…….är ett exempel på en annons för ett företag som erbjuder hjälp till hemmafixaren. Framtidsbranschen är diverse servicejobb åt varandra. Vårda, fixa, klippa, massera, städa och spika åt varandra är vad vi skall ägna oss åt. Den satsning som alltfler vill se på kompetens, vilket anses vara en nyckelfaktor för att Sverige ska gå som ett starkare land ur den här rådande krisen är idag en utopi. En tillräcklig satsning på svenska universitet så att de ska bli konkurrenskraftiga tror jag skulle betyda så omfattande kostnader så att den kan inte ens finnas på agendan. Idag är det alltför få lärarledda utbildningstimmar på de flesta universitet och högskolor. Och eftersom vi lever i en kultur där vi är mätta och lata så lär sig majoriteten enbart en ganska ytlig kunskap inom sitt område. Detta innebär att folk som uppnår pensionsåldern får jobba kvar ett antal år för att inte företag och organisationer skall tappa totalt. Hushållsnära tjänster och diverse servicejobb är dagens utbud. Avståndet mellan de som är makthavare och beslutsfattare samt övriga folket växer konstant. Man förefaller leva parallellt men med helt olika synsätt. ”De som blivit berusade av makt och dragit fördel av den, om också bara för ett år, kommer aldrig att avstå frivilligt ifrån den.” Edmund Burke är mannen bakom citatet.

 

Sverige är ett märkligt land. En halv miljon av populationen är chefer på någon nivå. Vilket är cirka fem procent av hela folkmängden. Fyra procent av populationen är konstant avvikande. Enligt ett pressmeddelande från IKEA meddelas vad svenska folket gör i sina sängar. Överst på topp fem hamnar sover. Det är 96 procent som sover i sin säng. Var de fyra övriga sover förtäljer inte denna statistik. Ett är dock säkert, och det är att det krävs fyra procent av rösterna för att ett parti skall komma in i riksdagen. Är det möjligen där de sover? Eller är det så att de inte sover alls? För det är cirka fyra procent av populationen som motionerar sig svettiga minst tre gånger per vecka! Det finns 35 217 stycken som heter Kenneth i Sverige idag, varav 27 är kvinnor. Vi har några som jobbar med latrin. Men det är blygsam skitsumma jämfört med Indien. Där arbetar 1.3 miljoner kastlösa människor som dasstömmare. Man skrapar upp skiten med en handspade och bär ivär den med en korg på axeln. Efter denna aptitretare som givetvis skapar mer kräkreflex än hunger så tror jag att detta kan vara ett alternativ till magoperationer av överviktiga i vår kultur. Arthur Schopenhauer, tysk filosof, har många citat på sitt samvete. ”Det som människor brukar kalla ödet är i själva verket bara deras egna dumheter.”

 

Hoppet står som alltid skrivet i stjärnorna. Förebilder behövs inom alla områden. Månskenet har alltid varit en bra tidpunkt för att tänka och arbeta. Sola mer och slipp blodpropp. Ljuset skyddar mot sjukdom. Det är helt sjukt hur stor del av sunt förnuft och traditionell kunskap som slarvats bort under årens lopp av nutiden människor. Sol och vatten är livsnödvändigt för oss. Förmodligen är det inte därför som falukorven på vissa håll mest består av vatten. Det finns säkert starkare argument för den innehållsförteckningen. Livet är träning och åter träning för att komma framåt. Cirkelträning är en av de bästa och mest givande modellerna. Om det är den tunna luften eller att man är uppe på en högre nivå i en cirkelliknande rörelse över klotet eller vad. Men faktum är att var fjärde svensk uppger att hon flirtat under en flygresa. ”Den sanna kärleken liknar cirkeln, och cirkeln den har inget slut.” Ryskt ordspråk som säger allt och inget.

