………är ett citat från filosofen Seneca den yngre. Med denna ingress till årets första fotbollsbetraktelse så vill jag markera att allting som sker är en repris. Eller snarare så är det en fortsättning på en upprepning av tidigare händelser. Vi måste alltså titta i backspegeln när vi ser framåt för att få en balans i eventuella prognoser. Vår tillvaro är klart övermättad av experter och förståsigpåare. Många flaxar och flyger med lånade fjädrar och faller ganska snart platt ner till sin rimliga nivå. Det är givetvis tungt att sitta på en kvällstidningsredaktion eller på någon annan stol i den mediala sfären. Det handlar om relativt obegåvade (oftast) tyckare som har ett ständigt behov att hävda sig för att hålla sin image uppe. De måste hitta på historier som inte alltid är riktigt kontrollerade och sanningshaltiga. ”Det finns bara en sak jag är säker på och det är att det finns mycket lite som man kan vara säker på.” Det är svårt att uttrycka det bättre än Somerset Maugham som är källa till detta citat. I det här sammanhanget kändes det därför riktigt uppfriskande att läsa om Aftonbladets reporter som tyckte så synd om sig själv. Svennis hade börjat en presskonferens med att skälla ut honom – för något som Expressen skrivit. Det är skönt med ledare som Svennis, Nanne Bergstrand och även Liston för den delen som tar gossarna i örat och läxar upp dem ibland.

 

Rent grundläggande så får nog i alla fall de allra flesta människor viss information inympat i sig med modersmjölken. Till exempel att man skall försöka göra rätt för sig. Vara ärlig och just samtidigt som man skall försöka göra någonting som är bra och välgörande. Enligt färsk forskning så föds ingen till ett geni. För att bli ett geni så krävs det 10 0000 träningstimmar. Det är en siffra som nämns av Gladwell i hans senaste bok Outliers. Alla vill vi ju vara riktigt bra på något, oavsett om det är att göra tunnbrödsrullar, baka pizza, skriva dikter eller spela fotboll. Men det tar många år att bli tillräckligt skicklig så att man både kan och vågar göra det avspänt och enkelt. Steget från en novis till en nivå så att man kan kalla sig expert tar normalt sett cirka tio år med flera timmars daglig träning. Djur är mera hängivna än vi människor i sitt idoga arbete att upprepa ett arbetsmoment om och om igen. Vi har mycket att lära. Det kan vi om vi har tålamod att betrakta en myrstack, fågelholk eller ett spindelnät. Att se på ett spindelnät och särskilt när spindeln själv arbetar energiskt med att bygga sitt nätverk är otroligt fascinerande och klart mer spännande än vissa fotbollsmatcher.

 

Nu har det blivit så i vår tid att fotbollen har fått en starkt fotfäste hos publiken. Påminner en hel del om gladiatorspelen i det klassiska Romerska riket. Trots att nästan ingen bland fotbollsnördarna har koll på hur många rutor det är som bildar skalet till den moderna fotbollen. Som kontrast kan jag nämna att nästan samtliga innebandyspelare vet att det är 26 hål i en innebandyboll. Det finns 26 ben i foten som skall smeka fotbollen och dessutom 26 ben i huvudet som skal, som det skall både nickas och tänkas fotboll med i matchen. Men fotbollarna är stekheta året runt. ”Fotboll är fotboll. Om det inte vore det skulle det inte vara det spel det är.” Det är en träffsäker analys av förre Tottenhamspelaren Garth Crooks, som numera finns på BBC. Och han är ett givet ess bland föredettingar i ordleken. Mångfald är mottot när åsikter och tyckande luftas i parti och minut i ett otal kanaler. Ett antal människor utnyttjar sin yttrandefrihet till fullo med att strö pinsamheter omkring sig med både ord och handling. Internet är en faktor som har ökat tillgänglighet och skapat möjligheter för var och annan att fritt uttrycka sina åsikter. Jag sympatiserar med denna demokratiska möjlighet. Men ibland är det en champagnegalopp när framförallt bloggarna vältrar sig i egensinniga åsikter. Att öppna ett sådant pinsamhetens fönster är inte riktigt samma sak för oss alla. Windows är ju också en adress för all smuts som inte går att tvätta sig ren från idag. För mig är det i alla fall så med en del bloggar med tillhörande trådar. Ett citat av René Descartes sammanfattar min uppfattning i denna fråga. ”Tvivlet är vishetens början.” eller som det låter på ett originalspråk, "Dubium sapientiae initium"

