…….och känslor. Ett kommatecken kan vara förödande i en text och andra gånger lika obetydligt som innehållet i texten. Att komma till sin rätt gäller även människor, alltså inte bara framåtsträvande kommatecken, utan våra tillkortakommanden. Att vara rätt är inte lätt. Men för vissa är det lätt. Det känns befriande skönt att det blev Kalla och inte Kallur (nu igen) som till slut stod som vinnare av Jerringpriset. Ett pris som jag anser har blivit en aning rumphugget de senaste åren efter att det har blivit en slags tevetävling som andra idolvarianter med slutlig telefonröstning i direktsändning. Kallurs tårar har tidigare gett för många röster för att det skall kännas helt rimligt i proportion till idrottsprestationen. Det är ju trots allt en omröstning om att gjort landets främsta idrottsprestation under det senaste kalenderåret som priset gäller. Helt klart handlar den här typen om röstning mera om vem som är årets Kulla-Gulla eller Lill-Babs. För en reko idrottare måste det kännas konstigt att vinna ett sådant pris när man har konkurrenter som gjort mycket större segrar under det årets lopp. 2008 års pris handlade mer om vem som förlorat minst än vem som vunnit mest. Jag skrev följande i min krönika redan den sjätte januari 2008. Detta var omedelbart efter det stora klivet i karriärstegen som var lika brant uppåt som den kurviga slalombacken - där allt hände för ett år sedan. ”Givetvis kommer hon att vinna Jerringpriset ett antal år framöver, för hon är mera än bara ett spårämne. Hon kommer även att vinna mycket mera och förmodligen bli den mest framgångsrika konditionsidrottaren i modern svensk idrottshistoria. Charlotte Kalla är mera norsk, finsk och fornnordisk än nutidssvensk. Och jag tror att de nordiska rötterna som finns hos henne går hem även hos en bred publik och det gör Kalla oemotståndlig. Skridskotekniken är styrkan.” Min spådom var alltså inte särskilt svår att pricka in, trots att Kalla har blivit normaliserad eller låt mig kalla det försvenskad under årets gång. Det smittsamma leendet är mindre spontant och stylister samt agenter verkar få en större plats än personligheten. Det är en av medaljens baksidor, många skall gödas av samma guldkalv. Det inkräktar på hälsan. Och förresten så har elitidrott egentligen bara en blygsam koppling till ett hälsosamt liv. Det handlar om ett ständigt balanserande på en slak lina för att undvika sjukdom och jaga träningstimmar.

 

Ett annat fält där det dribblas friskt med orden och deras betydelse är just hälsan. Det senaste är att nu räcker det inte med BMI och midjemåttet. Nej, nu är det bukhöjden som är måttstocken. Bukhöjden bör vara under 22 centimeter för män och under 20 centimeter för kvinnor. Bukhöjden mäter man när man ligger på rygg, vilket gör att underhudsfettet tenderar att sjunka ut en aning åt sidorna. Enligt forskare så skall detta mått vara ett skarpare mått på det farliga fettet inne i magen. Andra mått på människans förmåga och kapacitet som finns att finna i diverse rapporter är ett otal. Till exempel visar tunna läppar på en intelligens hos män, emedan breda läppar kan tolkas som olycklig. En putande underläpp hos en man signalerar otrohet. Stora ögon förknippas med intelligens. Dessutom sägs blåögda vara smartare. En annan studie visar att storbystade har i snitt tio poäng högre i IQ-tester än plattare bröstkorgar. En hög panna tyder på karaktärsdrag som generös, intelligent och klok. Låg panna är tvärtom, alltså fattig och riskerar att dö ung. Även storleken anses ha en viss betydelse. Ju större huvud, desto smartare, tippar du dessutom huvudet åt höger och ler i cirka 0,5 sekunder så kommer du att verka mest attraktiv inför din date. Kroppen talar ut och visar vägen in i ditt inre liv med en omedelbar verkan om du bara kan sända signaler och mottagaren har kapacitet att tolka dessa. ”Det är de små detaljerna som gör skillnaden. Små saker får stora saker att hända.” John Wooden är detta citats källa.

