…….är den första informationen från charterresebolagets VD till passagerarna på flygplanet på väg upp, för att landa i solen. Den som har gjort en resa har alltid något att berätta. Femton miljoner, så många fler turister har varit ute i världen och rest hittills i år, jämfört med förra årets första halvår! Jag kan inte komma på någon större näringsgren i vår tid som är mera betydelsefull för försörjningen för jordklotets invånare. Omsättningen av turistnäringen är sannolikt i nivå med försvarsindustri och krigsomkostnader, och det är de som genererar mest pengar jorden runt. En veckas nostalgitripp till en tidigare arbetsplats i Puerto Rico, Gran Canaria, för en vandring i solen bland berg gav impulser. Reflexionen är att jorden rör sig mer och mer och människorna rör sig mindre och mindre för att samklang skall råda i atmosfären. Nya moderna yrkeskategorier växer upp som svampar i takt med att turistanläggningar, hotell och nya sandstränder med fraktad sand från någon annan världsdel tar plats i solen. Typiska resande jobb idag är terminalvärd, den som informerar om tillåten vätska i handbagaget och konfiskerar i princip allt som flyter. En hord av säkerhetsvakter som betraktar innehållet i handbagage med röntgen och tittar i skosulor och klämmer på skinnjackor. För mig förefaller de flesta vara helt outbildade tölpar. Men såsom balansen ser ut i dagens världspolitik idag så får vi finna oss i detta tills alla naturligt nog får resa nakna och få ett finger i ändan istället för lyckospark inför färden. Din Suncare rådgivare, eller på svenska är titeln solningsrådgivare är en yrkesgrupp som växer alltmer och framstår som en måste kontakt för den som vill få rätt färg på rätt plats. Det är kanske som Niels Bohr har sagt. ”Det finns saker som är så allvarliga att man måste skratta åt dem.”

 

När man reser får man handgripligen vara med om att födas på nytt. Man hamnar i helt nya situationer, dagarna går långsammare och ofta förstår man inte språket som folk talar. Trots detta är alla stereotyper välkända. Tidningen Wall Street Journal Europe har tillsammans med analysinstitutet GIK frågat 20 000 människor från 21 olika länder, vad dom tycker om våra olika nationaliteter. Fransmän är arroganta, engelsmän artiga och amerikanare som elefanter i glashus. Svaren motsvarade helt hypotesen inför studien. Och vem som är brännvinets kung är en tuff duell mellan skandinaverna från brännvinsbältet. Men den obestridlige kungen bland brännvin är Cognacen. Det är inte för inte att den berättigar ett klart högre pris i både shop och bar. Tradition, kultur och kvalitet är delar som gör produkten gångbar och otidsenlig. De gyllene dropparna kommer alla från samma Cognac-distrikt.  Förmodligen är Charles Bukowskis citat passande för alla drycker. ”Om någonting tråkigt händer, dricker du för att glömma; om något roligt händer, dricker du för att fira; om ingenting händer, dricker du för att något ska hända.”

 

Luften och havet är fullt av både under- och överliv. Märkligast i underlivet är koloniålen som lever nedgrävda i sanden på havsbotten, och får sin föda från vattenpelare som sticker upp ur havsbotten. Liknande beteende kan ses av en viss del homo sapiens som gräver ned sig i sandgropar nära havet och låter bara något utstående organ sticka fram som lockbete eller andningshjälpmedel. För övrigt är människorna på stranden en osannolik mångfald. Enligt vissa experter var Linné även en slags sexgalning, alltså inget botaniskt helgon som han mest framställs i alla biografier. Här på playan hade han kunnat botanisera i den mångfald som människosläktet utvecklats till idag. Somliga är massvisa, några fläckvisa, vissa noviser och andra visar tydligt att allt de har att visa visas klart och tydligt utan persedlar av tyg som skall lämna något åt fantasin. Korta, långa, tvära, rosa och skära. Alla kulörer och konsistenser i olika kombinationer finner sin plats i solen. Ingen skugga faller över någon speciell, det är bara priset som varierar när det gäller att finna en pool position vid den bästa solstolen. Lättjan är drivkraften och fåfängan är energikällan för detta tillstånd i varats olidliga lätthet. Med tid och halm mognar fikonen. Passande att använda ett citat som Einstein lär ha sagt ”att hans näst bästa upptäckt, efter relativitetsteorin, var när han kom på att han kunde koka äggen i soppan. Då slapp han att diska ytterligare en kastrull.”

 

Pseudodiskussionen från nollåttornas sida att lansera Stockholm som Skandinaviens huvudstad känns inaktuell hemma och extremt inaktuell när jag befinner mig utomlands. Copenhagen är den givna centralorten för detta obefolkade hörn på jordklotet. Att följa CNN:s väderrapporter ger information om att temperaturen i även Oslo, Helsinki och Copenhagens nämns minst lika ofta som den nationella hettan i Stockholm. För att finna svar på knepiga framtidsfrågor är det allt vanligare att nyttja spådom eller en person med någon medial gåva. Carina West i Jämtland har självförtroende och kan se mycket i kaffesump. ”Det finns massor av energi i kaffesump. Det är en livsspegel där man ser både ansikten, människor, hus och strukturer”, försäkrar Carina. Se så, det är bara att hasta iväg till Jämtland för Stockholms borgarråd och visa upp sin kaffekopp för att få reda på om och eventuellt när huvudstaden får vinter-OS eller status som världens stad. Jag är tillfreds med att badorten Sotji vid Svarta Havet har fått Rysslands första vinterolympiad år 2014. Det blir läckert, som att spela schack. Vintersport vid både sandstrand och högalpin nivå inom fyra mils avstånd. 19 000 nya hotellrum och 80 miljarder kommer kalaset att generera i första skedet. Kostar det så smakar det, så tyvärr Östersund – vi har inte råd med OS i Sverige, det får duga med ett medium som kan förutspå var det skall hamna. Man skall inte skylla på slumpen när det är sumpen som avgör våra öden.

 

Sommarens mest omtalade och relativt dåliga hitlåt är ”Dunka mig gul och blå”, av och med Frida Muranius. Debatten har handlat om det lämpliga i ett ennattsligg med en kille där flickan vill bli riktigt mörbultad. För mig föll pusselbiten på plats när jag läste Susanna Alakoskis prisbelönta bok ”Svinalängorna”. Helt klart har skånskan Frida lästa skånskan Susannas bok och fått uppslaget till låtens titel och textens innehåll. Boken handlar om en svår uppväxtmiljö på 70-talet i ett nybyggt skånskt bostadsområde där det mest bor underklassmedborgare och arbetarbarn. Alkoholmissbruk, hustrumisshandel och könsord som haglar i luften när kvinnan dunkas gul och blå av män i deliriumtillstånd. Detta är livet på en pinne i klassromanen. Trots detta kaos i småstadsidyllen så är boken en relativt god tidsenlig beskrivning av mångt och mycket på 70-talet. Om inspirationen tryter så finns alltid vår hängivne ledare nr 1 George W Bush till hands med ett passande citat som detta. ”Våra fiender är nytänkande och påhittiga och det är vi också. De slutar aldrig fundera på sätt att skada vårt land och vårt folk och det gör inte vi heller.”

 

P.P