……..på att försöka bortförklara tillkortakommanden? I OS senast placerade sig Sverige på 56:e plats i medaljligan. Vi blev klart distanserade av länder med en betydligt mindre antal i befolkning. För att nämna några i mängden så var det bland annat Danmark, Slovenien och Nya Zeeland. Svensk idrott på elitnivå har utvecklats till en världsledande källa av organiserad bortförklaring. Senaste exemplet är finalen i junior-VM i ishockey där Sverige bokstavligen blir överkörda av Canada. Svenska mediala experter och ledstjärnor i form av avdankade tränare och tyckare anser alla att det var orättvist. Domarna har än en gång gjort fel och favoriserat Canada. Sveriges målvakt blev påkörd av Canadas spelare vid flera tillfällen. Eftersom jag såg matchen så tycker jag att Sverige faktiskt fick med sig betydligt flera utvisningar än motståndarna. Men vi var helt enkelt inte tillräckligt bra för att utnyttja dessa överlägen till att göra matchavgörande mål. Det otroligt löjliga och fåraktiga i dessa svenska protester känns som om man kapar den gren man sitter på. För när vi inte förlorar mot Canada, då är NHL drömmarnas dröm för alla så kallade hockeynördar. Och även spelarnas högsta dröm är att få spela i den ligan. Så egentligen är alla införstådda vad det är för spelregler som styr och gäller. I den här specifika matchen så var motståndarna bättre och vann rättvist! Scenariot och efterspelet påminde mycket om det från senaste sommarolympiaden i Beijing där Sverige vann överlägset i att protestera mot domslut och resultat. Några tvära kast med motståndare och medaljer på brottningsmattan är fortfarande kvar på skrivbordet för åtgärd och utredning. Det känns som om vi i detta överflödsland där medborgarna levt med både guld- och silversked i munnen under hela andra halvan av 1900-talet och fram till idag plötsligt har fått det kämpigt. Vi är helt enkelt bortskämda, ovana vid motgångar och dåliga förlorare. Det känns angeläget att vår årliga idrottsgala börjar dela ut ett specialpris – årets bästa bortförklaring vid utebliven idrottsframgång.

 

En anledning är förstås att det är ju inte helt självklart att det är de som varit de vassaste knivarna i knivlådan som skriker högst och mest i det mediala bruset. Det är givetvis ledstjärnor som Wikegård som sitter i TV och yrar om domarkatastrofer och kallar spelare för dumhuvuden med mera som är förebilder. De leder sina medvandrare till likvärdiga destruktiva tankar. Det finns många sätt att uttrycka sig om någons kompetensnivå. Några som kanske inte används så här i dagligt bruk kan kännas helt rätt det människor tar fram sina överord i TV. ”Det saknas en knapp i fjärrkontrollen”, är ett exempel liksom ”antennen får inte in alla kanaler.” Vi får faktiskt vänja oss vid att sportprestationer följer konjunkturen precis som schlagertävlingar och börsen. Vi är inte bättre än vad vi presterar. Det är inte otur och dåliga domare. Den som är bäst och dessutom är hungrigare på att vinna – den vinner när det gäller. Och när det gäller prognoser och förhoppningar så kanske vi behöver sätta någon slags medial spärr för överord. Hoppet är det sista som överger människan. Men hoppet kan ibland vara avgrundslångt från realismen. "Lita på din intuition. Oftast bygger den på fakta som arkiverats strax under medvetandenivån.” Detta citat av Joyce Brothers är ovanligt blygsamt använt på våra breddgrader.

 

Ett klassiskt citat av Cicero är ”Acti labores iusundi", vilket översatt till svenska lyder som följer. ”Efter slutat arbete är vilan angenäm”. Det är sanning som lever på sparlåga i vårt samhälle i denna samtid. En bråkdel arbetar sig trötta, precis såsom det är en lika blygsam andel av befolkningen som tröttar ut sig tillräckligt med fysisk träning. Konkurrens är nyttigt, då måste man skärpa sig och bli bättre. Ett liv utan drömmar är en mardröm, har det sagts av någon. Under femtio- och sextiotalet upplevde Sverige en blomstring av framtidsdrömmar, kreativitet och arbetslust. Jag är inte säker på att just arbetslinjen som drivs av nuvarande regim är rätt medicin, men någon typ av förändring känns nödvändig. Men jag saknar som alla andra ett exakt recept. Ett är dock ofrånkomligt. Sverige är inom en snar framtid distanserade inom flera branscher än sportens grenar. Det faktum att vi måste arbeta hårdare och träna mera intensivt på varje position. Och framförallt måste vi inspirera och motivera unga människor till att tro och förstå att det är inte farligt att trötta ut sig. Bekvämligheten är en större risk idag än datorerna som många anser vara en bov som tar bort lusten att röra sig spontant eller att vara kreativ. Låt internet bli ett fantastiskt instrument istället. Sudda bort destruktiva och tramsiga bloggare med guldsked i munnen som tävlar om att hitta på säljande osanningar för att om möjligt själva bli rika på att luras. Idag finns det enligt FN-källor cirka en miljard människor som lider av hunger på vår planet. Det paradoxala är de två senaste åren stått för rekordskördar.

 

Sälen är en centralpunkt i Sverige. Sälen är också nationell symbol när skidor, valla, snö, tävlingsbana och övrig utrustning är rätt. För då glider Anja Pärsson på sin glatta buk fram som en vinnare i sin unika segergest. Annars är det alltid någon eller flera olika bortförklaringar som orsakat att det inte blev en storsvensk viktoria. Dessa bortförklaringar kanske kan ha ett samband med vårt sätt att kommunicera och fokusera i vardagen. Enligt en ny svensk modell snackar ett standardföretag bort 17 miljoner kronor om året. Problemet är det allmänna knorrandet, skitsnacket och gnället på chefen. Den så kallade psykosociala spilltiden, som drar ner produktiviteten på arbetsplatser. Det är alltså inte det triviala fikasnacket om fritid, weekend och familj. Detta är tvärtom bra för kreativiteten. Enligt företaget Befor som har gjort beräkningarna så lägger vi en månads arbetstid på att prata om problemen på arbetsplatsen istället för att lösa dem. Bland majoriteten av företagen som studerats står den psykosociala spilltiden för 8-12 procent av arbetstiden. Här finns helt klart både tid och pengar att spara.

 

"Det som främst skiljer människan från djuret är fantasin." Avdelningen kloka citat är denna vecka hämtat från Albert Camus. Han får även runda med följande evigt aktuella och tänkvärda citat. "Ingen inser att somliga personer lägger ner en herkulisk kraft bara på att vara normala."

 

P.P