..…….och den som kan lära sig av naturens sätt att finna stigar för en överlevnad är framtidens vinnare. Att bryta ned cellulosa till effektiva drivmedel är väldigt svårt för oss människor. Men termiter har kunnat konsten länge, och svampar ännu längre. Ute i naturen finns massor av organismer som vet hur man gör. Utmaningen är att hitta lämpliga arter och sedan tämja dem till effektiva industriprocesser. Sverige leder utvecklingen och är världsbäst inom detta område. Norrländska svampar gör etanol  av sågspån och matrester. Världen är full av goda idéer om hur vi skall bli kvitt fossila bränslen. Det märkliga är att det är så få av vår tids människor som hittar ut i skogen. Efter att strövat, eller fingått som är lindrig typ av vandring med lätt ryggsäck, på både Hallandsåsen, Gran Canaria, Bruksleden i Västmanland, Karl 12:es led i Dalsland, Åkullaterrängen i Varberg och i bokskogar i Danmark under en relativt kort tidsperiod och knappt mött en enda människa i skogen så är detta ett faktum. Att den största kvällstidningen gör ett stort uppslag av att en bortskämd prinsessa på drygt tjugo år orkar med promenad i 30 minuter och detta anses vara en strålande hälsokur. ”Madde har kommit över gränsen där man går mer än trettio minuter.” Säger gångexperten Bosse Gustafsson. Jag anser detta vara klart undermåligt. I den åldern skall man springa, gärna snabbt och länge. Dagens normer som publiceras är pinsamt låga. Nivå och kravprofil är mycket nära noll eller vila. Sömn är ett normalt tillstånd då en organism en kortare tid är synbart medvetslös och oresponsiv för stimuli. Hjärnaktiviteten kan trots detta dock periodiskt vara mycket hög. 86 av de 100 mest sedda tv-programmen 2006 kom från SVT. Det är vanlig vardagsmotion för hjärna och kropp.

 

Miljarder bär och svampar står och väntar på någon som vill ta hand om dessa läkande produkter. Stigar, vandringsleder växer igen av brist på villiga fötter som vill trampa fram i den undersköna terrängen. Den är betydligt mera dramatisk, underhållande, fascinerande och oförutsägbar än alla tv-program tillsammans förutom direktsänd sport. Det känns löjligt att försöka lagstifta om flera timmar av skolidrott där omotiverade elever skall tvingas till att röra sig, många gånger blir det en slags alibiträning, man gör en slags i ögonfägnande aktivitet för att tillfredsställa en uttråkad lärare som egentligen vill vara någon annanstans. Ansvaret måste givetvis ligga hos var och en, i första hand att få ett intresse av att det är roligt att röra på sig. Naturen är med sina årstidsväxlingar, tillgänglighet och i stort sett gratis den överlägset viktigaste källan för frisk- respektive sundhetsstärkande stimulans för barn, unga. George Bernhard Shaw har många bevarade citat. Ett passande för vår naturkänsla är detta. ”Den här planeten används uppenbarligen som dårhus av andra planeter.” Enligt en grupp norska forskare så anses även golf vara bra för miljön. Golfbanorna kan eventuellt stimulera biologisk mångfald genom att växter och djur uppehåller i området kring gräsmattorna.

 

Klimatet är dagens pseudofråga, alla har det på läpparna som en slags läppglans. Men vem gör vad? Det känns som om man väntar ut varandra för att kunna göra detta till den bästa investeringen, affärsidén i tiden. Konceptet är oslagbart. Växthuseffekten värmer upp jorden. Glaciärerna smälter, vädret löper amok, syraregn slaktar skogen samtidigt som kemikalier käkar upp ozonlagret och den ultravioletta solstrålningen steker oss levande. ”Här sitter alla runt samma bord och säger samma saker.” Utrikesminister Carl Bildts citat är från ett internationellt Darfurmöte i Paris. Det kunde handlat om klimathotet, mellanösternfrågan eller vad som helst som avhandlas i FN, EU eller NATO osv. Jag förmodar att det hela utspelar sig som den gamla goda samarbetsandan kräver, alltså liknelsen som jag brukar tänka på i de här sammanhangen. ”Ett ställe där alla tänker lika, tänker ingen särskilt mycket.” Mångt och mycket är fyrkantigt i vår värld, kanske framför allt i åsikter och värderingar. Det mest trekantiga är silkesmaskens trådar som är starkare än stål i samma kaliber.  Dessutom har silket en lyster som uppstår när den trekantiga fibern reflekterar ljus som en prisma. Silkesmasken har klarat sig väl eftersom hon inte har varit i fokus för människans lust. För när husdjuren tämjdes av människan blev de dummare, barnsligare och lugnare än sina vilda släktingar. Forskare letar nu febrilt efter genen som gör husdjur och människor tama och dumma. Winston Churchill har tänkt mer än en gång innan han skrev ner dessa rader. ”Djur är märkliga. Hunden ser upp till dig. Katten ser ner på dig. Bara grisen ser dig som en jämlike.” Rent allmänt är inte forskare speciellt dummare än andra. En grupp amerikanska forskare fastslår att kvinnor tänder sexuellt på vältränade män. Statistik och kalla fakta finns det gott om i den här zonen. 4,8 grader var årsmedeltemperaturen i Sverige mellan 1991 och 2005.

 

”Jag läste Bibeln varje kväll.” Paris Hilton har talat ut om hur hon klarade av sitt långa samhällsstraff med fängelse i 23 dagar. Det förefaller vara en viss likhet med hemmiljön på Hilton Hotels. Visst katten är det effektivt med en paus i jetsetlivet. Goda idéer kommer fram under den kranka eftertanken och snart kan alla få del av fröken Hiltons tankar. Surfbikinis för hundar är en viktig produkt som flickan designat själv och den kommer att lanseras stort. Sir Alan Herberts visdomsord är tillägnade Paris Hilton och övriga i händelsernas centrum som gör diverse uttalanden om allt och inget.”Om ingen nånsin sa nånting utan att veta vad han pratade om skulle en fruktansvärd tystnad utbreda sig över jorden.”

 

Ju längre man sover, ju kortare lever man. En lång sömn gör ingen vis. Genom att hålla andan en längre tid så framkallar man en akut syrebrist i vävnaderna som gör att kroppen börjar producera fler röda blodkroppar. ”Våra försök visar att den förhöjda koncentrationen håller i sig under ca 10 minuter.” Säger H-C Holmberg som är forskare i fysiologi vid Mittuniversitetet i Östersund. Det är nästan så att jag tappar andan för den svenska fysiologins framgångar. Bloddoping, EPO och höghöjdsträning är alla produkter från svensk forskning. Det är mjälten som är hjälten i den andningsuppehållsträningen. Mjälten fungerar som en behållare för röda blodkroppar. Den känner av när det uppstår syrebrist och sätter då igång att öka produktionen. Människans förmåga att aktivera mjälten under fysisk ansträngning är ändå begränsad jämfört med ett djur som hästen, där ökningen av de röda blodkropparna kan bli uppåt 50 procent. Ca 2 procent ökade elit skidåkare och motionärerna ökade 1.4 procent vid andningsträningen. Två procent kan dock vara skillnad i valör på medaljen. Marginalerna är små i elitsammanhang. Men det är med andningsuppehåll som Richard Nixons ord. ”Lösningar är inte svaret.”

 

P.P