…..för att göda upp feta djur för att göra befolkningen blek, fet och likgiltig är obegränsad. Nu börjar veganerna tuffa till sig med nya slagkraftiga metoder, som att vägra sex med köttätare. Kött för kött är kanske slogan för köttmarknaden. En morot eller gurka är bättre än en köttkorv kan bli motargumenten i denna kamp. Det kostar ju tre gånger så mycket i energi att producera ett kilo kött jämfört med icke köttföda. Kanske är det samma förhållande med erotiken. Studier saknas inom detta vida fält i sänghalmen. Men det finns säkert ett otal forskare som vill dra sitt strå till stacken för att utvärdera förbränningen omgående. En femtedel av amerikanska barn är kliniskt feta, och nu har elva företag – som göder den yngsta generationen med hamburgare, läsk, godis och söta flingor – gemensamt beslutat att begränsa sina reklamköp i TV-program vars publik utgörs främst av barn under tolv år. Eftersom riksdagen består av ett tvärsnitt av populationen så har något ljushuvud lagt ett förslag om fettskatt. Konkurrensen hårdnar om galenskapen, nu finns möss som på många sätt liknar människor med schizofreni. Forskare vid John Hopkins-universitetet i USA har skapat möss med samma genskada som man har funnit ofta är skadad hos människor med sjukdomsbilden. Den kemiska obalansen i under mössan på mössen leder till att de är hyperaktiva, apatiska och har dåligt luktsinne. Men mössen anses vara lika intelligenta som andra möss. Jag är klart nyfiken på hur intelligens hos möss kan mätas? Det är märkligt vart vi vänder våra blickar när vi skall finna lösningar på sjukdom och mänskligt skapade åkommor. Det finns en liten grupp människor som lever ut sina drömmar i en ”ociviliserad” trakt i Polynesien. I den gruppen har man inte några inslag av vad vi kallar för sinnnessjukdomar. För mig förefaller det konstigt att man inte lägger mera energi på att studera livsstil och levnadsmönster hos denna population istället för att göra mössen sjuka såsom människor. Men beslutsfattare tänker ofta som Dan Quayle, mannen bakom detta citat. ”Det bästa med regnskogen är att den aldrig lider av torka.”

 

”Jag har nästan slutat se på svenska kultur- och naturprogram i teve därför att de som presenterar dem är så barnsliga och perspektivlösa, och helst av allt, så verkar det, vill de oss att säga duktig pojke duktig flicka. De är i den där trevliga början av livet när man upptäcker hur mycket det finns att upptäcka, men när de vill lära gamla hundar sitta då somnar gamla hundar.” Säger Gerda Antti i en intervju. Denna gumma är en otroligt vardagsklok människa som sitter vid sitt köksbord och gör tänkvärda betraktelser i sina böcker. Gerda är på en nivå som våra populistiska deckarförfattare bara kan läsa om i andras böcker. Berättarkonstens enkelhet av modell ungdomsböcker typ ”Min Häst” och ”Starlet” är försäljningssuccé idag. Det är givetvis inte författarens fel. Hon har givetvis gjort sitt bästa och yttersta. Det är snarare recensenter och publik som överraskar med sitt lättsinniga val. Men det är som en klok person skrivit någon gång. ”Man slutar aldrig att förundras över vad människor väljer när det gäller kärlek och litteratur.” De flesta väljer motorväg, köpcentrum före den blygsamt upptrampade stigen som en lycklig folkspillra åtnjuter.  Inget annat djur kan konkurrera i flockbeteende och grupptryck. Det räcker med att titta på försäljningsstatistiken av böcker och tidskrifter för att jag skall finna att mitt val är oftast klart underrepresenterat.

 

Nu finns de här killarna! Och de är rankade i olika tidningar som försörjer sig på att sälja sin och andras själ. Grabbarna som trots alkohol- och drog-problem, drar till sig Hollywoodtjejer som getingar till saft. De är otrogna och de är struliga. Men kanske är det just det som lockar? Fredag (Aftonbladets nöjestidning) har listat Hollywoods manliga bimbos - himbos. Namnen är för min del ointressanta. Men ett är säkert, de kommer att få ett otal efterföljande i sin genre. Inom ett halvår har vi en handfull heta svenska himbos. Och behovet känns lika stort som när Dr Ian G. McDonald uttalade sig om cigaretter 1963. ”För de flesta människor har rökning positiva effekter.”

 

Säkert har många artister, idrottsmän, politiker och andra offentliga personer många gånger närt en tanke eller en önskan att göra som följande citat av Ingmar Bergman ur ”Bilder” 1990. ”Min pjäs börjar med att skådespelaren går ner i salongen och stryper en kritiker.” Att det vi säger, gestaltar och presterar granskas och bedöms är helt i sin ordning. Men många gånger utger sig kritiken för att vara objektiv men det är det minsta den är. Det är så gott som alltid en subjektiv och vinklad personlig åsikt för framställt när någon värderar en insats av idrott, konst och litteratur. Givetvis är det svårt att frångå vissa objektiva fakta såsom resultat i sportens värld. Försäljningslistor och olika företeelser där människor skall ringa och rösta om något, det är däremot klart irrelevant. Det blir att handla om tycke och smak. Här spelar massmedia och propaganda en viktig roll.  

