…….många intressanta inblickar i vår tid är både Fantomen, Kalle Anka och andra serietidningar. Dessa har faktiskt en större inblick och uppriktighet än de vanliga mediala produkterna. Dessa är så gott som samtliga mer eller mindre köpta av olika intressegrupper som vill få ut sitt mantra eller budskap till oss. Den som läst sina blandade seriemagasin kan lugnt konstatera att det som är poängen med dagens politiska system och organisationer är korpnivå. Alltså inte speciellt låg utan mera effektiv på det sättet som korpar beter sig. De snor helt enkelt det som är bra från andra och betraktar det som sitt eget. Den moderata moderatstämman har väckt tankar hos många när partiet nu spänner bågen och skall erövra miljön, minoriteter, invandrare och könsneutrala grupper i vårt samhälle. Alla dessa ”nya” värdegrunder och tankegångar som man lägger till sitt och gör det på ett sätt såsom om detta alltid varit en självklarhet är politiken idag. Passformen för detta nytänkande är för en organisation som (m) ungefär som detta svenska ordstäv. ”Det både värmer och klär sa käringen om löständerna.” Facebook är en märklig företeelse som 400 000 svenskar har registrerat sig på. Allt som skrivs och publicerat i denna gigantiska form av mina vänner eller se mig. Alltså jag finns, här är jag eller vad man skall kalla det hela där man placerar sina privata bilder och tankar ägs numera av Microsoft. Man tror att det är gratis att vara med men man betalar med sin personliga integritet och framtid. Givetvis kommer de nya moderaterna, andra partier och olika organisationer att rekrytera medlemmar här i framtiden.

 

Det finns en del personer och grupper som inte alls är fokuserade på att göra PR för sig själv utan tar dagen och den eventuella framgången med jämnmod. En av dessa är chefen på ett bageri i Eisenstadt i Österrike som gick lite längre än andra chefer i sin kontroll av de anställda. Han kartlade deras toalettbesök och lät dem sedan betala för tiden de avsatt för sina behov, rapporterar AFP. Bageriägaren drog av pengar från de anställdas årliga bonus utifrån hur lång tid de spenderat, berättar Christian Drobits, en advokat som driver fallet, för AFP. En annan är Bondbruden som dejtat flera av världens mest eftertraktade män. Men nu avslöjar Britt Ekland att livet inte alltid varit en dans på rosor. ”Män är som handväskor. De kan se underbara ut på utsidan, men inuti är de ofta tomma.” George Hamilton, Warren Beatty, Patrick Lichfield, Rod Stewart och Peter Sellers, listan över Britt Eklands män kan göras lång. Men nu avslöjar hon att de flesta av förhållandena varit usla.

 

Om du löper och tillhör den minoritet av populationen som vill förflytta dig längre än fem kilometer löpande så ökar antalet lopp och tävlingar hela tiden. Enbart tio procent av landets befolkning anses orka springa över fem kilometer. Ultradistans är sträckor över femtio kilometer och nu kommer dessa livsnjutare att få en hel tävlingsvecka med långlånga lopp där alla vinner i det långa loppet. För nu är det klart till 100 procent att det blir en ultravecka i Sverige 2008. Plats: Hallsberg, söder om Örebro, som ligger någorlunda mittemellan Oslo och Stockholm. Platsen ligger alltså nära Nordens befolkningscentrum, Vara i Västergötland. En grupp som absolut borde ut på stigarna i Skaraborg är husdjuren. Enligt en aktuell brittisk studie är häften av hundar och katter i Storbritannien överviktiga. Och situationen i Sverige är säkert etter värre. Vi är det närmaste den amerikanska drömmen om drömmen att äta, slöa och rapa ihjäl sig efter originalsamhället självt.

