…… det är en konst, eller snarare en balanskonst. När pengarna och optimismen tryter sjunker försäljningen av lyxvaror och dyrare konsumtionsvaror. Istället konsumerar vi mindre och billigare saker för att få en stimulerande uppmuntran. Vardagslyx som smink ersätter extravagansen. Läppstiftseffekten beskriver den brittiska tidningen The Guardian detta samband i konjunktionssvängningar. Sambandet mellan kris och ökad sminkförsäljning har synts i tidigare lågkonjunkturer. Mellan 1929 och 1933 halverades industriproduktionen i USA – medan kosmetikaförsäljningen ökade. I USA steg också antalet anställda inom sminkindustrin under kriserna i början av 1990-talet och i början av 2000-talet, eftersom efterfrågan på produkterna ökade så drastiskt. Enligt The Guardian är läppstiftseffekten tillbaka på allvar under 2009. Ett annat känt samband som många observatörer har lagt märke till är längden på damernas kjolar och det ekonomiska läget. Allt sedan 1920-talet har detta varit ett tydligt konjunktursmått. En man med ovanligt stor portion sunt förnuft var finansminister Gunnar Sträng som på sin tid räknade järnvägsvagnar för att ta tempen på konjunkturen. Sidovinst förekommer när man spelar Bingo. Nu har det visat sig att det även finns i läkemedelsbranschen. Lumigan är en relativt ny medicin mot ögonsjukdomen grön starr. Medicinen sänker trycket i ögat, ett tryck som kan leda till synförlust. Men det har även visat sig att medicinen ger användarna märkbart längre och tjockare ögonfransar. Vid ett test på universitetet i Miami blandades medicinen med en gelé. Så i dessa tider när det talas om kris så är det kanske på sin plats att se om sitt hus, och varför inte börja med det första man blir synsvag på – ögonen. Och när ögonfransar är kraftfulla nog så är det bara att se över läpparnas glans. Då är man i överläge mot konjunkturens kurvor och andra svängningar.

 

För den som fortfarande är vid stadd kassa och vill imponera extra mycket på sin omgivning så är passande att köpa ett kilo av världens dyraste kaffe, Kopi Luwak. Cirka 600 kronor får man hosta upp för en enkel espresso! Kilopriset är 7000 kronor för ett kaffe som lever upp till namnet det svarta guldet. Smakupplevelsen har en lång resa och historia innan det hamnar i våra koppar. De exklusiva bönorna hittas bara i spillningen av en sibetkatt, eller luwak, ett slags vildkatt som lever i Sydostasien. De här finurliga kattdjuren är experter på att finna de godaste och mest färgstarka röda bären på en viss kaffebuske. Bären bryts ned i kattens mage, men bärens kärna, kaffebönan, kommer ut den naturliga vägen som ämnesomsättningens slutprodukt. Nästa steg i den här speciella kaffeproduktionen är att en person som har specialkunskap går igenom spillningen för att finna bönan. Den här säregna bönan är hårdare än vanliga kaffebönor och processen genom kattens tarmsystem tar bort mycket av bönans syra, vilket ger kaffet en extremt mild, mjuk arom med en distinkt eftersmak. Det produceras endast några hundra kilo per år, vilket gör kaffet svåråtkomligt och eftertraktat. Som med allt annat här i tillvaron som är eftertraktat så förekommer det plagiat. Men dessa anses i detta sammanhang vara kraftigt utblandade och ett riktigt skitkaffe i jämförelse med originalet. Enligt senaste statistiken så drack svenska folket 153 liter kaffe per invånare under 2007. Det motsvarar 3,4 koppar om dagen.

 

”Livets mening är att vara frisk och lycklig. Det finns ingen annan.” Detta citat av Hjalmar Söderberg förefaller att vara en otidsenlig tanke. Kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet och rastlöshet, riklig salivering och hjärtklappning är vanligt. Vid större mängder kan allvarligare symptom tillstöta. Detta är tecken på chokladförgiftning tillhör de vanligaste åkommorna för hundar vid jultiden. Människans godhet och givmildhet är inte helt sund för alla mottagare som synes. Man kan inte låta bli att ge alla de små liven vad du själv tror är livets goda. Många har ju hunden som sin närmaste och bästa vän. Singlar i övriga Europa njuter mer av livet än svenska singlar. Det visar en undersökning gjord av dejtingföretaget Parship. ”De låga siffrorna för svenskarna i denna undersökning kanske speglar vår lutherska läggning”, säger relationscoachen Madeleine Gauffin. Parship har analyserat resultatet av det personlighetstest som medlemmarna fyller i när de söker kärleken. En del av testet mäter libido, vilket i testet har betyder hur man tillgodoser sina njutningsbehov, t.ex i form av god mat, sovmorgon och annat njutningsfullt i livet. Det visade sig att svenska singlar har svagast libido av de 13 nationaliteter som gjort personlighetstestet. Starkast libido har singlarna i Österrike, Nederländerna och Schweiz. Men här finns det möjligheter för kostmedvetna. Amerikanska tv-kanalen Fox News sexexpert Yvonne K Fulbright listar tio oväntade fakta om sex. Bland dessa sensationella rön finner vi bland följande som spännande teorier om kostens betydelse för romantiken. Forskare har funnit att män blir upphetsade av lukten av pizza, rostbiff och apelsin. När det gäller kvinnor verkar doften av gurka, lavendel, lakrits och babypuder upphetsande. Bägge könen kan bli upphetsade av lukten av vin. Detta därför att aromen i vin är väldigt lik feromoner, den kemiska signalsubstans som tros påverka människans sexualitet.

