……..är en erfarenhet från tidigare friidrottstävlingar, och allra kvickast är i synnerhet de snabbaste människorna som alla har sin härkomst från Karibien. Fördmodligen är det fibrerna. Nu kommer tävlingarna i Osaka att visa vilka som är bäst balanserade i sina hormoner och gener. Bruna bönor går snabbare även igenom processen i ämnesomsättningen. Väderspänningarna från bönförbränningen blir av en annan karaktär när det handlar om kaffebönor. Kaffe som är den socialaste drycken av alla är också omtalad med en ofantlig mängd kuriosa till exempel följande. ”6 000 kr/kg för kaffe som åkt genom tarmen på den indonesiska sibetkatten. Djuret äter bären och ut kommer bönor med smak av choklad! Fredrik den Store drack kaffe gjort på champagne istället för på vatten! Voltaire lär ha druckit 50 koppar kaffe per dag." Egentligen skulle man gott kunna sätta Dag Hammarskjölds ord som etikett på kaffepaketen. "Godhet är något så enkelt: att alltid finnas för andra, att aldrig söka sig själv." Det finns även andra bär som kan förutom dessa bönor. Blåbären är fulla antioxidanter när de går och nyktra när de kommer ut.

 

Lika som bär brukar man säga om vissa, framförallt rödhåriga. Nu är de med eldfärgat hår utrotningshotade. Idag är bara två procent av världens befolkning naturligt rödhåriga, rapporterar National Geographic. Störst chans att behålla den röda färgen har du i Skottland. Där är 13 procent rödhåriga. Färgen kan säga en del om personen. Då gäller det inte hår utan ögon. Enligt professor Joanna Rowe vid universitet i Louisville i USA är blåögda intelligentare än brunhåriga. ”Hon ska vara blond, ha höga klackar och dofta gott.” Så ser den svenska idealkvinnan ut - enligt den svenske mannen. Är du dessutom mellan 1.66 och 1.70 meter lång och gärna vill ha barn, är glad och vänlig är det ännu bättre. ”Jag letar efter kvinnan med två H. Hon ska vara het och ha humor.” Matthew McConaughey har andra krav i sitt partnersökande. Om kvinnorna får välja enligt samma källa, en dejtingsajt, så skall idealmannen se ut som Ernst Kirchsteiger eller Martin Stenmark. Det är ett tecken på att kvinnor har bollsinne. Slembollar går alltid hem. Förmodligen består en del värderingar och grundbultar oavsett hur tiderna förändras. Coco Chanels citat är säkert otidsenligt. ”Skönheten behöver vi kvinnor för att männen ska kunna älska oss, och dumheten för att vi ska kunna älska männen.”


Tranströmer är en utpräglad nattpoet, förmodligen den svenske lyriker som ihärdigast försökt tränga sig in bakom sömnens slutna port. I dikten "Nocturne" försöker han fånga vad som sker den flyktiga sekunden "mellan vakenhet och dröm": "Jag ligger och ska somna, jag ser okända bilder och tecken klottrande sig själva bakom ögonlocken på mörkrets vägg. I springan mellan vakenhet och dröm försöker ett stort brev tränga sig in förgäves."

Ur Nocturne som en outtömlig källa av information från gränsen mellan sömn och vakenhet, "en del kan sova fridfullt, andra har spända anletsdrag/som om de låg i hård träning för evigheten." Svenska folket anses vara ett av jordens mest deprimerade. Konsumtion av antidepressiva mediciner ligger i topp liksom sjukskrivningsstatistik för detta tillstånd. Förmodligen är det brist på lussekatter året runt som kan vara en orsak. Saffran anses fungera som medicin mot depression. Vi möts av många rapporter om fara och ohälsa varje dag. Kolsyrat vatten är farligt för barn. En procent är shoppingmissbrukare. Duvskit får broar att rasa. Det skall bli spännande med fortsatt granskning om det är det vita i fågelskiten eller det andra knäcker broar. Broar som förefaller hålla över är de gamlas erotik. 85-åringar rapporteras ha sex regelbunden.

 

Hur seriöst får det seriösa vara? Den frågan är det många som borde ställa sig själv varje dag. Det finns ett otal människor som tar sig själv på tok för stort allvar och hamnar i ett obestånd med sina ambitioner kontra sin förmåga. Att sätta färg på något anses som en guldkant på tillvaron. Det är grönt kan ha diametralt olika uttryck i olika sammanhang. Det är grönt på ett håll är varningsgrönt på annat håll. Sveriges regering föreslår nu att företag som uppfyller arbetsmiljökraven skall belönas med en grön smiley. I Ohio ger man kända, dömda pedofiler gröna skyltar på bilen. ”Det är bättre att fråga och verka okunnig än att inte fråga och förbli det.” Detta kinesiska ordspråket är en vägledning i färgval. En kreativ beskrivning av orsakssambandet när ett Gripenplan störtade i april har nu publicerats. I den säger Agne Widholm följande. ”Vi kan bekräfta pilotens upplevelse av att man kan få en utlösning av raketstolen utan att piloten vidrör handtaget med händerna.” 

 

Kräftgång kanske man kan kalla det den årstiden. Men hur som helst – det går utför. Svensktoppen Kebnekajses topp är 15 meter lägre än den var 1990. Berget har smält. Så jag och alla andra som besteg denna kulle föregående sekel vi nådde helt klart högre höjder än någon kan göra i landet idag, trots inflation, fastighetshausse och rekordbonus. Löshårens betydelse ökar allt mer idag. Många gånger är det fattiga indier som offrat till hår till gudarna som hamnar i någons huvudbonad som vill höja sitt attraktionsvärde. Det är en hårresande handel, helt utan vandel. Med en flipflop-sandal med inbyggt gym bränner du extra kalorier och tränar benen medan du går. Fitflop som originalnamnet är i England har orsakat en köphysteri under sommaren. Hemligheten ligger i skornas sula. Den är ojämn och kurvig så att du måste balansera på foten när du går. Detta ger en fastare rumpa, färre celluliter, bättre hållning och längre och smalare ben. Högst status bland alla yrken har ambasadör, tätt följd av läkare och domare. Som sist och nummer hundra på rankinglistan finner vi diskare. Det är svenska folket som har rankat yrkena. Hög lön, lång utbildning och makt ger hög status. Dagligen talas det om att olika yrkens status måste höjas, och detta, tycks de flesta tro, görs enklast och effektivast genom att ge folk glamorösare titlar, obeaktat att sysslorna är precis lika enformiga som innan. På denna spännande lista saknar jag kungafamiljen. Det verkar ju vara ett högstatusyrke. Lillgrabben Carl Philip har ju varit fotograf är expeditioner som kan komma att bli berömda. När Metro frågade honom vilket han gillar bäst att fotografera, hemlösa eller hortensior? Prinsen kunde inte välja så han sa. ”Det är två helt olika genren. Det går inte att välja mellan dem.”

 

Informationssamhället spottar ut råd och rön. Det bästa man kan säga om detta har J Liebling sagt. ”Folk lyckas förväxla nyheter med vad de läser i tidningarna.” Veckans slutord är ett citat av en för mig totalt okänd förmåga, Sara Jeanette Duncan. ”Om du har någonting viktigt att berätta för mig, börja för Guds skull med slutet.”

 

P.P