……och han det är förstås svensk fotbolls enda fixstjärna. Lars Lagerbäck, den evigt kritiserade magikern som numera har en kul mage med ökad pondus där han hämtar sin omfattande magkänsla. Om han mot alla odds lyckas få sina otekniska och tungfotade pojkar att gå till ytterligare en mästerskapsturnering så är Guldbollen hans för evigt. Inte sedan Thor Heyerdahl för drygt femtio år sedan lyckades med konststycket att få de gigantiska stenstoderna på Påskön att röra sig har vi sett något liknande. Lagerbäck lyckades att få block som Mellberg, Majstorovic och Elmander att röra sig under en och samma match. Dessutom hittade han en kod som kunde programmera om de övriga att springa runt i cirklar, diagonaler och i sidled oavbrutet. Denna geniala taktik kan tråka ut vilket motståndarlag som helst. Detta är givetvis matchavgörande. Förmodligen kommer han att få vänta med superlativer tills efter att han slutar med jobbet och någon skolad i modern fotbollsakademi tagit över och kammar noll i poäng. Den taktiska nyckeln till framgång för Lagerbäck är enkel. Att låta alla göra det som de är bäst på. Nollnolla är som bekant en liten skiftnyckel. Som namnet antyder så är det också nyckeln till framgång för en fotbollsmatch. Att klara av att spela för att få nollnoll mot ett bättre lag. ”Vi är samspelta och smarta”, säger burväktaren. Jag är inte helt överens med honom i denna fråga. Lagerbäck har en slags tydlig SJ-strategi för några av pojkarna. Deras rörelsemönster och agerande påminner starkt om situationer som vi kan möta när vi är på Centralstationen. Kommer strax in på spår tre – är anfallsspelet i en kort sammanfattning. Vem bryr sig (mer än jag) eftersom det är bara resultat och poäng som räknas. For tunn luft – är en bok om dansk fotboll. Anses av vissa vara en världens bästa fotbollsböcker. Jag tror att den är en vägledning till att Danmark vinner gruppen och kommer att gå till VM – Portugal kan få en kvalplats som bästa tvåa. Lagerbäck slutar eftersom inte ens hans magiska krafter kan göra mål i matcherna.

 

Nu har även vårens primörer börjar blomma ut och som vanligt kommer tulpanerna först. Sedan står dom där, som spön i backen, alla våra välbekanta vårtecken. Färgerna är starkare och vackrare bland naturens växter än på våra fotbollskläder. Förmodligen för att de inte har förstärkts med siffror och bokstäver. ”Vi är redan på benen” skriver SFF i sin reklamtidning inför vårens första kvalmatch och seriestarten. Ja, i Sverige är vi på benen året runt. Säsongens olika skeden flyter ihop i ett mischmasch. ”Allting börjar från noll igen.” Ingen har några poäng. Det är en poäng i denna slutsats som förespråkas av allvarsamma tänkare och naiva entusiaster med gemensam mun. Yes – we can! Detta välbekanta mantra klingar hos alla inför säsongsstarten. En vecka kvar till allsvensk start, Kalmar, IFK Göteborg och något överraskningslag gör upp titeln denna säsong. Lagen från Stockholm får nöja sig med att vara bästa nollåtta. Superettan är mera oviss än tidigare. Förmodligen kommer Norrköping och Sundsvall vara i topp. Ettan är precis som talesättet och reklamen för Ettan, ”fint som snus”. Det betyder med andra ord att det finns bara en sådan mellanserie. Det är i mellanmjölkens förlovade land. Här är det också ganska ovisst med slutresultatet. Det finns ingen given favorit för vare sig första eller sista platsen. Syrianskas trupp är delvis ny sedan förra året. En detalj som oroar mig en aning, det är att en stor del av truppen bor i andra städer. Men det kanske är en slags anpassning till det moderna samhället där inget företag längre har lagerkostnader. Varor och produkter befinner sig på väg till produktionen. Så är det kanske vi skall se på våra pendlande spelare? Men jag kanske borde tänka som Anthony Hopkins. ”Idag är det i morgon som jag gruvade mig så för i går.”