 

Tvillingar drar inte alltid åt samma håll. Tvillingklubbarna har man kallat de två äldsta och mest omtalade fotbollsklubbarna i Stockholm. Nu vann IFK Göteborg SM-guldet i fotboll 2007 före Kalmar FF och en av dessa tvillingklubbar. Denna händelse väcker en enormt stor glädje hos den andra tvillingen och andra konkurrerande föreningar i huvudstaden. Det är många gånger så att glädjen över att någon annan inte vunnit överglänser vemodet över det lagets misslyckande. I sportens värld så kommer alla dessa känslor och tankar fram utan några större omskrivningar. Skadeglädjen anses ibland till och med vara den enda sanna glädjen. Resonemanget kan förekomma i politik och då framför allt i valkampanjer. Nu håller tempen på att höjas inför det ovissa presidentvalet i USA nästa år. Detta sker både internt i respektive parti samt givetvis i recensionen av motståndarlägrets tillkortakommanden och fadäser. Ett tydligt exempel är detta som en demokratisk partiarbetare säger i New York Times. ”Arnold Schwarzenegger har ungefär lika mycket politiskt gemensamt med George W Bush som han hade i fysiskt avseende med Danny DeVito i filmen ”Twins”.”

 

Att fotbollens pokal åter har hamnat där den hör hemma (Göteborg) känns bra. Äntligen finns det en viss tradition av framgångar hos fotbollslaget som skall försöka försvara svenska färger i den finaste av cuperna nästa säsong. Inför avgörandets stund gick förstås alla stora tidningar ut och frågade kända och pseudokända människor i landet om vad som varit roligast med allsvenskan i år. Bland annat fick några av flickorna i damlandslaget frågan.  Det jag tycker är roligast är att det är så jämnt, det betyder inte att det är bra men kul är det.” Säger Viktoria Svensson. ”Är det dam- eller herrallsvenskan vi följer? För herrallsvenskan har jag ingen koll på.” Tyckte Hanna Ljungberg. Och om detta tycker jag att det var ganska klantigt och dumt. Givetvis har lilla Hanna tvärkoll på det hela och vill med sitt käcka svar väcka intresse för en relativt ointresserad företeelse som sin egen serie. Men med sådana här uttalanden så blir det säkert tvärtomeffekt.

 

Performancekonstnären Mark McGowan har utsett sig själv till en feghetens utmanare. Han gör många märkliga aktioner. En imponerande bedrift var när han föste en jordnöt med näsan nära en mil till 10 Downing Street. En fantastiskt fin träning för den som vill träna näsans muskler på alla fyra. Numera har han alltid en beställare till sina aktioner. Det finns andra som gör sina aktioner helt utan sponsring. Till exempel har det förekommit flitigt inom idrotten på 60- och 70-talet förra seklet. Idrottsstjärnor var större förr, både på arenan och vid sidan om. En av de största profilerna vi haft är diskuskastaren Ricky Bruch. Han gjorde det mesta och skrev bland annat dikter en period. Dikten stjärnor är från december 1965.

 

Stjärnor har sin banor,

därute i mörka alltet.

Jag har mina vanor

på ägg lägger jag saltet.

 

En annan poet är Doris Lessing. I år fick hon Nobelpriset. Hon är en dam med hög ålder och en hög nivå på åsikter och har gott om fria tankar. Det här citatet är från Lessing apropå The Beatles när dom var som hetast. ”All you need is love….. Vilket nonsens. Har vi blivit hjärndöda?” Men oavsett i vilket tillstånd vi befinner oss så har fått en ny uppslagsbok som finns på nätet. Wikipedia är oerhört snabb på uppdatering och har en kort sammanfattning om ord, nästan allt och alla. Finns på 253 språk. Kostar gratis att söka information. Både om när maten fyller ett hål för själen och tvärtom. Kanske har även nyheten om att socker ger ett starkare sug än kokain kommit med. En fransk undersökning på råttor har gett oss denna viktiga information.

Det finns dock många goda förebilder och kloka tänkare. En är Dalai Lama. Hans ord får avsluta veckans ordfläta. ”’Om du vill att andra ska vara lyckliga, var medkännande. Om du själv vill vara lycklig, visa din medkänsla.”

 

P.P