…….blanda våra fans i enda fotbollsgryta, låt dem värma varandra såsom gröna och gula ärtor kan kokas till enda soppa. Detta är en deklaration att fundera över bland fotbollsledare, det räcker med att använda gentlemannen Svennis som förebild. Var som helst Torsbys Casanova visar sig kommer populationen i en Pridestämning. Brageklackens fina folkvisor från Dalarna är en form av kulturskatt när de tatuerade boysen sjunger skillingtryck. Trummorna från den mäktiga Syrianska klacken överröstades endast av Bragepojkarnas energiska trummande ben mot en övergiven Aly Keita i Syrianskamålet. Kvickhet är något som är kvickare än snabbhet – en helhet av styrka, löpning, hopp i ett mischmasch. Det fanns det gott om i det vinnande laget. I en av årets bästa fotbollsmatcher i Västerås denna säsong vann Brage fullt välförtjänt.  Domartrion var lysande, missade knappt ett inkast under hela matchen. Brage var bättre än Syrianska i lagspelet. Syrianskas större numerära antal i kungar och drottningar räckte inte mot övermaktens lagmaskin. I schackspelsterminologi skulle matchen slutat med remi. Men Brages löpare och mera irrationella spelartyper, såsom schackbordets hästar och den kollektiva arbetsinsatsen som görs av majoriteten, alltså bönderna som offrar sig för finlirarna avgjorde. Även taktiskt lyckades Brage utmärkt med sina snabba omställningar. ”Det går att summera den här sporten med två ord: Man vet aldrig.” Lou Duva är upphovsman till detta citat som säger allt.

 

Även om är tidigt så är det för övrigt bara att gratulera Brage till seriesegern, och med det fina spel som laget presterar idag så hade man säkert varit ett topplag i ettan. Jag har sett de flesta lagen i ettan och de har inte alls den fina organisation som Brage. För Syrianska gäller det att ta nya tag och spotta i nävarna, de egna helst, och göra en bättre prestation än föregående års fjärdeplats. Kapacitet, kompetens och vilja finns. Nu gäller det att även prestera. Det gäller även fansen, medlemmarna och andra runt omkring att fullfölja säsongen i stor stil. Jag saknar flera av de starka rösterna på hemsidan, eller webben som fenomenet numera kallas. Är det bara i medgång och i kraftig motvind som folket höjer sina röster. Livet levs vanligtvis i vardagen, precis såsom det mesta av fotbollen fördrivs på mittfältet. Under vilken sten sover åsiktsleverantörer som Johannes, vår evangelist, och Bosse statistikern och alla andra med huvudet fullt av kloka tankar?

 

”Superderbyt” i ettan mellan Skiljebo och VSK var spelmässigt en relativt blygsam fotbollsunderhållning. Skiljeboledningen (Svenne Käll) hade valt en märklig taktik, att försöka fegspela som Elfsborg istället för sparka och kämpa som är lagets styrka och  adelsmärke. Nu åkte man på snöpliga kontringar mot ett lag som var brutalt taggade från start och gick med full kraft på både boll och spelaren som var närmast bollen. Det är dock helt befängt att påstå att lagkaptenen i bortalaget skulle ha spelat för hårt och skadat spelare med avsikt. Han spelade fränt, tufft och på det sätt som han är bäst på. När inte motspelarna är riktigt alerta och intensiva i närkamper, så är skaderisken större. Hemmalaget hämtade sig inte från chockstarten med att få sin lagkapten justerad (med tre frakturer i vänsterhanden) nästan omedelbart. I den juniorfotboll som storpubliken bjöds i solskenet så visade domaren med besked att han vill vara med och styra och ställa. Och att han också minsann kan trolla fram kort ur rockärmen när man minst anar. Denne reslige yngling från Sundsvall visade med eftertryck att man inte behöver vara en exotisk trollkarl på cirkus. Nej, det duger gott med en hemvävd norrlänning som vill uppåt. Men de drömmarna lär landa i en hemresa regionalt istället för i hierarkin inom fotbollsadeln. Röda kort är för övrigt något en faktor som sällan gynnar laget som förfördelats, det visade sig stämma även i denna match. Det var kul att se den hängivna supporterklacken som fanns på utsidan av stängslet och ledde sina insläppta vänner med glada tillrop och exotiska läten. Gänget lokaliserat med skogen som bakgrund blev denna gröna högtidskväll som en buffert, eller kuliss som visade att den ombytta versionen av ”ett träd i förgrunden förstärker landskapsbilden” numera är en modern klassiker. Annars tror jag faktiskt att jag föredrar symboliken i ordspråket. ”Bättre med en fågel i handen än tio i skogen.”

 

Årets goda råd i fotbollssammanhang har jag hittat på för övrigt eminenta Radiosportens hemsida. Det är bloggaren och före detta superbacken i grönvitt, Rickard Henriksson, idag en allsvensk cirkulationsplats i BP, som delar ut råd inför Valenciamatchen till klädhängarna från Borås. ”Håll i bollen i Elfsborg.” Det är en lustighet i underkant. En mikroanalytisk förmåga i fotboll hade troligen sagt följande ”försök att få kontakt bollen minst en gång vardera under matchens gång Elfsborgare.” Klasskillnaden var större än någonsin när man matchen väl var igång. Det handlar mestadels om en-målsspel. En gammal lek som utövades förr i tiden. En blekare insats har inte skådats på en idrottsarena sedan Ingo Johansson berövades sin Olympiska silvermedalj i boxning 1952. Han ansågs ha varit för passiv och feg för att matchen skulle räknas som en finalfight. UEFA borde absolut skapa ett lex Elfsborg som innebär att lag som inte vill och kan prestera någonting inte får vara med i cupspel under ett antal år. ”Man kan inte avfyra en kanon i en kanot”, ett anonymt citat som säger allt om obalansen i Elfsborg.

 

Glenn Hysén är inte bara blåvit supporter utan även experttyckare. I matchen Valencia mot Elfsborg kom han sedvanligt med många åsikter som skulle kunna liknas vid verbala stolpskott. ”Man måste ha minst lika bra spelare på bänken som på plan för att lyckas på den här nivån”, sa Glenn om Valencias avbytarbänk. Det låter för mig lika konstigt som om reservhjulet i en ny bil skulle vara bredare, ha bättre vägegenskaper och pumpning än de fyra hjulen som rullar min bil. Det är härligt och befriande med åsiktsfrihet. Det är en av demokratins hörnpelare. Så det är bara låta tv-kanaler och tidningar fyllas ut med spelare vars bäst före datum har passerat och som säkert haft sin huvudsakligen bästa huvudegenskap med tillslag på bollen.

 

Helgens stora match blir givetvis Manchesterderbyt. Allt talar för att Svennis kommer att förbli stekhet på Englandslistan hela säsongen. Nu gäller det för våra lokala aktörer att ta tag i taktpinnen och göra slag i saken, alltså fylla på med trepoängare. Många av Västmanlandslagen ligger farligt nära nedflyttningsstrecken. Om, om får bestämma så kan det bli många lag Västeråslag i division fyra nästa säsong. ”Det är märkligt hur man kan sänka sig för att nå riktigt högt”, John Lennons citat får avsluta denna fotbollskrönika.

 

P.P