……som tillmäle för alltför omfångsrika. Även rent hälsomässigt är det nyttigare att vara mätt på mättat animaliskt fett än socker som inte är råsocker. Du blir inte söt av socker, utan fet. Du blir inte fet av fett utan snudd på undernärd. Gravida och ammande råttor som matades med munkar, bullar, muffins och andra sötsaker fick ungar som hade ökat sötsug och en tendens att hetsäta. Med dessa forskningsrön från Royal Veterinary College i London som underlag så bör havande kvinnor därför undvika salt, fet och sockerrik mat. Om man skall rå om sig själv är det mer en ren än en hel vetenskap att hitta rätt balans i näringsintag. Det är märkligt att all forskning oavsett om det gäller mun eller ändtarm riktar in sig på enbart intag av födan och dess beståndsdelar. Man skiter fullständigt att se medaljens baksida. Skit in brukar som regel betyda skit ut! När ingenting är borta finns ingenting kvar. Så är givetvis även fallet med kostintaget. Fett är nyttigt och nödvändigt av många anledningar. Kanske framför allt för att det är både smakhöjande, mättande, en billig energikälla, mycket energität, samt isolerar nervtrådar och isolerar dessutom våra inre organ. Det är också är en bra energireserv och innehåller livsnödvändiga fettsyror. Det finns exempel på klassiska löpare som har presterat sina bästa resultat efter att de har smörjt kråset med rostbiff och potatissallad. Ensidighet allena räcker inte. Hela kostcirkeln måste vara med. Protein är kroppens främsta byggmaterial. Kolhydraterna är idrottarens viktigaste energikälla. Men det finns även andra energikällor. Tjugo minuters författande av kärleksbrev kan förbättra dina kolesterolvärden, om du skriver regelbundet. Något är det även som händer i Ernst Kirchsteiger. Han säger om sitt nya jobb på TV4. ”Det är något slags sockerdricka i magen.”

 

Gå plus GI är senaste hopplösa trenden att försöka lansera hysteriska bantningsrecept för att utöka någons bankkonto till samma omfångsrika nivå som populationen som attraheras budskapet. Det klassiska norska citatet för att anlita en konsulent, norska för konsult är följande. ”Att anlita en konsult är som att ha sex med en gorilla. Det slutar inte med att du känner dig nöjd och tillfredsställd. Nej, det pågår tills gorillan själv känner sig nöjd.” Det här konceptet är näring och levebröd för PR-branschen och konsulter i all tänkbar form. Ett slags religiöst mantra att påtvinga folk åsikter och levnadsmönster som kanske inte alls behövs. Svennis gör en dundersuccé i Manchester som coach. Filosofi och strategi är enkelhet. Alltså genom att bygga upp ett grundspel från ruta ett – precis som i Monopol och Fia med Knuff, gå tillbaka till ruta ett. Precis såsom små barn som får dyrbara datoriserade leksaker leker med stor förtjusning med omslagspappret så måste vi som anses vara något mera vuxna, nåja, till omfånget i alla fall, göra precis likaledes oavsett vad vi pysslar med i vår verksamhet. Enkelt ser det även ut att vara när en dirigent arbetar. Efter att på nära håll beskådat Zygmunt Rychert magnifika fotarbete i takt till det intensiva viftande med armar som hör till hand arbete så förstår jag att dirigenter är en yrkesgrupp som är mycket välmående högt upp i åren. De här människorna behöver varken stavgång, spinning eller gymbesök. De har allt i ett med att bara vara i naturligt arbete.

 

Om vi istället gör som trädet så kan vi växa länge och långsamt. I flera riktningar, både uppåt i höjden, förgrena i alla kulturella riktningar som ett läckert grenverk. Fördjupa våra rötter så att vi står stadigt i tillvaron och har kontakt både bakåt i tiden och kan leva både utåtriktade och inåtbundna. Vi blir helt enkelt ett växande väsen i hela vår livstid – formateras av årstider och uppleva hur humlorna surrar och blommorna håller käften, eller tvärtom. Skogsforskare har hittat en tall i östra Lappland som är 780 år gammal och still going strong! Såvitt det är känt är det den äldsta levande tallen i Finland. Hur många kottar som tallen har bidraget med förtäljer inte forskarrapporten. Bark, vatten, kärvhet och alla väder är inget dåligt recept för att hitta sin idealvikt utan att gå över till GI. Idrott på elitnivå har ofta nära kontakt med skog och natur. Susanna Kallur har formulerat det väl. ”Det går åt skogen om man tänker när man springer häck eller sprint.” Allt vad vi använder och brukar har sitt ursprung eller en påverkan på något sätt som berör naturen. Ett par vanliga jeans kostar i tillverkning 6600 liter vatten, ett halvt ton kemikalier, 103 olika bekämpningsmedel och 13 kvadratmeter mark för odling av bomull. Vanan att köpa vatten på flaska leder till stora koldioxidutsläpp. Det gick i fjol åt 15 000 lastbilstransporter för att frakta vattnet, ta hand om returglaset och köra tillbaka det återvunna glaset, skriver Svenska Dagbladet. Det motsvarar utsläppet från omkring 8 500 oljeeldade villor. Då är inte hemtransporten av flaskorna medräknad. Drickandet av vatten på flaska har fördubblats på tio år. Miljön är viktigast anser vår statsminister och övriga politiker på jordskorpan. Det låter sig höras, men när kommer det att märkas?

 

Henrik Berggren på DN är en politisk reporter som har följt sommarens tal av partiledarna. ”Reinfeldt framstår som en vänlig med korrekt tjänsteman från bilbesiktningen som talar om att man nog borde hålla ett öga på bromsoljan.” De är trendkänsliga och det gäller alltid för politikerna att hitta inspiration hos våra nutidsikoner såsom Bosse Bildoktorn, Ernst Kirchsteiger och den eviga Lill-Babs. Maud Olofsson aktiva högermarsch besvärar moderaterna en aning – hur många väljare skall Maud locka över med sina postmoderna argument? ”Arbete är en skyldighet, ingen rättighet”, sa Reinfeldt som en kontring till Maud. Och som en passning till Mona Sahlins sommartal på Fittja äng i Botkyrka fick Fredde till följande bredsida. ”Jag talar till dem som jobbar, hon talar ofta till dem som inte gör det.” Så förmodligen är Vaxholm en plats där flitens lampa lyser ständigt. Geni är att omfamna allt, glömma allt och minnas allt. Och till den nivån har även våra toppolitiker en bra bit kvar känns det som nu när Blair och Persson bytt jobb. Veckans slutord får komma från ett helt oväntat håll. ”Den är orimlig – det är någons pengar som de gör i vinst. Det handlar helt klart om övervinster.” Den som retar sig på de svenska bankernas lönsamhet är Fredrik Sauter, vd för Skandiabanken!

 

P.P