……så är det för kastarna som tidigare har varit landets förkastade aktörer i friidrott men nu har kastat loss. Nu är det bara att vänta på var släggan skall slå ned, spjuten far redan fram som spett och kulorna viner i luften. Efter en lång tids dominans av hoppare så börjar det ske en växling av stjärnglansen. Det är inte alls såsom tidigare att många väljer bort att se på herrarnas kula för att kasta sina lystra blickar över damernas häck. De spännande och resultatmässigt fina tävlingarna med graciösa kaströrelser lockar en allt vidare publik. Kasten ger hopp för att friidrotten skall springa ifrån de andra sporterna i en tuff konkurrens om folkets kärlek. När man är med i alla grenar då blir det intressant. Det är mångkamparnas stora triumfkort. Man är det man gör, inte det man säger. Detta är en liten lärdom som vi alla hört men som väldigt sällan används. Kluft, Wissman och Mustafa är de svenska undantagen i den grenen. ”Kinas fiasko är så här långt det bästa som hänt”, skriver Lasse Anrell i sin VM-krönika i Aftonbladet i slutet av tävlingarna. Det säger förmodligen mera om skribenten än om Kina! Med hull och hår hyllar samma man Tyson Gay som ett underverk! Från ingenstans till dominant på ett år är finkultur när det handlar om Kalifornien, men mycket misstänkt om det är Östeuropa eller Asien. Trots värmen i Japan så råder ingen som helst tvekan om att man betraktas med olika glasögon beroende på vilket pass man har. Isbad - att kyla ned benen i efter tävlingslopp i tiogradigt vatten kryddat med isbitar - som Wissman är ensam om att nyttja i svenska laget är sedan flera år tillbaka lika vanligt i Polen, Vitryssland, England och USA. Det skulle inte skada om man kylde ner en övernationalistisk journalistkår för att få en rimlig balans i ordbehandlingen.

 

”Det är nästan så man skiter på sig när man in på stadion”, sa Susanna Kallur inför häckfinalen. Det kan ha varit den lilla detaljen som gjorde att det sket sig i loppet. Tårar av anspänningen är klart tyngre än tårar av guld. Priset blev högt för Susanna Kallur, eller rättare sagt för tungt. Att bära Jerringpriset blev den börda på axlarna som gjorde sista häcken svårforcerad och oöverstiglig. Det suger att vara utvald och framröstad till svenska folkets Lill-Babs i Sportbh. Längden av en mobiltelefon, ca åtta cm, var avståndet till vara en medaljtös. Nu blev det en förmäten medaljlös tjej som hetsad av de enfaldigaste bland de enfaldiga bland sportjournalister jagade syndabock och fel i naturlig svensk anda. Michelle Perry, den rättmätiga världsmästaren och bästa häckklipparen utses av media som syndabocken. En normalt sett totalt idrottsokunnig population som har sin sportsliga merit från sysslolöshägnnivå (det jämtländska ordet för golf) står upp unisont bakom rebellerna på kvällstidningar. 13 000 medborgare röstar på kort tid på Expressens websajt i frågan om ”Skulle Perry ha blivit diskad?” Hela 84 procent tycker att ja är svaret på den frågan. Vad säger man om denna sakkunskap? Kanske skulle man säga bara att det är bättre att springa i fel fil än att fila i fel springa? Succé byts mot suckar! Överprestation och personligt rekord glöms bort när allt intresse fokuseras på en jakt på fulsnygga medaljer. Att höjdhopparen Stefan Holm vid sidan av Mustafa Mohammed är den mest sympatiske fyran i svenska truppen råder det säkert inget tvivel om. Han behöver inte säga så mycket själv. Pappa Johnny Holm står för en uppsjö av märkliga kommentarer. ”Halva finalfältet är såna där Lycka Till-grabbar. Får dom träff så vinner dom.” 

 

Ett landslag består av många olika individer. Jag har under många års tid fascinerats av Kronbergs amerikanska utstrålning. Att han har sett hög ut har nu fått sin förklaring.