 

Hur kommer det då att gå för våra lag denna säsong. Det här är en spekulationsavdelning som många bloggarhjältar brukar vilja ha ensamrätt på. Men eftersom vi har en yttrandefrihet så tar jag mig rätten att tycka till i frågan. När det gäller det skrivna ordet är det kanske inte så konstigt om människor sluta köpa tidningar som blir allt tunnare i sin nyhets- och informationsförmedling. Det är inte alla som är nätanslutna och läser bloggsajter. Många föredrar hellre att läsa om händelserna i en papperstidning. Här har Syrianska en fördel kontra en del andra lag. Uppdateringen på hemsidan är lysande, Kristoffer Lövberg gör ett jättebra jobb, jag är förvånad över att inte andra föreningar försöker värva en sådan multikapacitet. An annan faktor som talar för Syrianska är att lyckovetenskapen har kommit fram till att vi blir lyckligare av att hjälpa andra, engagera oss ideellt eller politiskt och försöka göra världen bättre. Det finns gott om frivilliga som vill vara med och göra en uppgift för sin förening. Det är för övrigt ovanligt nuförtiden. Kan vi få alla kuggar att skruva åt samma håll på planen också, då kan det bli riktigt bra. Och att samtliga spelare inser sin roll och även möjlighet. Ingen blir sämre bara för att någon blir bäst. I ett mångkulturellt lag finns det en större möjlighet att tänka osvenskt och acceptera detta lättare än i ett ”svenne-lag”, där måste alla vara exakt lika hela tiden. Det finns även en amerikansk attityd och vinnarinstinkt i detta Syrianska lag. Då menar jag inte bara det språkliga när man kommunicerar med varandra som i amerikanska filmer med direkt översättning av olika facktermer till dess bokstavliga svenska översättning, vilket förefaller trubbigt många gånger. Jag tror att detta citat av Kristina Lugn kan ge många det lugn som behövs för en bra prestation. ”Man blir ofta mycket gladare om man slutar tänka på sig själv.”

 

Starten i serien är alltid viktig för en nykomling. Börjar man med enbart stolpe ut så kan det lätt bli som det blir med våfflor. De lever som bekant väldigt kort. Det får bara gå sekunder från det att våfflan är färdig till dess konsumtionen inleds. Här vill jag givetvis som vanligt hellre se en typ av pizzafotboll. Alltså en sådan fotboll som kan kännas igen med goda, hårda kanter och en kronärtskocka i centrum, typ de fyra årstiderna. Alla lag måste bereda plats för en artist, tekniker som Sebastian Sallanto, en drömmande man som kan göra allt med bollen som inte ens Zlatan klarar av att göra. Med full sula in i rollen är kommandot för övriga, då finns det plats även för en artist. Jag säger som Martin Luther. ”Gud har ej givit mig huvudet för att jag skall gå och hänga med det.” Skiljebo SK har en trupp för att vinna sin serie i division 2. Nu gäller det för Hasa att få ihop det. Vilket kan bli svårt om man har för många likvärdiga spelare i sin trupp. Fyran är ett getingbo som kan vinnas av alla lagen. För att fortsätta med spaningen i seriesystemet så kommer Jonny Rödlund att bli kultförklarad. Andra året som tränare och ånyo serieseger med sitt lag i femman, denna gång är min prognos. För övrigt kan noteras att Diego Armando Maradona har fått en Rödlundstart i sitt nya jobb som coach, börjat bra i tävlingssammanhang.

 

Leonardo da Vinci var inte så dum, han myntade begreppet "solvitas  perambulam", vilket lär betyda ungefär: problemlösning under rörelse. Det får bli mantra och ledord för årets fotbollssäsong. Klart för avspark.

 

P.P