……..alltfler kvinnor anammar en manlig livsföring med fysiska förändringar som bonus. Den klassiska, svenska midjan – timglasformen är utrotningshotad. Köp- och säljepoken som vi lever i leder till övergödning, överkonsumtion och brist på naturliga råvaror i maten. För liten portion fysisk aktivitet i en ansträngande nivå som utvecklar och formar både styrka, rörlighet och uthållighet. Friskis & Svettiskulturen mixad med fitnesstillvaro ger inte tillräcklig näring för kropp och själ, det ger en sälformad bål på sikt. Andra bovar är alkohol och stress. Friidrottens gladiatorer har kurvor. Både på banan och till formen, man skulle kunna säga att de är formstarka. Kanske inte höjdhoppare, stavhoppare och några till som förlorar flygförmåga och distans på kroppsdelar som väger mer än ingenting. Men mångkampare, sprinterlöpare och många kastare är urtidsmänniskor. Har arbetat till sig en muskulös och välfungerande kropp såsom var vanligt första halvan på 1900-talet för flertalet.

Kanske är denna okurviga formatering av kvinnan en del av samhällsförändringen. Vägarna blir bredare, bredare och rakare. Naturliga kurvor, krökar och krön ersätts med vägbulor och andra konstigheter. Precis såsom kroppen får botox och silikon som skall ersätta naturliga köttsliga behag. Vi gapar efter allt större stycken och mister ofta hela stycket. Oscar Wilde är en outtömlig källa för citat. ”Jag får ibland en känsla av att när Gud skapade människan överskattade han sin egen förmåga.”

 

En hel del av vårt sätt att leva en slags pseudoliv finns det en del människor som tänkt mycket på även i vår tanklösa och profithungriga tillvaro. ”En symbolvärd av fåfänga och ytliga kunskaper ger oss ingen riktig guldkant. Hela vår tillvaro ska guldkantas. Status är nyckeltemat i vårt samhälle. Nya titlar skapas, yrken får ny auktorisation och legitimation, men utan att nya och bättre kunskaper tillförs. Vi söker en värld av tjusighet, men tillför ingen ny kompetens och substans. Denna statusjakt och symbolvärld skadar vår självkänsla. Det kan förklara att folk mår dåligt i vårt samhälle”, skriver Mats Alvesson, professor och arbetslivsforskare vid Lunds universitet i debattartikel i DN söndag 12:e augusti. Läs och begrunda denna kloka analys av samtiden, hälsan och märkliga formatering av kunskapen som har blivit en självuppfyllande profetia.

 

Gräsligt är ordet för både känsloläge och njutningsmedel för somliga. Stonesfarbrodern Keith Richards citeras i London Pride, “medicinerna jag tar just nu innebär att jag inte tål kokain. Så fixa lite bra gräs till mig.” Det ligger en poäng i talesättet ”att grannens gräs är alltid grönare.” Det kan vara en förklaring till varför så många drogtankade artister blir förebilder. Desto större kunskapen blir om drogernas risker, desto lättare förefaller det vara att införskaffa dessa idag. Det är märkligt vilket överflöd det förefaller finnas av allehanda centralstimulerande droger idag. En hel del är utskrivna som läkemedel och medicin, andra är en lönsam och hänsynslös försäljning med enbart drivkraft att göra pengar av människors sökande efter lycka och värdighet. Motion ger en likartad effekt mot depression som antidepressiva mediciner. Det har varit allmänt känt en tid. Nu har forskning på Karolinska Institutet kunnat påvisa att motion stimulerar produktionen av nya hjärnceller. Här kommer sportens obalans fram i dagen. De aktiva blir smartare med åren. Utvecklas med sina resultat och placeringar. Partiledarna tävlar om att dela ut lämpliga floskler och köttben i sina sommartal. Allting målas ut som guld och gröna skogar, Reinfeldt stilenligt i Vaxholm och Mona Sahlin i Fittja. Verklighetsförankring, trovärdighet och rimlighet är det ingen som frågar efter. ”Jag klarade alla frågor utan två, så jag är stolt”, säger Mona Sahlin som tagit ”Knullborgarmärket” på Pridefestivalen. Det borgar för att det blir borgerligt hur vi än vänder kappan efter nästa val.