 

Det gör ont när kroppar brista och kanske ännu mer när själens obotliga ensamhet ropar ut sitt budskap till kroppens huvud. Var femte svensk har kronisk smärta. Det är en färsk statistisk fakta från Luleå tekniska universitet. En norsk läkare Kåre Rodahl skriver i sin bok "Klara stress: om konsten att överleva i dagens samhälle" (1973). Skratt är inte bara en behaglig och effektiv form för fysisk motion. Det är också ett slags psykisk vederkvickelse. Dessutom är det angenämt. Och så är det smittsamt utan att var farligt! Om det varar tillräckligt länge, förbättras ventilationen i lungorna, när vi sitter och gapskrattar och luftar lungorna. Det stärker musklerna i andningsorganen, inte bara i mellangärdet, utan också revbensmusklerna. När vi gapskrattar så att vi kippar efter andan, ökar vi undertrycket i brösthålan, som suger tillbaka blodet till hjärtat. Sålunda stimulerar skrattet blodcirkulationen. De kraftiga rörelserna i mellangärdet när vi skrattar utövar ett rytmiskt tryck på buk- organen. De masserar dem på ett sätt och vis och både magsäck och lever knådas. Detta skulle kunna öka blodtillförseln till tarmarna och påskynda tarmrörelserna. Detta är fördelaktigt för matsmältningen. Skrattar vi så hjärtligt att vi slår oss på knäna, får armmusklerna träning på samma gång.

 

Skratt är en fysiologisk process hos människor som kännetecknas av en rad hastiga ut- och inandningar tillsammans med rytmiskt växelvis spända och avslappnande stämband som tillsammans ger upphov till ett karaktäristiskt ljud. Skratt kan utlösas av en mängd olika händelser, vanligen efter att personen blivit exponerad för ett skämt eller någon annan form av humor, men skratt kan även uppstå av glädje, lättnad, nervositet eller andra sinnestillstånd. Skrattets funktion är osäkert, men mycket tyder på att det är ett sätt att signalera samhörighet inom grupper av individer. Liksom gäspningar har skratt en smittande effekt. Skrattet är individuellt och varierar från person till person. Skrattet är en spontan kroppslig reaktion på sådant som personen uppfattar som lustigt. Rent anatomiskt sker skrattet genom konvulsiviska sammandragningar i buken vilket producerar stötvisa luftströmmar genom struphuvudet, glottis och stämbanden.

 

Och skratta ofta och hjärtligt kunde de flesta av oss göra till Tage Danielssons finurliga och genomtänkta texter i humanismens tecken. Jag vill inte riktigt tro att det är en generationsfråga men litet fundersam blir jag när jag läser det här citatet av den numera världsberömda (i Sverige) bloggaren Isabella ”Blondinbella” Löwengrip. Flickan är vid sina knappa arton år en av Sveriges mest lästa bloggare och har med sin "intressanta blogg" en ambition att vara ekonomiskt oberoende vid tjugo. Flickebarnet är i media hyllad och även en så kallad stjärna som hamnat långt före personer som bland annat Göran Persson (före detta statsminister) på kvällstidningens ranking över viktiga personer i landet. Hon har nu gjort ett klockrent uttalande om att SVT traditionsenligt sänder Karl Bertil Jonssons julafton på självaste julafton. ”När ska man sluta sända den där kommunistskiten.” Så kan det låta när alla fåglar får sjunga fritt. Och det är trots allt tack vare humanister som Tage Danielsson som denna frihet existerar i många länder idag. "Det är synd om människorna" är ett klassiskt Strindbergscitat som passar Blondinbellas och övriga nonsensbloggares hängivna supporters.

 

P.P