 

Ta en sup! Sprit kan göra konstnären originell och nyskapande. Det finns vetenskapliga bevis för att vi blir mer kreativa av några supar. ”Konstnärer har sedan länge insett att de kan använda alkoholen som ett medel för att släppa fram mer originella idéer”, säger Torsten Norlander, professor i psykologi vid Karlstads universitet. För att få en helhetsbild av Norlanders forskning måste man ta hänsyn till att den utgår från en uppdelning av den kreativa processen i fem olika faser: förberedelsefasen, mognadsfasen, idéfasen, utförandefasen och vilofasen. I förberedelsefasen och utförandefasen har alkohol en negativ effekt. Det beror i sin tur på att sådant som logisk förmåga, ihärdighet och precision försämras när man dricker sprit. Det betyder att om man använder alkohol i fel fas stjälper den mer än den hjälper. Ett typexempel är Hemingway. Han drack hela sitt liv, men det var när han började dricka samtidigt som han skrev, i utförandefasen, som han var slut som författare. Men det finns också exempel på konstnärer som haft stenkoll på alkoholens verkningar och på ett mycket medvetet och självmanipulerande sätt använt den som ett arbetsredskap. Ett exempel är Ingmar Bergman. Han berättar i boken Laterna Magica hur han drack varje kväll för att utnyttja de bakfulla timmarna på morgonen då kreativiteten fick fritt spelutrymme. Ivar Lo-Johansson förklarade på 1930-talet att ”den fullkomligt sunda människan litterärt sett ingenting har att uttrycka.” Några kända absolutister bland stora författare är Rilke och Kafka. Givetvis kan kreativiteten uppnås på andra sätt än alkoholen. Meditation och motion liksom ljus- och ljudisolerade flyt-tankar kan få människor att stressa av och släppa fram nya idéer.

 

I mognadsfasen är en del som allra bäst. Till exempel jordgubbar som består av när 89 procent vatten. Jordgubben är resultatet av en korsning mellan tre sorters smultron och har funnits i omkring 200 år. I år är det ovanligt gott om smultron, vilket lätt kan konstateras om du söker dig ut till änglamarken utanför asfalten. Naturen är ett läkemedel. All forskning pekar på att en av de bästa försäkringarna för ett friskare liv är en naturbaserad livsstil. Trötthet, värk, koncentrationssvårigheter, depression och andra stressreaktioner minskar när vi rör oss i naturen. Inte minst eftersom naturaktiviteter även skänker intellektuell stimulans, estetiska värden och upplevelser via alla sinnen. Det är svårt att finna någonting i apotekets sortiment som inte naturen kan göra bättre. Tyvärr så har den alltför liten position i vårt intellektuella klimat. Det är här olika vetenskaper konkurrerar om ekonomiska medel och allt som visar sig vara möjligt att sälja av kunskapens landvinningar leder till en kemisk industri. Blåbär, lingon, hallon, svamp och fisk är kanske grässtrået som ger människans kropp, organ och själ en läkande kraft. För innerst inne vet vi nog alla, att vi faktiskt inte klarar oss utan frisk luft och vindens sus i trädkronorna. Solnedgången är betydligt vackrare och nödvändigare att beskåda än nedgången i gångaktivitet i naturens läkande skafferi. Ibland går natur och forskning hand i hand. Motgift mot stridsgaser är något som människor tillverkar i väldigt låga halter. Nu har amerikanska och kanadensiska forskare genmodifierat getter som producerar motgift mot stridsgaserna sarin och VX. Getterna producerar motgiftet i mjölken och forskarna har lyckats framställa flera kilo renat protein som kan fungera både som skydd och behandling. Sedan är det förstås en annan femma varför det tillverkas stridsgaser för att förinta människor? Men kanske är det som vanligt, att den ena handen vet inte vad den andra gör? All erfarenhet kommer för sent. Annars vore det ingen erfarenhet.

 

Nyheter får olika värde beroende var händelsen inträffar. 35 miljoner människor är drabbade i Asien av översvämningar och oväder. Hur många som avlidit är det svårt att få en uppgift om. Detta är ett exempel låg status i nyhetsfloran, fattiga människor och fel världsdel. En bro rasar i Philadelphia i USA. Detta är en osannolik händelse och minst trettio personer försvinner i floden. Alla nyheter handlar om denna olycka, extrasändningar över hela jordklotet. För min del känns inte detta helt okej. Men det finns forskning som tyder på att det är det som drabbar folk närmast den egna kulturen som är viktigast. Förmodligen är det som sekreteraren Elisabeth Dole lär ha sagt. ”Presidenten vill inte ha en massa ja-sägare runt sig. När han säger nej, säger vi alla nej.”

 

Prideveckan i Stockholm har blivit ett av de viktigaste tillfällena i vårt samhälle att synas på och uttrycka sina åsikter och uttala sina flosker om lika värde och allas rätt till att leva sitt liv. I år syntes bland annat de nya gayikonerna Maud Olofsson, Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt i vimlet. Polaren och guvernören i Kalifornien Arnold Schwarzenegger säger numera ord som inte står i ett manus och då kan det bli spännande ibland. Detta citat har kommit från Arnolds tunga läppar. ”Jag tycker att homoäktenskap ska vara en sak mellan man och kvinna.”

 

P.P