…….det som många av oss redan anat. Snabba ruscher ger en bättre hälsa. Små, korta motionsruscher i snabb följd gör celler och organ mer känsliga för insulin. Detta minskar automatiskt risken för diabetes, hjärtattack, stroke och andra cirkulationsbekymmer. Det är forskning på avdelningen för träningsvetenskap vid Heriot-Watt universitetet som har publicerat detta glada budskap. En poäng med den här typen av träning är att det går att göra  alldeles själv. Man måste alltså inte ingå i en flock eller klunga av medmänniskor. Nu för tiden tror alla att man måste vara med i någon typ av förening och göra allt i en åldersanpassad samvaro med andra. Jag läste en intervju med Ingela Pling Forsman som hade en ganska intressant uppfattning till varför hon inte trivs med träning i grupp. ”Någon som hurtigt står och skriker hysteriskt hur man ska röra sig och det till någon slags käck musik. Jag har varit på ett sådant där gruppass en gång och det är verkligen ingenting för mig.” Tag med dessa ord till nästa pass och fundera om det är meningen med livet. Du kan också söka dina egna stigar att träna på. Möjligheterna är obegränsade. Spring i trappor eller att cykla så fort man kan är hälsosamt och stärkande. Det gäller alltså att inte enbart följa ståplatspublikens råd om att ”öka farten sista kvarten.” Men snabbisar är inte alltid enbart saliggörande. Det kan vi utläsa av följande vetenskapliga belägg. Tre av fyra kvinnor får aldrig orgasm under samlag! Rapporten kommer från BBC som hänvisar till en studie. Huvudskälet till detta anses vara att kvinnorna inte får tillräckligt klitorisstimulans. Vidare nämns i rapporten från Storbritannien att tolv procent av kvinnorna aldrig får orgasm. Detta är en aning märkligt i vår upplysta tid och framförallt när det är kvinnorna som möblerar hem, relationer och bestämmer för det mesta var skåpet ska stå. En dam som har ordning på torpet är den heliga Madonna. Nu har hon hittat en ny våt dröm med namnet Jesus. Gossebarnet har fyllt 22 år och är myndig. Om Madonna som andra galanta damer hade valt en herre som är lika många år äldre än hon själv istället för yngre så hade det blivit en 88-årig modell istället. Det är friskt med Madonna, hon vågar gå sin egen väg. Det skänker hopp för unga söta gossar i vassen och slummen. Bara drömmen om att chansen finns att bli upptäckt och få ett halvt kungarike kan säkert motivera några till att hålla kroppen i toppskick.

 

Törstig, trång och för dyr, är en rubrik som kan hänga ihop med vilken artist eller girig bankdirektör som helst,  men här handlar det om recension av nya Honda Insight. Experten som gjort provturen är målerisk i sin beskrivning. Givetvis hjälper en sådan rubrik inte en bransch i kris. Men på Stureplan skapar den ett intresse. Förmodligen är det samma sak med näringsministern, den oefterhärmlige Maud Olofsson som får grodor att hoppa strömhopp ur gapet. ”Framtiden är en vindsnurra och ett eluttag.” Detta låter lika utmanande som de första kommentarerna om datorer som uttalades av expertisen för fyrtio år sedan. Det är inte för inte som vissa har börjat likna Maud mera med en grythund än en mård. Har hon fått ett grepp om någonting så släpper hon aldrig taget, säger en politisk kännare. En ledare som har visat sig ha en överkapacitet är Frankrikes president Sarkozy. Han har blivit känd som en ”le hyper-president.” Han utför lika mycket arbete, både på hemmaplan och internationellt, som tio man. Dessutom är han en passionerad joggare och har en förkärlek för karaoke sena nätter. Hemligheten bakom denna överkapacitet anses vara att han får en regelbunden speciell massage med en teknik för manuell terapi. Kanske är det tur att Sarkozy är så kort. Annars kan det lätt bli som det japanska ordspråket. ”Om vi kunde tvinga körsbärsblom och alltid täcka trädets grenar, skulle vi inte längre beundra dem”

 

I den allt hårdare konkurrensen om platserna på arbetsmarknaden så har en kinesisk byggfirma utvecklat en ny metod för att hitta rätt person. Man kollar öronen på dem som söker jobb, så att öronen i fråga inte ska skrämma slag på kundkretsen. Det finns förmodligen lika många sätt att sticka ut som det finns människor, det är min reflektion på den här metoden. Om det beror på öron, näsa eller hals förtäljer inte statistiken. Men fakta är att fyrtiotalister har bytt jobb 2,8 gånger under karriären. Förmodligen är detta en siffra som kommer att stiga för varje årtiondeskull. I arbetslinjens spår har 100 000 människor varslats i Sverige på sex månader. Vi har slagit tidigare rekord antal från 1990-talet. Det är förmodligen bara början på en mödosam tidsperiod. En bransch och verksamhet som fortfarande är extremt innovativ är umgängesformerna på internet. Nätet är platsen där allt fler har sitt kontaktnät. Tvitter är en korsning mellan blogger och Facebook. En slags socialt verktyg för att ständigt hålla sig uppkopplad. Det är ett hårt liv för den gruppen som alltid skall vara med och visa upp sig att hinna byta spår och hitta på häftligheter. Det känns som om avståndet bland kulturbärare bara växer. Roy Andersson är en som håller över tid. Han både gör och säger kloka saker som detta citat. ”Kvalité är ingen slump.”  

 

Alla sätt är ju bra utom de dåliga. Och ibland vet man ju inte vilka sätt som är dåliga förrän efteråt. Ett sådant tillfälle är fritidsresors nya helsidesannonser. En glad och välmående pojke som äter två glasstrutar på en gång. ”Jag kan typ äta hur många glassar jag vill”, är texten som förklarar hur fint det är att resa och bo ”All Inclusive” på BlueVillage på Cypern. Detta är kanske ett gott erbjudande med ack så smaklöst i en tid när alldeles för många barn är på tok för omfångsrika och helst borde begränsa sitt glassande. Nu gnisslar även tandhälsan tänder. Enligt en färsk studie så äter 24 procent av barn under 2 år godis med hög sockerhalt varje vecka. Samma studie anger att 14 procent av föräldrarna inte hjälper barnen med tandborstningen. Risken för diabetes anses öka påtagligt. Enligt forskare så kan man se mer och mer bevis för att kaffe kan minska risken för att utveckla typ 2-diabetes och demens. Vårt medelintag av kaffe är idag drygt tre koppar per dag. Andra forskare hävdar att kaffe förmodligen inte har några positiva effekter på den friska människans fysiologi. Det är enbart njutning, välbefinnande som anses vara sociala faktorer som vi kan fastslå är effekt för friska kaffedrickare. Carl von Linnés tankar och verk kommer alltid vara aktuella. Detta citat är ett i mängden. ”Den som oupphörligen hänger i boken, blir blek, mager och vurmaktig, men den som ibland bryter av och tager sig ett glas, gör väl mot sig själv och friskar upp sinnet.”

 

P.P