VM tog slut i semifinalen för Robert Kronberg. Nu berättar han för Sportexpressen.se om de svåra mardrömmar som under flera års tid hindrat honom från att sova. ”Det är nästan så att man är hög. Jag har sett vättar i hörnen och tror att de finns där och då blir jag livrädd”, säger Robban.

 

Under första världskriget ansågs choklad höja moralen. Men det fick inte vara för god smak. Det skulle smaka aningen bättre än kokt potatis. En av moralens och världssamvetets förgrundsfigurer idag är Al Gore som med sin medverkan i film och debatt om hotet mot vår miljö har blivit betydligt mera uppmärksammad än sin period som vicepresident bakom Clinton under åtta års tid. Och är man världssamvete så får man räkna med att få sina fiskar varma om inte har rent mjöl i den egna påsen. David Letterman levererade detta citat i veckan. ”Al Gores son arresterades för fortkörning. Och Al har redan gjort en film om det. Den heter ”En obekväm son.” En annan obekväm son till en kändis är Alex Schulman. Denne övermogne och ständigt pubertale yngling är idag landets bloggkung. Han listar och tycker till om allt och alla med en slagfärdighet i klass med tidigare innehavaren av dumstruten, Linda Skugge. Alex som vet och förstår allt enligt sin egen måttstock slår till med häpnadsväckande fantasifulla funderingar. ”Susanna Kallur, hon grät mitt framför mig där jag satt med ostbågsgula fingrar i tv-soffan. Det förstår jag. Hade jag varit i Osaka så hade jag sprungit fram till intillspringande Michelle Perry och skrikit: ”Håll dig på din bana din jävul” och sedan fällt henne till marken.” Förmodligen är denne bloggares hjärnsläpp relativt representativ för många andra i populationen eftersom läsekretsen är omfattande.

 

Alliansen har suttit ett år vid köttgrytorna. Under den tiden har Reinfeldt varit tjugo procent mindre synlig i debatt och media jämfört med den föregående statsministern, under det första året som landets ledare. Förmodligen kan det delvis bero på att han är ca tjugo procent mindre till omfånget. En annan anledning kan vara att taktiken för nuvarande statsminister är som under basketkarriären i Tensta Tigers. Han började som offensiv anfallsspelare för att hamna allt längre tillbaka på banan och blev guard. Helt klart är det en liknande tendens i politiken. Börjat långt ute på högerkanten och nu periodvis till vänster om sossarna. Maud Olofsson (c) håller numera i hårdhandskarna och vill göra landet till ett Bäver-Sverige. ”Vi måste gå från sossifiering till liberalisering”, säger hon. Alla måste bli flitigare och mindre sjuka. Symboliskt nog så annonserar Renault med slagfärdig reklam i tiden. ”Grönt är det nya svarta”. Vi kan nog vänta oss andra friska initiativ från Mauds håll. Det är ju känt att lök stärker hälsan och skyddar mot minst nio olika cancerformer. Och det gäller all sorts lök – inte minst den gula. För att höja bäverhalten så måste nog Maud komma med argument som detta citat av Magnus von Platen. ”Gör det roliga först! Det tråkiga är mindre tråkigt när inget roligt väntar.”

 

Hushållsavdraget i sin nuvarande form är i praktiken ett socialstöd till välbärgade. Man kan också se det som ett slags skattesänkningsoption till alla dem som har fått lejonparten av det senaste årtiondets snabba välståndsökning. Det kan vara ett tips på sysselsättning för före detta idrottsministern Ulrika Messing som lämnar riksdagsjobbet för att umgås mer med familjen med följande kommentar. ”Min äldste son tycker det är lite konstigt att jag går utan att veta vart jag ska.” De gamla mästarna och filosoferna hade givetvis svar på sådana triviala frågor som dagens politiker och människor inte ens grubblar över. Voltaires citat får runda av veckan. ”När den man talar till inte förstår och den som talar själv inte förstår – det är metafysik.”

 

Utan att tippa finskt så är jag övertygad om att Danmark kommer att vinna fotbollskvalmatchen på Råsunda i slutet av veckan.

 

P.P