 

Många frukter, bär och rotknölar samlar på sig extra smak när de får mogna långsamt. Jämför en solmogen tomat från södra Italien med en drivhustomat från Holland. Långsamhet är en dygd i trädgårdslandet. Kött från äldre djur smakar mer än kött från snabbavlade ungdjur. Tiden spelar alltså en stor roll även innan maten hamnar i grytan. En broiler smakar helt enkelt inte lika mycket som en kapun. Nu väller det en ny långsamhetstrend även över oss, homo sapiens, i trendmässig form igen. Men det känns dock mest som en modetrend. Nu skall man alltså åter sjunga långsamhetens lov. Men det är svårt att se att det skulle finnas ett riktigt seriöst budskap i detta. Det går snabbt ibland med det som egentligen skall ta tid. Bodil Malmsten är en mästerlig ordbehandlare. Hon ger oss läsare regelbundet en eftertanke med goda ord i långsamhetens tecken på sin hemsida. Hon skriver bland annat om att vi givetvis skyndsamt behöver hitta ett trevligare ord än blogg. ”Blogg är ett fult ord, men jag har inte kommit på något bättre. Hemsida är ett fint ord.”

 

Vissa har gjort sin förmögenhet med långsamt och mödosamt arbete och andra med snabba klipp. En procent av Sveriges befolkning äger en tredjedel av alla tillgångar, allt enligt SCB. Förkortningar är snart vanligare än själva orden och dess betydelse. En sådan som dyker upp allt oftare hos majoriteten som inte har tillgångar i en större mängd är ADV. Som är en ny förkortning som blivit accepterad som en standard av råd som läkare ger vid diffusa sjukdomssignaler. Alvedon, dricka, vila är innehållsförteckningen i detta råd. Det kanske behövs i en tid när bara en av fyra kvinnor sover bra. Det beror inte bara på männen eftersom en tredjedel av alla män rapporteras sova så djupt att de aldrig vaknar på natten. Det kanske kan vara en mening med det också. Det finns ett djup i alla, i vissa kommer den bara fram under djup sömn. Det finns ett otal anledningar till sömnlöshet. Ett borde vara att varje dag blir 50 barn beroende av tobak i Sverige. Precis såsom i fattiga länder är det välbärgade som röker mest. Tillgängligheten på tobak är större liksom tillgången på pengar för att införskaffa den. Vad som lockar ungdomar till rökning är inte helt klarlagt. Förmodligen är det inte det vetenskapliga faktum som engagerar forskare - nämligen att nikotin verkar hjälpa mot Alzheimers. En annan klarhet som kommit fram i en banbrytande studie vid universitetet i Rockester är det spännande svaret på vad som lockar män till kvinnor. Olika psykologiska experiment har visat att röd färg gör att män känner sig mera kärleksfulla mot och attraherade av kvinnor. Männen själva är i vanlig ordning omedvetna om den roll som färgen spelar för deras attraktion. Är det möjligtvis detta som gjorde ”Flickorna från Småland…..med sina lingonröda tuvor så populära?”

 

"Vi har valt hopp framför rädsla" sa Obama i sitt installationstal som herre på täppan. Det låter hoppfullt, men trots att han valt ett eget dreamteam som skall styra så tror jag att det blir en kamp. Förmodligen kommer han att möta ett större motstånd på hemmaplan än utomlands. Den ryska gasledning som leder gasledningen har hittat ett fantastiskt koncept. Det går undan när man lättar på gasen. Det är givetvis politik och politik är ekonomi. Och ekonomi är många gånger pengar och här gäller konceptet. Den som har mest pengar när han dör, han vinner. Göran Hägglund är allmänt känd som regeringens korgosse. Han klämde till med en mental högaffel när han kommenterade det rödgröna samarbetet i oppositionen i landet Sverige. ”Det är som luciafirande på dagis. Så länge ingen kräks är det jättefint.” Gazaremsan är både religion, politik och ekonomi. Konflikten förefaller vara såsom en ljungbrand, ligger och pyr och blossar upp om och om igen. Vi borde kanske skicka en fridlyst och skenbart helig man som Göran Hägglund för att förklara för parterna vad det är som gäller. Förmodligen är inte bara luciatåget som skall komma på rätt spår. Men jag tror att Hägglund kan finna på en rimlig paradox som skapar fred. Han förefaller vara en man som fungerar som en tombola. Det kan skakas fram i stort sett vad som helst i en kul form. Och vi kanske till och med kan klara oss utan Hägglund i vår klimatzon under en kortare tid i alla fall? En som vet det mesta om vad som slår när det gäller sånger om fred är Bert Karlsson. Hans motivering och kommentar till varför Israel inte borde medverka i Melodifestivalen var följande. ”Det hjälper inte att sjunga om fred.”

 

Senaste nytt på den alltid lika spännande kaffefronten är att en undersökning vid universitetet i engelska Durham har påvisat att kaffedrickare löper större risk än andra att se spöken. ”How we think is more important than what we think.”

 

P.P