 

Vi vill roas, få en spännande underhållning och glädje. Det är anledningen till att många av oss är sportnördar. Därifrån är inte steget långt till ett leende. Och ett leende är kortaste avståndet mellan två människor. Skratt är en fysiologisk process hos människor som kännetecknas av en rad hastiga ut- och inandningar tillsammans med rytmiskt växelvis spända och avslappnande stämband som tillsammans ger upphov till ett karaktäristiskt ljud. Skratt kan utlösas av en mängd olika händelser, vanligen efter att personen blivit exponerad för ett skämt eller någon annan form av humor, men skratt kan även uppstå av glädje, lättnad, nervositet eller andra sinnestillstånd. Skrattets funktion är osäkert, men mycket tyder på att det är ett sätt att signalera samhörighet inom grupper av individer. Liksom gäspningar har skratt en smittande effekt. Skrattet är individuellt och varierar från person till person. Skrattet är en spontan kroppslig reaktion på sådant som personen uppfattar som lustigt. Rent anatomiskt sker skrattet genom konvulsiviska sammandragningar i buken vilket producerar stötvisa luftströmmar genom struphuvudet, glottis och stämbanden.

 

Det är en fröjd att skåda en bra arbetsinsats och givetvis blir mitt leende bredare om det är gjort med en finess. Därför är en fotbollsspelare som Sallanto oersättlig, att kunna hantera en fotboll med en bländande teknik är grymt läckert att beskåda. Det är givetvis även underhållande att se en målvakt pantervigt plocka skotten och tämja anfallarnas kanoner till tama ärtbössor. En försvarare som stänger sin kant totalt går inte heller lottlös hos oss som betraktar även fotboll som en viktig hörnstolpe i samhällets kulturutbud. Faktum är i alla fall att 100 skratt motsvarar 30 minuter gymnastik enligt amerikanska forskare och att vi på 1950- talet skrattade cirka 18 minuter per dag men numera beräknas vi, enligt en svensk undersökning, skratta mindre än 6 minuter per dag. Barn skrattar cirka 400 gånger per dag och vuxna bara 15 gånger. Jag tror precis som det gamla ordspråket, att ett gott skratt förlänger livet eller åtminstone käften, men det finns vad jag vet inget riktigt vetenskapligt stöd för påståendet. Skrattet är välgörande för kropp och själ. Skratt ger ro, harmoni och avspänning och skulle därför kunna vara en bra metod för att avhjälpa stress. Skratt skulle kunna vara naturligt smärtlindrande och öka endorfinerna, kroppsegna morfinliknade substanser, som frisätts i kroppen och som i sin tur dämpar smärta och stress. Det finns en hel del som tyder på att negativa känslor och stress försvagar vårt immunförsvar och gör att vår kropp blir mer utsatt för infektioner. Skratt kan kanske bidra till att fungera positivt och stärka immunförsvaret.

