……är det för alla runda att lätta från golfbilen, kundvagnen eller fjärrkontrollen. Och börja med att snöra på sig springskorna och besöka skogen skog. Tillvaron blir allt plattare för den stora grå massan och samtidigt blir även produkterna blir allt plattare. Tv och telefon är exempel på några mycket plattare prylar jämfört med några år tillbaka i tiden. Samtidigt har människokroppen formaterats i motsatt riktning. Flott tänker många, men även om fläsket brinner så är det nog inte huvudorsak till ”utbrändheten.” Denna depression som fått en fin etikett är mera ett sockersug eller längtan efter status och större dos av mening med sitt liv. Detta parallellt med debet och kredit skall gå ihop med arbete, fritid, familj, ekonomi, umgänge, självförverkligande och leva ut sina barndomsdrömmar. Tidsandan är individualistisk idag. Många tänkare i forna tider har tänkt tankar som vi behöver stanna till och överföra till dagens livssituationer. Till exempel vill många bli kända och berömda. Francois De La Rochefoucaulds citat är överlägset alla livscoachers råd idag. ”Berömmelse bör alltid värderas efter de medel man använt för att nå den.” Du bör inte bevara och bara vara utan helst enbart förbruka och konsumera mera. Överkonsumtion leder inte ur cirkeln. Fyra procent av befolkningen i landet har typ 2-diabetes. Många flera har dessutom sjukdomen utan att de vet om det. Sjukdomen är som hasch, den farligaste drogen, eftersom den är inkörsporten till allvarligare sjukdomar. Alltså precis såsom haschet är en början till ett tungt narkotikabruk och beroende så är diabetes många gånger katalysatorn till hjärt- och kärlbesvär som leder till andra organskador med mera.

 

Tandläkarna varnar för nya folksjukdomen tanderosion – när emaljen försvinner. Frukt och grönt kan förstöra tänderna. Sura livsmedel som tomater, vindruvor och apelsinjuice fräter sönder emaljen. Ett ökat hälsointresse ligger bakom trenden. Fyra av tio anses vara drabbade. Tänderna blir matta, blåaktiga, gula eller genomskinliga. De blir även smalare och mindre. Bästa skyddet är att svälja fort, alltså inte hålla kvar mat eller dryck för lång tid i munnen. Jag skulle vilja sammanfatta det som att ätande och drickande idag skall vara som information, kunskap och övrigt. Svälj allt genast utan någon eftertanke, men det ger men. Och även i den andra änden av kroppens hålrum forskas det oupphörligen. En gen som ligger bakom svåra urinvägsinfektioner har hittats av en forskargrupp i Lund. Stora upptäckter görs ofta på lekmannanivå. Avmaskningsmedlet A3 för katter har blivit en partydrog som ett populärt alternativ till ecstasy. Att bara komma idén tycker jag är stort. Kvävs säkert en viss fantasi för att göra en sådan upptäckt. En människa har hitintills dött i Sverige av detta livsfarliga preparat. Makeovermani är namnet på en ny bok av forskaren Thomas Johansson som har satt fingret på en viktig avart av samhällssjuka i nutiden. Han beskriver den ständiga jakten på förändring som spottas ut i alla tv-kanaler och tidningar. Det extrema missnöjet hos medborgarna idag där man ständigt söker sig till huskurer hos så kallade experter. Gör om mig. Gör om min hund, mitt hem, min man, mina barn eller min trädgård. Allt skall förändras av coacher och managementkonsulter. Att det finns mycket att förändra kan man upptäcka med att bara läsa rubrikerna en vanlig vardag på en insändarsida i en av landets för tillfället sämsta lokaltidningar, VLT. ”Dammigt värre i HM:provrum.- Inte underligt att fler människor får cancer.- Snuskig toalett på stationen i Västerås.- Billigare med sämre kvalitet.”

 

Det finns människor som tolkar information och råd på sitt sätt i alla kombinationer. En är pensionären Gösta Andersson som på en tidningsfråga om han tänker börja träna i höst säger. ”Nej du, här blir det inget tränat. Jag tar det lugnt, måste tänka på både hjärta och benen.” Vad svarar man på ett sådant argument mer än tvärtom. Om det är någonting som kan hjälpa upp ett svagt hjärta och krumma ben i dåligt skick så är det aktiv träning. Detta är oomkullrunkeligt. ”De trodde jag var berusad, men jag sa att jag är golfare.” Bill Murray talar ut om när han körde golfbil onykter på Stureplan. Att åka omkring med en golfbil är bättre än ingenting, fritidsaktiviteten golf är den lägsta grad av fysisk aktivitet.

 

