……och frågan är när ordet slutar att vara just det ord som står för det ordet egentligen betyder? Moderat är ett modernt och spännande ord. Ordet moderat betyder förresten enligt Svenska Akademins Ordbok : "måttfull, som icke går till överdrift, be­sinningsfull, sansad, hovsam". Vi är alla moderata i vissa situationer. Ordet moderat betyder alltså måttfull. Det är svårt att låta bli att undra om de nya moderaterna är moderata, och om moderater gör moderata saker. Kanske är det så, kanske är det inte så. Men som man sår får man skörda. Just nu skapar de nya moderaterna stora sår i den förtroendebank som vanns i valet och fanns efter valet. Många av partiets ledstjärnor har totalt tappat ordet – eller innebörden av ordet, måttfull är något okänt. Och med vad som beskrivs i det vi kallar media stämmer det ordet? Det verkar inte ha varit några överdrifter. Och inga större oenigheter heller utan bara väldigt måttfullt och sansat. Vi kanske skall sluta kalla svenskar att vara lagom, numera är vi moderata (måttfulla)! F.W. Hubbard har sagt följande citat. ”När någon säger att det inte gäller pengarna utan principerna är det alltid fråga om pengarna.”

 

Fastän många upplever grammatik som något tråkigt och något som är svårt att förstå så vet vi ändå alla till synes intuitivt vad som är grammatiskt i det egna språket. Vi kan utan att ha en grammatikbok till hjälp ändra ordföljd i en mening för att betona olika ord eller för uttrycka skillnader i betydelse, utan att meningen för den skull blir ogrammatisk. Och detta kan vi göra för att vi vet vad som är grammatiskt och vad som är ogrammatiskt. John Löwenadler undersöker i sin avhandling "A Cross-Theoretical Approach to Complementizer-Gap Phenomena" hur det kan komma sig att vissa till synes helt förståeliga meningar upplevs som ogrammatiska och vad det är som gör att vi upplever dem som sådana. Många forskare hävdar att det bara finns en lösning på problemet, nämligen att den mänskliga hjärnan är utrustad med en medfödd inre grammatik som bestämmer vilka strukturella principer som styr språkens form. Åsikten har sina främsta företrädare i Noam Chomsky och de s.k. generativisterna. Mot en sådan syn står forskare som hävdar att grammatikaliteten hos olika ordföljdsvariationer styrs av principer relaterade till vilken betydelse och funktion ord och fraser har i en mening. Inom sådana teorier anses det ofta att rent strukturella principer inte har någon roll alls. Oscar Wilde är en som kunnat hantera grammatik och ordföljd på ett utsökt sätt. Han har förklarat varför. ”Vem som helst kan skriva en roman i tre tjocka delar. Det enda som krävs är total okunnighet om både liv och litteratur.”

 

Om vi skall tro på alla de ord som vi dagligen möts av i kvällspressen, som för övrigt kommer ut långt före frukost dagligen så har drottningen siktats i en vardaglig modell av klädsel. För övrigt meddelar pressen att finska män slår sina fruar så ini norden, eller åtminstone toppar de statistiken över hustrumisshandel i Europa. Anledningen tros vara den finländska kulturen där män är dåliga på att prata – och i stället tar till flaskan. I Sverige har vi andra bekymmer än ord. Till exempel att hundkiss fräter sönder metallen på lyktstolparna. Eftersom det är enklare att ändra på stolparna är hundarna så kommer dessa att bytas ut mot andra med en beläggning av termoplast som skall tåla andra urinmängder. Kallprat och mingel i baren är gymnastik för hjärnan och förbättrar minnet visar ny forskning. Var tionde svensk har en okänd sjukdom som heter SSAD. Det är brist på ljus i mörkret och skapar en obalans i hormonerna. Det är inte bara känslolivet som blir lidande vid en depression. Nu har en forskargrupp från England kunnat visa att även smaksinnet försämras. Det kan bero på en låg nivå av signalsubstanserna serotonin och noradrenalin, som båda finns i hjärnan och i smaklökarna på tungan. De båda signalsubstanserna har en central betydelse för utveckling av depressioner. En betydligt mindre vanlig åkomma är orgasmtillståndet psas, vilket det även forskas väldigt litet kring. Tillståndet ökar blodflödet till de sexuella organen och gör att man blir upphetsad av minsta lilla stimulans. Det kan vara ett tåg som åker förbi eller kopieringsmaskinens brummande som locka fram lustkänslor som många aldrig kommer i närheten av. Då kanske det är i verkligheten såsom citatet av Noel Coward beskriver på ett lysande vis. ”Sex är i allt väsentligt bara en fråga om god belysning.”

 

 Choklad är nu bevisat nyttigare för hälsan än både broccoli och äpplen. I Storbritannien lanseras idag en ny chokladkaka som är cancerförebyggande. Den innehåller en stor mängd antioxidanter. Två rutor skall motsvara en påse äpplen. En kopp kaffe om dagen håller doktorn borta. Forskare i USA hävdar att kaffedrickande är cancerförebyggande. Och sex koppar kaffe per dag minskar risken med 30 procent, skriver Daily Express. Men effekten försvinner om det är koffeinfritt. Atkinsdieten skadar blodkärlen, den fett- och proteinrika dieten kan orsaka inflammationer och får samtidigt kolesterolet att höjas. Detta visar forskare i USA som har gjort undersökningar på populära dieter. Det är inte bara att laga maten med korrekta råvaror. Det finns lokala lagar som styr både den processen andra märkliga krumbukter i tillvaron. I USA-delstaten Ohio är det förbjudet att göra en fisk berusad. I Alabama får man inte ha ögonbindel när kör bil. förmodligen är Jackie Mason från den delstaten. Detta citat av honom passar väl in i trafikreglerna. ”Om en engelsman blir överkörd av en lastbil, så ber han lastbilen om ursäkt.” Det finns en mångfald av citat om andra länders människor och vanor. En del mer och andra mindre lustiga, Jan Hannerz har sagt detta. ”Vikingar: Den svenska urbefolkningen. Mest kända för sina charterresor till varmare länder.” Våra grannar i Norge får också sina fiskar varma. Johnny Carson har en poäng med detta citat. ”Det är svårt att sätta fingret på en norrmans utstrålning, den befinner sig någonstans mellan ett träd och en frikyrkopastor.”

 

Klimatet väntar inte, det kärva budskapet som hörs från allt flera håll är att vi måste agera nu om vi vill rädda det. Den första halkan kommer alltid lika överraskande varje höst såsom fotbollens val av årets bästa spelare som belönas med Guldbollen. Rätt man får rätt pris vid fel tillfälle. Avslutningsvis ett aktuellt citat i tiden när moderat skattemoral diskuteras flitigt. John Dixon är upphovsman. ”Att stjäla från en person är stöld. Att stjäla från många är beskattning.”

 

P.P