…….är en mycket vacker titel på en bok av Khaled Hosseinis och samtidigt är det en påminnelse om flera saker. Först och främst om att det är finns en mångfald av åsikter bland människor, liksom att det finns en mångfald av olika människor. En annan viktig faktor är att enligt branschtidningen Svensk Bokhandel så blir Sverige allt mer en marknad för bara svenska författare. Vilket fördummar nationens medborgare! Ensidighet är inte bra, vare sig det handlar om kostvanor eller fysisk träning och givetvis lika litet i litteraturutbud. Svenska författare dominerar totalt på försäljningslistan. Att Hosseinis roman har översatts till svenska har friserat siffrorna en aning. Oerhört många goda böcker finner aldrig sin läsare eftersom de inte översätts till svenska. Jag kan förstås se det ur ett mera egoistiskt perspektiv också. Vilken glädje har jag inte haft av översättningarna på böcker av bland annat Kundera, Szymborska, Paasilinna, Loe, Hemingway, Goethe och Solzhenitsyn för att nämna några i hastigheten. Men som någon genomtänkt man sagt så är variationen obegränsad i valet av läsning. Man slutar aldrig förvånas över vad folk väljer när det gäller kärlek och litteratur. Mark Twain är en annan författare med ett evigt liv hos sin publik. Varför det är så kan man kanske räkna ut enbart med hjälp av detta Twain citat. ”Skillnaden mellan dikt och verklighet: dikten måste ha en poäng.”

 

Att leendet sitter i generna är kanske ingen större sensation för många av oss. Det är nämligen ett faktum att ansiktsuttryck är nedärvda och dessa har vi med oss i hjärnan. Det har forskare i Storbritannien upptäckt i en ny studie. De jämförde blinda och seende idrottsmän och – kvinnor. Resultaten pekar på att deras ansiktsuttryck vi tunga förluster och glada vinster är desamma, trots att de blinda aldrig kunnat lära sig ansiktsuttrycket via den vanliga speglingen i andra människor. Detta är i och för sig en gammal kunskap som redan uppmärksammats av forskare redan 1960. Professor David Matsumotos forskning som är gjord på 4 800 bilder av blinda judoutövare och medaljvinnare i OS 2004 och Paraolympics ger ett starkt stöd för att dessa teorier stämmer. Eftersom det här förefaller vara en sociologisk studie så lämpar det sig med ett citat av E. S. Turner. ”Sociologi är studiet av människor som inte behöver bli studerade av människor som behöver det.”

 

Och vem vet om det är även så med enögdhet, en åkomma som drabbar många människor. Och då är kanske våra politiker och partiledare och deras anhängare i synnerhet är klart överrepresenterade. Många i den branschen har svårt med överseende och blir oerhört pragmatiska. De ser världen enbart i en färg och en fråga och framförallt på ett sätt. Det kan vara en slags botgöring som är anledning till att allt flera politiker skriver självbiografier och memoarer idag. Det finns säkert en längtan efter att bli omtyckta och en vilja att förgylla en erfarenhet som nästan alla kan känna igen. En igenkännandets glädje lockar alltid människor till att bli mera sympatiska och överseende med andra tillkortakommanden. Annars är politikerförakt en samhällsfara och tyvärr mera vanligt idag. Vem ska vi lita på om vi inte kan lita på de vi har valt att företräda oss. Detta är en av de stora kriserna i dagens samhälle och en klart bidragande orsak till att kriser uppstår. Eftersom allt som händer och sker är politiskt i större eller mindre grad. Och ingen av oss kommer undan politiska beslut och händelser. Frågan som genast kom upp på tapeten i samband med Obamas installation till USA:s 44:e president var om han kommer att förändra världen. Enligt historiebeskrivningen så har en halvdålig film redan förändrat världen. Obamas blivande föräldrar såg en kalkonfilm tillsammans och började skratta åt detta – blev kära och ett par. Och nu står sonen i centrum för att leva upp till ett otal antal människors drömmar och hopp. Det är givetvis en omöjlig uppgift. Men han har helt klart karisma och utstrålning i sin personlighet som kommer att ge honom en extra lång smekmånad. 

 

Obama har valt folk över partigränserna till sina rådgivare och ministrar. Dessutom har han behållit ett antal ministrar från den tidigare regimen. Det förefaller som klok tanke att bilda ett politiskt topplag, eller ”dream team”, precis som duktiga coacher gör inom idrotten. Obama är säkert påläst på det nya Europa som numera kanske borde kallas EFS – Europas Förenade Stater – på ett amerikanskt vis. För den som mot förmodan inte har den senaste tvistefrågan i EU uppdaterad och dess slutresultat som vi skall ha som ett rättesnöre en tid framöver så har jag en sammanfattning. Lissabonfördraget i korthet, denna sammanfattning förklarar vad vi är en del av i det nya Europa. Med Lissabonfördraget får EU en permanent ordförande som sitter 2½ år, och en gemensam utrikesminister. Polisiära frågor blir överstatliga och beslutas av parlamentet. Både kommissionen och parlamentet får färre poster. Närhetsprincipen ska råda – så att beslut tas på lägst möjliga nivå. EU får en klausul så att alla medlemsländer ska ställa upp för varandra om de hamnar under terrorattack eller naturkatastrof. ”Tvång är sen Gustav Vasas tid ett kärnfriskt nyckelord för svensk frihet.” Citatet är författat av Sven Fagerberg och borde kanske uppgraderas av någon till även gälla den europeiska gemenskapen.

 

”Hoppet är en risk man måste ta.” Är ett danskt ordspråk. Förmodligen var det en av grundbultarna och hörnstenarna i bygget av lyxhotellet Copperhill Mountain Lodge i Åre. Redan kort tid efter öppnandet är det kris. Länstidningen (s) i Östersund har gjort en snabbanalys av läget – förefaller tidstypiskt och rimligt. ”Här finns helikopterplatta, egen skidlift, en 30 meter hög öppen spis, möjlighet att ställa in temperaturen på badrocken. Ägarna har verkligen tänkt på allt – förutom hotellets leverantörer.” Det finns dock gott om bättring. Svenskar pantar mest i hela världen. Närmare två miljarder burkar och flaskor pantas av medborgarna. Blodpuddingen har fått en oväntat stor efterfrågan redan från årsskiftet. Tillverkarna jobbar för högtryck och sysselsättning med övertid är tryggad för hela personalgruppen. I svåra tider är goda råd dyra. Både inbrott, utbrott och avbrott är starkt på uppgång. En som kunde sko sig på sin tid, kanske framförallt på fötterna men förmodligen även på annat sätt var Imelda Marcos. Vilket kanske detta slutcitat vittnar om. ”Kampen för överlevnad måste väl ändå rättfärdiga svindleri och stöld? Allt är tillåtet i självförsvar.”

 

P.P