……mellan människa och apa anses vara lika skör som den när ett löv bestämmer sig att falla ned från höstträdet eller hänga kvar. Det är alltså en obetydlig gräns mellan apornas planet och vår förmåga. Att lära sig engelska och tillverka verktyg är inte enbart människobarnens privilegium längre. Olika apdjur gör detta alldeles utmärkt med viss övning. Arvsmassornas skillnad är 1,23 procent. Lövtunna är också höstens kärl. Alla vackra löv samlas i samma blandare och blir ett kitt som liknar en lövmassa. När vi betraktar löven som är en gåva från tidigare generationers arbete och planteringar så kan jag bara konstatera följande. Nutidens människor är egoister.  Vi är den generation som lever mest på våra föräldrars arbete. Men vad gör vi för framtiden? Bob Monkhouse är en för mig okänd man. Han har i alla fall ett passande namn för vår tidsepok på jorden så hans citat kan också bli ett riktmärke. ”Personligen kan jag inte förstå varför det skulle finnas intelligent liv på andra planeter. Varför skulle andra planeter skilja sig från den här?”

 

Hårresande historier är vi vana att höra talas om. Men det finns även hudnära händelsebeskrivningar som ger mer än gåshud. Trendsättare använder numera diamanter i en peelingbehandling för att få bort döda hudceller. Den här modellen kallas för ”röda mattan behandlingen.” Hud står annars ofta för något halvnaket och därmed säljande på ett omslag i tidningsbranschen. Vi har ca fem kilometer hud omkring oss. Fru Ilse Koch var fru till kommendanten i Buchenwalds koncentrationsläger under andra världskriget. Hon var en som kunde garva och göra till exempel lampskärmar av människohud. Helst valde Ilse hud med tatueringar på. Hon ägnade sig dessutom åt sex- och spritorgier samt att rida runt i lägret och piska fångar. Ilse Koch tog sitt liv i fängelset 1967. Men en mycket lång träning och avtrubbning av sitt omdöme och en skruvning av sin människosyn kan säkert placera många i närheten av Ilses nivå även i nutid och framtid.

 

En som skitit i det blå skåpet är en så kallad rikets andra eller tredje dam. Alltså nuvarande statsministerns statssekreterare som i ungdomligt oförstånd har uppnått en nivå som föregångaren Lars Danielsson aldrig ens var i närheten av, i alla fall i avdelning att göra bort sig. ”Alla som känner Ulrica Schenström vet att glad i hatten inte är ett tillstånd utan ett karaktärsdrag hos henne eftersom hon är en så extrovert person”, sa Reinfeldt när han fick flera frågor om det är lämpligt att högt uppsatta politiska tjänstemän dricker alkohol när de är i tjänst. ”Det är alltid en omdömesfråga. Men man ska alltid vara försiktig, konstaterade statsministern som sade sig vara förberedd på en stormig tid när han såg artikeln och bilderna i Aftonbladet om statssekreterarens krogbesök tillsammans med TV 4-journalisten.” Det är skillnad på puss och puss. En kyss kan vara förödande, den kan vara en Judaskyss efter lärjungen som förrådde sin mästare eller som den förrädiska kyssen i den klassiska filmen Spindelkvinnans kyss. Pussar passar sig inte när man är på örat och kan leda till för tidig avgång från en toppbefattning. Fröken Schenströms tillvaro blev omöjlig och karriären fick formen av en vattenpuss. TV4:s politiske reporter får mycket moderat skäll för att utnyttjat sin strategi, att med mun mot mun metoden suga åt sig känslig information från en flicka glad i hatten. Nu är det även time out på skandaltevekanalen. En för övrigt fullständigt okänd journalist som har gjort sitt livs skop, men frågan är om han inte får ägna sig åt familjesidan eller sätta ihop teveprogramstablåer i framtiden på någon lokaltidning istället för politiska analyser. Etikettsregelexperten Magdalena Ribbing har redan anslagit tonen för framtida kontakter med mediafolk med detta citat. ”Dansa inte med arbetsmaterialet. Pussa det aldrig.” Pussar stärker barnets immunförsvar och minskar risken för allergi. Det visar nya svenska forskningsrön. "Mitt råd är att pussa och krama sina barn", säger forskaren och barnläkaren Caroline Nilsson på Karolinska Institutet. Kanske kan hela den här politiska historien vändas till en slags upprättelse för en svår tillvaro där unga politiker och journalister behöver dagligt utbyte av saliv och närhet för att överleva som människor. Nya livsstilscoacher som både är och förefaller vara ett enda stort hål huvudet kommer att få egna pussprogram i kabeltevekanaler där närhetstekniker lärs ut.

