…….men under sker. Det är dagens glada budskap till alla glada som vänder på varje dietkurspaket för att finna den vises sten, och därmed kanske finna rätt metod för att återerövra sin kropp. Och detta budskap är även konklusionen av en omfattande studie om vilken byggnadssten i kostcirkeln det är som är boven till fetman. Min egen slutsats av studien är att busskuren är bättre än både Atkins- och GI-kuren. Det handlar alltså om rörelse eller den rörande bristen på rörelse. Gå till nästa busskur och tag gärna ett extra varv i väntan på bussen, missar du bussen då kan du faktiskt gå hela vägen. Det är också det otidsenliga budskapet som alltid predikats av oss om som inte tjänar pengar på vad folk äter. Hela diet- och kostrådsbranschen är oerhört lukrativ och givetvis är girighet en delfaktor som ligger bakom många så kallade expertråd. Ja, det är alltså det otidsenliga gratistipset som regerar enligt den här omfattande studien. ”Ät som en höna och skit som en elefant.”  Det är en brutal kamp mellan de olika delarna i näringskedjan, eller näringsidkarna kring produkterna, om vad som är bra respektive dåligt kostinnehåll. Och nu när vi fått ett facit som säger att ingenting är bra eller bäst. Ja, då är de alla olika smakriktningarna snabbt på tårna och basunerar ut sin modell som vinnare. Medborgarna i mellanmjölkens land har reagerat snabbt på de nygamla hälsorönen, handlar fett istället för att rocka fett. Fettfrossa råder, risk för att smöret tar slut och ransonering införs – nya tider? Detta scenario har fått ord av en okänd tänkare. ”Frosseri dödar fler än svärdet, säger ett franskt ordspråk. I Skottland ger lätta måltider ett långt liv.”

 

Ordet är vassare och skarpare än svärdet. Det råder det inget som helst tvivel om. I alla fall inte i min verklighetsuppfattning, ordet är styrkan i programmet På Spåret. En nyhet som ramlade rakt i gapet på oss tidigt en dag i slutet av februari, en dag som förresten skulle följas av fortsatt fritt fall. På spåret är på väg att spåra ur totalt – nya programledare står på perrongen för att kliva på. Den sista nådastöten för ett fantastiskt program kom med valet av nästa programledare. Luuk är enastående arrogant, pinsam och egoistisk. Tyvärr för på spåret så saknar han totalt den humoristiska glimten av allmänbildning och intresse för andra människor än sig själv, alltså de egenskaper som gjort Ingvar Oldsberg så populär i rollen som programledare. Som jag ser det så kommer programmet att bli mer som en berg- och dalbana än att gå som tåget. Prins Daniel af Ockelboeffekten kan ha varit en tillfällighet men just som det basunerades ut att nationens kronarvinge har beslutat sig för att slå sina påsar fyllda med silverpenningar ihop med sin personlige tränare - då rasade kronan till en lägstanivå. Om jag uppfattat informationen rätt så blir den nye prinsen hertig för västra Götaland. Kanske en kompensation för bilindustrin? Givetvis finns det alltid flera sätt att betrakta världen och händelser i synnerhet. Precis som det gick till när krona slant och så finns det hopp anser en del andra. ”I en i övrigt ganska dyster stund så tänder detta ett ljus av hopp.” Hoppsan skulle jag vilja säga om kommentaren av statsminister Fredrik Reinfeldt om vad förlovningen mellan kronprinsessan och den unge herren som är en framgångsrik entreprenör i friskvårdsbranschen.