 

Enligt amerikanska studier är varken de receptbelagda eller de receptfria hostmedicinerna särskilt effektiva. En engelsk studie hävdar att ämnet teobromin, som förekommer rikligt i kakaopulver, är tre gånger så effektivt mot hosta som kodein, det verksamma ämnet i många hostmediciner. En annan spännande medicinsk bullentin rapporteras från Vita Huset. ”President George Bush har bantat två kilo och mår toppen. Ett multivitaminpiller om dagen, ingen sprit och träning sex dagar i veckan har placerat honom i högsta konditionskategorin för 61-åringar.” Planeten jorden har inte bara nummer ett, Bush och annat snårigt som växer sig allt starkare. Vi har även de riktiga jordgubbarna som dessutom har rikligt med folsyra precis såsom lever och spenat. Detta är en beståndsdel som hjälper mot bröstcancer. Nu återstår att se om jordgubbarna även kan hjälpa mot gubbsjukan, eller prostatacancer som det heter på fackspråk. Tre koppar kaffe om dagen verkar skydda minnet hos kvinnor som är äldre än 65 år. Och effekten blir större ju äldre kvinnorna är. Det visar en fransk studie där forskarna kartlade kaffedrickandet. Amerikanska forskare vid Columbia University har genomfört en studie som visat att vid smärtlindring kan kroppen luras att utsöndra sina egna smärtstillande medel. Studien ger konkreta bevis för att det spelar stor roll hur patienter blir bemötta och hur väl läkaren lyckas få patienten att tro på sin behandling. Det här med sannolikhet, statistik och vetenskap blir man aldrig klok på. Ett gott exempel är en historia om Silvio Berlusconi som vid ett möte skämtar med den polske premiärministern Leszek Miller, som kom i rullstol efter att nästan ha dödats i en helikopterolycka några dagar tidigare. ”Under en helikopterfärd skojade jag med min fru och föreslog att jag skulle slänga ut en 10 000-eurosedel. Då skulle en person bli glad. Men om jag slängde ut två 5000-eurosedlar skulle jag göra två personer glada. Och slängde jag ut tusen tioeurosedlar gjorde jag tusen människor glada. Då vände sig helikopterföraren om och sa: ”Om du hoppar nu gör du alla glada.”

 

Jan Majlard är sportjournalist på Svenska Dagbladet. Han har något som är ovanligt i svensk sportjournalistik – sunt förnuft. Följande citat är saxat från honom och med antydning till Wissman och några till. ”Löpningen har annars genom den svarta dominansen blivit lite såsom proffsboxningen. Det är glest mellan de vita hoppen.” Förmodligen är det smittsamt att vara på Aftonbladet och Expressen. En under stundom sansad reporter som Mats Wennerholm visar hur omdömet kan skena iväg med den här rubriken efter DN-galan. ”Wow – med Wissman sjuk slog Wariner till med en världstid på 400 meter.” Och när hjälpte en icke deltagande hare till att höja farten. Detta kan enbart ske på pressläktaren, aldrig på banan. En fin tävlingskväll får den ständigt enögde och sjukligt patriotiske Lasse Anrell till som ”darrigt och lojt – sedan tog heta Kallur över showen.” Hängivenheten, nationalismen kantrar ofta till ren fanatism hos Anrell med flera. Varför skulle bara människor från ett land som Sverige som består av en fjärdedel så många invånare som Tokyo vara bäst i allt? Att skicka en bredkäftad Robert Kronberg till VM känns onödigt. Ge honom Eurobonuspoäng och fri sushi på hemmaplan. Han har varit med så många gånger när har haft prestationskapacitet och ändå varit chanslös. För övrigt så blir det minst fem svenska medaljer i VM – av 30 deltagare. Olsson, Kluft, Holm har svårt att missa medalj. Kallur, Kajsa Bergqvist, Arvidsson, Wissman och Mustafa Mohammed är med och fightas om medaljer. Det är precis som i skidskytte. Det gäller att få flest träff och undvika straffrundor. Eller som Magdalena Forsberg sa någon gång efter en lycklig stund. ”Jag kände att jag inte haft så bra skjut på flera år.” Å andra sidan så är ingenting givet. Det är som William Thomson (Lord Kelvin) sa om flygmaskiner ,1895. ”En maskin som är tyngre än luft kan inte flyga.” Överraskningar inträffar ofta på mästerskap, bäst skjut, flygförmåga och goda vindar kan lyfta vem som helst till högre höjder än den egna förmågan. Ingen kan någonsin få ut sin maximala kapacitet, det finns alltid procentandelar kvar när allt känns uttaget.

 

P.P