 

Att det är populärt med små läckra kvinnor efter kaffet är en klassiker sedan Hasse & Tages revytider. Nu finns detta faktum även i politiska kretsar. I veckans interpellationsdebatt om golf som avtalsberättigad friskvård i riksdagen så kläckte Göran Montan (m) detta argument. ”Jag har inget emot att ha många kvinnor omkring mig när det handlar om ridning för de tillhör mycket kunskap och erfarenhet på området.” Nej, det har säkert ingen som helst koppling till förre statssekreteraren Schenströms vinande stil att ICA-butiker i Norrland har gemensamt infört en obligatorisk legkoll vid köp av alkohol, och hit räknas inom denna butikskedja både lättöl och snus. Att damer närmare nittio år nekas att köpa snus om dom inte visar leg är märkligt. Det är kanske mera rimligt att neka en gubbe på 77 år som alltid handlat i den aktuella affären att köpa lättöl till pensionärsfesten. Vi får inte glömma bort att vi är i staten Sverige. USA:s kanske lojaste och märkligaste stat med sina egna lokala regler som sedan skall smälta in landets totala förbudsiver. Att ICA vuxit för hastigt med alla Maxibutiker är kanske ett konstaterande i underkant när man förbjuder barn under tolv år att handla vetemjöl på förmiddagen. Att Sverige har anklagats för att vara ett regelsamhälle har ofta antytts bero på socialdemokratin. Men nu är det privata ICA och inte kooperativa konsum som viftar med märkliga regler. För att försvara butikskedjans strategi så får man gå till George W. Bush för att finna ett passande citat, som för övrigt anses vara en felsägning. ”Det är fortfarande en farlig värld. Det är en värld full av galningar, osäkerhet och möjliga mentala förluster.”

 

En natt i heta stolen som statssekreterare var vad den nya flickan Clase klarade innan drevet hann ikapp med en historia om svarta pengar för att betala renovering av sommarstugan. Det är kanske en synvilla men nog förefaller det som om det nya unga moderata gardet har en slags moraliskt fribrev i samhället. Högerregeln är kanske ett samlingsnamn som borde gälla för den här formen av självstyre. Alltså inte bara vem har företräde i gatukorsningarna. Dessa välutbildade ungdomar uppfödda med åtminstone silversked i munnen utför kanske sin rebelliska revolt mot alla dessa honnörsord från Franska revolutionens tid med att våga vägra betala avgifter som det socialistiska samhället tycker att alla skall dela broderligt. Filosofiske författaren Niccolo Macciavelli har författat ett råd som nuvarande statsministern inte har fått ta del i god tid. ”Valet av rådgivare är inte av ringa betydelse för en fursten; det beror på furstens klokhet om de är goda eller dåliga. Det första intryck man får av en furstes begåvning är när man ser de män som han har i sin omgivning. Om de är kompetenta och trogna kan man alltid anse honom vis, ty han har insett deras kunnighet och behållit deras trohet.” Många är åsikterna liksom de personliga livsvalen av partner respektive medarbetare. Denna notis är från Hushåll ombord, 1961, och skriven av Gun Ekman om sjömanslivet. ”Det finns faktiskt karlar som föredrar att ha en varm hund ombord framför en kall kvinna, även om hundar inte kan fungera som kocka.”

 

Sebrafisken är ett djur som, till skillnad från däggdjuren, spontant får tillbaka rörligheten efter en ryggmärgsskada. Det har gjort den intressant för forskare som vill studera ryggmärgen och dess möjligheter till reparation efter en skada. Principen för hur vävnader och organ bildas och växer ut i sebrafisk är i stort sett likadan som för oss människor.  En hypotes är att det hos däggdjur kan förekomma ämnen som bidrar till ärrbildningen, och detta kan hämma reparationsprocessen. Det har alltså mer än sina randiga skäl att söka djupare kunskap för hur kopplingen mellan aktioner sker. En forskares viktigaste uppgift anser jag är tvärtom Howard Hughes klassiska uppfattning. ”Kolla aldrig upp ett intressant faktum.”

 

P.P