Kärlek är en osvensk gren. Vi är landet där människor har minst sexuell aktivitet med varandra enligt en studie. Elva minuter kan vara tillräckligt för erotikens alla delar som kan leda till en njutning för ett par i en intim relation. Detta konstaterande kommer från en roman av Paolo Coelho med just titeln Elva minuter.  Nio sekunder! Så lång tid tar det innan vi bestämt oss för om vi gillar någon eller inte. Detta är i alla fall kalla fakta enligt boken Pinoccioeffekten. Blommor och träd kan tala med varandra. De talar med hjälp av doftmolekyler och biologiskt verksamma ämnen – och signalerna fångas upp av andra artvänner och insekter. Detta hävdar biologen Ian Baldwin från Max Planckinstitutet i Tyskland. ”Visst har jag gröna fingrar”, säger Drottning Silvia under invigningen av Ulriksdals flower show. Om det var de gröna fingrarna eller andra hormonella signaler som förtrollade dåvarande kronprinsen när han gick i närkamp med den unga fröken Sommerlath i början av 1970-talet kommer säkert att komma i någon memoarbok så småningom. ”Det sa klick.” är ett klassiskt känt citat från nuvarande Kungen.  Det är den första kyssen som räknas. Det tror i alla fall en grupp amerikanska forskare som har undersökt hur kvinnor väljer partner. De intervjuade 1 000 kvinnor och kom fram till att förvånande många bedömer potentiella pojk- och flickvänner utifrån hur de bemästrar kysskonsten. Enligt doktor Gordon Gallup vid amerikanska University of Albany, som ligger bakom studien, handlar det om omedvetna kemiska signaler. Svenska singlar vill hellre uppfattas som roliga än snygga, enligt en ny undersökning. Den nu rikskända singelmamman Veronica Andersson, 31, håller med. ”Hellre rolig och ful än dum och snygg”, säger hon till Expressen.se. Enligt undersökningen, som gjorts av matchmakingsajten parship.se, vill svenska singlar helst uppfattas som roliga. Att vara snygg eller attraktiv kommer inte förrän på femte plats – svenska singlar uppfattas bland annat hellre som intelligent eller snäll, enligt undersökningen. ”Det är lättare att vara älskare än äkta man av samma orsak som det är svårare att vara lustig hela tiden än att säga en enstaka kvickhet.” Honorè de Balzac har gjort jämförelsen. En känd singel som anser sig mogen för make och familj är Paris Hilton. Nu vill hon ha en man som är lojal, smart och kan få henne att skratta. Förmodligen har hon själv en gåva i att få andra att skratta enbart med denna kommentar. ”Jag lagar fantastisk lasagne. Nu vill jag ha man och familj.”

 

”Kvickhet är förståndets apa.” Thomas Thorilds citat stämmer väl in på singlar och tidsandan men kanske särskilt väl på vissa i underhållningsbranschen. Bland annat de hetaste grabbigaste grabbarna för dagen, tv-profilerna Fredrik Wikingsson och Filip Hammar är kända för att driva med både kända och okända personer i sina många tv-program. Denna vecka var det landslagstjärnan Zlatan Ibrahimovics tur att hamna i skottgluggen för succéduon. Mitt under presskonferensen på Råsunda avbröt Fredrik Wikingsson Interstjärnan och frågade vad han trodde medellivslängden för en svensk man skulle vara om 100 000 år. Zlatan blev märkbart irriterad och sa sedan: ”Ingen aning och det intresserar mig inte.”  De båda ställde sedan samma fråga till förbundskaptenen Lars Lagerbäck. ”Med all respekt för vad du nu håller på med så tycker jag precis som Zlatan att det är fotboll det ska handla om”, svarade Lagerbäck buttert. Filip Hammar förklarar deras märkliga fråga så här: ”Det var ju begravningsstämning där inne och ingen vågade ju fråga Zlatan något roligt.” Vad som är roligt är oftast en subjektiv uppfattning. Den här frågan är enbart genant. Och Zlatans svar överglänser frågan och frågeställarens begreppsgåvor. Det är nämligen en omöjlig uppgift att besvara medellivslängden för en svensk man om x antal år. Den är nämligen flexibel. Varierar med vid vilken år mannen befinner sig. Den är alltid högst för den som är äldst. För det femte så är jag av uppfattningen att det inte är rimligt att tänka sig att Sverige är Sverige om 100 000 år. Tiden går inte – den kommer.  Om landet fortfarande finns kvar så kommer säkert populationen ingå i någon slags Eurokoloni som krigas om köttstycken och fiskpellets med andra kontinenter eller kosmos. Men detta är för min del i alla fall fullständigt ointressant. Livet är här och nu men med en viss respekt för historien samt en känsla för att ge framtida generationer en hygglig planet att leva på och av.

 

McDonalds är föredöme för övriga restauranger i landet och slänger ut allt flaskvatten och kommer enbart att servera kranvatten i framtiden. Ett gott miljöbeslut och följer man upp övriga produkter på liknande sätt så kommer man absolut att vinna i längden. Besparingen finns framförallt i transporten av detta vatten. Eftersom vatten och bröd är en klassisk baskost så kommer nästa miljödebatt att handla om vårt dagliga bröd på bordet. Enligt forskare från Lunds tekniska högskola skall rätt sädesslag i frukostbrödet förbättra arbetsminnet och uppfattningsförmågan. Det skall vara så mycket hela korn som möjligt i brödet för att inte fördummas ytterligare. ”Även en blind höna hittar ett korn” är ett ordstäv som kanske visar sig ha en djupare innebörd än vi uppfattat det tidigare. Höns anses stå lågt i den allmänna andemeningen när det gäller förnuft. Då kanske vi har ett korn av logik i talesättet. Om väderkorn är bra för förståndet säger däremot inte doktorsavhandlingen något om i detta skede. ”Din dumma sill” är ett uttryck som absolut måste uppgraderas eftersom sillen inte är så dum i alla fall. Tvärtom anses det vara en både ekologisk, ekonomisk och hälsomässig hit att förse sig med denna läckerhet som är sprängfylld med matnyttiga omega 3 fetter.

 

Nyttigast och bäst anses Zlatan vara enligt samlad expertis. Det är inte så många år tillbaka i tiden som samma experter ansåg honom vara en stor risk och fara för laget. Lagerbäcks fingertoppskänsla har än en gång lyckats leda laget till oanade höjder i bollandet. Ge Lars Lagerbäck guldbollen som årets bästa fotbollsprestation i Sverige. Han ger landet Sverige hopp i klass med detta citat av Gerald Ford. ”Vi ser ingenting annat än allt ljusare moln på himlen varje månad.”

 

P.P