 

Varje dag används 18 miljoner dygnsdoser läkemedel i Sverige – två på varje invånare. Direkta kostnaden i pengar för detta är cirka 33 miljarder kronor per år. Och den summan ökar hela tiden. Överkonsumtion är aldrig bra, oavsett vad det handlar om. Läkemedel anses idag vara en fara för både hälsan, miljön och plånboken. Det förefaller enligt mitt sätt att tolka händelser som om det är liknande risk i samhället i stort som det är med konsumtionen av läkemedel. Det bästa för miljön är en sänkt konsumtion. Det sämsta för arbetstillgången är en sänkt konsumtion. Det bästa för människan är en god arbetstillgång. Det sämsta för människan är en förstörd miljö. Vad blir summan av denna ekvation - ett moment 22? Det är kanske bara ett banalt räknefel. Och fel får vi ju räkna med trots att vi lever i en tid när utbildningsmöjligheterna är obegränsade eller gigantiska. Utbildningssystemet med internet och fakta på papper inte klarar av att motivera eleverna till tillräckligt hårt arbete. Det finns inga genvägar, det är bara hårt arbete som gäller. Det finns miljarder av hungriga människor på jordklotet som vill så mycket mer i sin kunskapstörst. Det är självklart bra med studier. Det är bra att läsa mycket. Men det är minst lika viktigt att tänka lika mycket och ofta. I många länder brinner det uppväxande släktet för att lära sig så mycket som möjligt. Min uppfattning är detta delvis är grundat i en bekvämlighet i tillvaron. I de övergödda och så kallade välfärdsländerna typ Sverige är inte hungern efter vare sig kunskap eller framgång lika framträdande. En del av våra bekymmer idag kan sammanfattas med detta citat från Christer Lindarw. ”Jag är rätt bra på att göra ingenting.” Vi hittar till exempel en stor ambition hos grannländernas ungdomar. Kan bara nämna att de finländska ungdomarna placerar sig först i OECD-länderna när det gäller matematik, naturvetenskaper, läsning och problemlösning. Detta visar resultaten av OECD:s forskningsprogram PISA 2003

Ett klipp för alla som vill göra karriär kommer från en ny undersökning gjord av en psykiater vid Harward. Budskapet är att du skall visa känslor, bli arg och uttryck din ilska och frustration på ett konstruktivt och taktfullt sätt. De går upp till tre gånger sämre för de som biter ihop och stänger inne känslorna. Detta beteende skall enligt studien även ge effekter av en större besvikelse i privatlivet. Men det finns även andra sätt. Var och en blir såsom vi vet salig på sin tro. Mångfalden i människors vanor och bruk är obegränsad. En del sjunger vinets lovsång. En som gjorde det var Benjamin Franklin. ”I vinet finns visdomen, i ölet friheten och i vattnet bakterierna.” Givetvis går det alltid att finna fakta och starka argument för sina värderingar oavsett vad det gäller. Till teorin vin som livets vatten finns till exempel följande. Genom en ny rad kontrollerade tester är det vetenskapligt bevisat att när vi dricker 1 liter vatten/dag i ett år, har vi fått i oss mer än 1 kilo Escherichia coli (E.coli) - bakterier som finns i avföring. Med andra ord - vi konsumerar 1 kilo skit. Detta riskerar vi alltså inte om vi dricker öl och vin (eller tequila, rom, whisky eller annan sprit) då alkohol genomgår en reningsprocess genom kokning, filtrering och/eller jäsning. Visdomen som en okänd källa har myntat är förmodligen påtagligt subjektiv men ändå värd att nämna i detta sammanhang. ”Vatten är skit och Vin är hälsa.” Medaljen har en baksida och det har förstås även alkoholkonsumtionen. En känd faktor är att känslorna svallar lätt över och i detta tillstånd av omdömesbrist uppstår många onödiga tragedier med våld och livslångt lidande för människor. Här kommer min poäng med att blanda ihop forskning, tyckande och tänkande och dra slutsatser efter behag. Ilska och känslor är bra i nyktert tillstånd men en katastrof när blodomloppet är har en förändrad promillehalt av etyl.

 Takdropp är inte så kul för oss som njuter friska stunder på snö och is. Men för den som är allergisk mot snö känns det säkert som om det regnar manna från himlen. Vi är alla lyckliga, men inte alltid av samma anledning eller händelse. Med denna slutkläm får Maksim Gorkijs tänkvärda ord bli veckans slutord. "Lyckan ser alltid liten ut när du håller den i dina händer, men släpp den, och du inser genast hur stor och dyrbar den är."

 

P.P