att det är bara dagar till att myggbett blir en daglig plåga. Då gäller det att springa fort – vilket är ett bra sätt slippa ifrån betten. En tidigare mindre känd detalj för oss myggjagare samt givetvis viktig även för myggans hälsa är att när hon tar sin dos av blod från en människa så ökar kroppsvikten 1½ gång hos en mygga. Har då denna blodgivande person alkohol i blodet så blir myggan gravt berusad och får därmed en mycket kort livstid under detta rus. En packad mygga kommer inte långt i livet.

 

I en tid när det mesta mäts och värderas i alla möjliga variabler och varianter så kan det vara av intresse att veta att detta är absolut ingenting som är nytt. Protagoras, som var i livet och verksam cirka 490–420 f. Kr. gjorde en fantastiskt elegant modell för att mäta storlek och avstånd på sin tid. Denna beskrivning kan ha omarbetats under historiens gång. Nu finns den dock beskriven på en lysande vis på Lotta Lotass hemsida ordfabriken. Det är oerhört roligt och rättvist att Lotta nu har fått en stol i Svenska Akademien. Hon är en fantastiskt underhållande och undervisande författare som ger gamla och nya ord vingar, typ händer som smeker över en kropp med en känsla som lärkvingar. Så besök gärna Lotta Lotass så ofta som möjligt och njut av ordriket! Här kommer ett smakprov! ”Människan är alltings mått. En fingerbredd är bredden över långfingret. En tum är bredden över tummen. En tvärhand är bredden över handens fyra fingrar. En fot är fotens längd. En aln är längden av underarmen från armbågen till lillfingerspetsen. En famn är längden mellan långfingerspetsarna på mannens vida, rakt utsträckta armar. En aln är två fot. Ett steg är en halv famn. En famn är sex fot. En tvärhand är fyra tum. En fot är en halv aln eller tolv tum. En tum är en tolftedels fot, en tjugofjärdedels aln. Ett stenkast är femtio steg. En fjärdingsväg är fyratusenfemhundra alnar som är niotusen fot. Där människan är alltings mått, måttet för det varande att det är, visar den sträckta armen, sträckt ut över tiden, årsringarnas skiktning, barken, visar armen virkets mäktighet och bredd, dess kostbarhet och värde.”

 

Som sagt så är vår tids civilisation pinsamt lågpresterande med vårt ringa bruk av hjärnans totala kapacitet jämfört med tidigare generationers gedigna arbetsinsatser. Kanske hade allting varit lättare om vi som noshörningen bara haft tre tår att hålla reda på? Hur enkelt skulle det inte vara för ledarna som envisas med att vilja se sina adepter på tå med en begränsad tåuppsättning. Nu finns det trots allt en del som alltid är på tå. Vilket inte heller är helt bra. För en löpare är det mellanrummet - alltså framfoten som är bästa belastningsytan för att undvika skador. Alltså varken tå eller häl. Där befinner sig också mitt favoritlag. Visar framfötterna för resten av sin bransch. Och detta skänker givetvis oss anhängare stunder av översvallande lyckorus. Ett vanligt förekommande så här års är när guldet (sm-guldet) i ishockey hamnar där det hör hemma. Färjestad är åter igen både mest och bäst! Det är äkta vårkänsla!

 

"Alla är ansvariga inför alla för allt som sker på jorden." Dostojevskij har en förmåga att hantera ordföljd så att styrkan i språket växer till en lämplig slutkläm!

 

P.P