 

Nu har vi fått undan julen som stått för dörren och nu snurrar hjulen för fullt. Trupperna fylls på med vindens hastighet och bilarna rullar mellan städerna med prestationshungriga spelare som vill visa sig vara värda den investeringen föreningen gjort. De mest rättrogna följer sitt lags träningar med glöd i blicken. Inte ett öga är torrt när en rak vrist träffar rätt och nätet formas till en strut bakom en häpen juniormålvakt. Syrianskas färger är eld och rörelse. Just nu brinner anhängarna på Vallby mer än någonsin. Fansens diskussioner och spekulationer är hetare än glödande kol och håller med en eldig låga debatterna vid liv. Lokaltidningens eget flaggskepp och stolta lag, VSK gjorde det enda rätta för att försöka behålla sin förstaplats, de värvade över de antagonistens bästa kort. Givetvis ryckte man i alla andra högkvalitativa trådar som gick att försöka nysta upp från den Syrianska kärnan. Men nu när röken har lagt sig och man börjar se resultatet av den här årstidens köp- och säljmarknad. Det som återstår av spekulationerna är om Mattias Mete skall bli mannen som detta år blir mest ihågkommen som han som skitit i det blå skåpet. Ja, och med facit i hand - då kan man se att i nuläget är tronskiftet ett faktum. Syrianska har en stark seniortrupp med hungriga ungdomar i bagaget. VSK har sin juniorkull med meriterade ungdomsledare samt rutinerade fighters som Luci och Martin Andersson. Dessa båda borde enligt min uppfattning spelat med Syrianskas tröja på sig för att få den cred som de förtjänar i slutet av sin fotbollskarriär. Jag förutspådde detta scenario redan för fyra år sedan, alltså att det skulle bli ett regimskifte år 2009. Då skulle Syrianska överta rollen i att vara bästa fotbollslag i Västerås. De gröna antagonisterna har fått en jätteresurs i Tigern som målvaktstränare, men å andra sidan tappat hela försvaret och tunga pjäser bland ledare och framförallt på hemsidan. För övrigt så tror jag att i det här läget är Skiljebo laget som är bästa laget i Västerås. Lagen i de lokala serierna får vänta på smulorna som faller från bordet när lagen i ettan och tvåan har spikat sina trupper. En eller två nya spelare kan göra stor skillnad för lag i fyran och femman om slutlig placering i serien.

 

Nu är det förstås som alla känner till - faktiskt en och annan match kvar av säsongen. Om jag mot all logik och ”för första gången” skulle ha fel! Ja, då är det är ingen större katastrof om vi betänker det faktum att Columbus trodde att han hittat vägen till Indien när han landsteg på Bushs kontinent. Då kommer i alla fall lokaltidningens så kallade fotbollsbloggare, som dessutom paradoxalt nog är VSK-fansens egen mascot, ikon och bollplank att nå sin största lyckostund den här säsongen. Han kommer troligen att kasta upp kepsen så högt att ozonskiktet lever farligt. Jag är övertygad om att så gott som alla sportintresserade utom en handfull med ögon färgade enbart i grönt skulle bli glada för ett nytt lag som kan föra den lokala fotbollen ut ur seriesystemets mittcirkel. Einstein, det var han, räknenissen som sa så här: "The only real valuable thing is intuition." Och jag kan bara hålla med när det gäller känslan. Jag har känslan!

”Fattig är icke den som har litet, men den som önskar sig mer.” Så just nu när vi har köpt upp alla målgörare och fått både bredd och topp samt en topprankad coach borde vi ägna oss åt återhämtning. Nu känns det som vi måste hitta en ödmjukhet i det hela och inte missbruka tätpositionen till en rovdrift precis som andra gjort i det här läget. Vi får försöka oss på att använda franska revolutionens honnörsord i den här stora stunden. Broderskap, jämlikhet och rättvisa är lika viktigt som en balansspelare på mittfältet. För det finns ju egentligen inga större motsättningar eller annat mellan lagen i den här småstadsidyllen som trots allt hela Västmanland är. Syrianska har idag spelare utlokaliserade i VSK:s trupp som är bland de bästa i laget, man har en del placerade i VSK:s olika farmarlag som kan bli aktuella i representationslaget. Dessutom finns det tidigare ”syrianer” som ledare i både styrelserummet och på konstgräset. Vår lokala ankdamm är en miniatyrbild av hela rikets dito. Det är faktiskt på våra breddgrader precis som veckans slutord från mitt eget ordförråd. "Det är gångavstånd till allt, om man bara har tillräckligt med tid"

P.P