 

Konsumentföreningen Stockholm har granskat sopor från 72 hushåll i Bromma och konstaterar att 57 procent av den mat som slängts var ätbar. Under en vecka hittade man ett kvarts ton prima mat. ”Om man inte slängde så mycket mat skulle vi inte heller behöva producera så mycket mat och därmed spara energi och utsläpp av klimatgaser”, säger Catarina Östlund på Naturvårdsverket, till Svenska Dagbladet. De matvaror som slängdes mest var bröd, ris och pasta. Givetvis är detta något som kommer att förändras radikalt under de närmaste åren är min gissning. Det kan ju inte gå någon som är något så när upplyst i vår tillvaro förbi att den amerikanska drömmen om evigt konsumerande nu har havererat. Det är som om systemet har gått på grund. Precis som Titanics undergång så börjar det med en skakning på nedre däck och sedan sprider den sig uppåt. Min metafor i detta scenario är att det är de med lägst utbildning och arbeten med lägst lön som först får känna av tidens tand. Sedan kommer den också att nå aristokratin och de som har de tyngsta aktieportföljerna. Alla ska med är ett klassiskt motto. Nu har vi snart den i realiteten. Nyfattigdom är ord som kommer att användas av den dolda makteliten, journalistkåren, i snar framtid. Maten kommer inte att kastas utan det blir som i förebildslandet USA där människor står i kö för att få äta rester.

 

Några andra så kallade heta nyheter från våra så kallade största tidningar är bland annat att Jenny 21 åt 1000 kokosbollar per år och var på väg att gräva sin grav med tänderna. ”Jag vill ha en ring så stor att den ger mig ryggproblem.” Citatet är så logiskt att det kunde sagts av vem som helst i den svenska nöjesvärlden eller kokosbollsmassätare, men det är enligt en tillförlitlig källa rollfiguren Elisa (Salma Hayek) som svarar på Jacks (Alec Baldwins) frieri i filmen ”30 Rock”. Ibland känns film mera riktigt än verkligheten. Jan Guillou har producerat flera verk som blivit hits både som bok och film. Nu har kastat både flytväst och fallskärm och återfinns nu på Tvitter. I sedvanlig ordning lyfter han denna sörja till i alla fall en källarsvalnivå med detta citat. ”Att läsa mina böcker gör dig mer attraktiv för det motsatta könet.” 

 

 Sju om dagen är siffran på män i Sverige vars liv ändas av prostatacancer. Det är nu en vanlig och accepterad dödsorsak för detta kön. Det är argument som biter eller suger om man talar ungdomens språk. Det är kanske en viktig och icke så tydligt markerad i debatten om prostatacancer. Manligheten får ju en törn när en sjukdom slår till mot det organ som anses stå för både virilitet, power och status i gruppen. I kön för att få evigt liv finner vi nu allt flera starka personligheter som har varit i medialt ljus hela sin yrkeskarriär. Men när det gäller liv och död och svåra sjukdomar så finns det inga skydd i vare sig omfattande fallskärmsavtal eller andra fördelar i samhället. Precis såsom i Ferlins dikter och andra poeters prosa så finns det inget som helst logiskt mönster. Arvet är säkert den viktigaste och övergripande faktorn för vad vi kommer att råka ut för i vår vandring från noll till slutet. Svag urinstråle är ett tecken på att det kan vara fara å färde. Forskningsresultaten talar i diametralt olika riktning när det gäller psa-prov. Några anser att det skulle rädda liv och lust. Andra anser att det har en blygsam roll för identifiering av allvarlighetsgraden av denna åkomma.

 

Lägsta graden av bekantskap med någon typ av vänskapsrelation har varit att skicka julkort till vartannat år. Alltså att skicka till den som man fick ifrån utan att skickat något själv till vederbörande. Men detta var före nätrelationernas tid. Lägsta nivån har sänkts med detta till facebook och annat trams. Nätvänskap anses vara en förlängning av ens övriga relationer. Experter talar om emotionell bandbredd. Ett sms anses motsvara den smalaste bandbredden och ett fysiskt möte den bredaste. En grupp som många har en slags relation till är kungligheter och kändisar. ”Detta är den största förnyelsen på flera decennier.” Drottning Silvia har tänkt till vad det innebär att äldsta dottern har förlovat sig. Det är inte tal om annat än att drottningen förefaller ha större kunskaper i ämnet matematik än det andra kärnämnet – svenska.

 

Veckans bästa citat kommer från vår lokala medialt utnämnda stjärna i Västerås, Linda Rosing som i radions P4 slog till följande analys. ”Det finns de som sprider falska lögner om mig” Om jag kan hålla skärpan uppe så kanske jag kan komma tillbaka med en och annan ärlig lögn om en vecka. 

 

 P.P