I hetaste laget…..

 

……är det många som vill spela, några spelar förstås alltid där, till exempel strykjärnet och wokpannan för att bara nämna de mest givna. Hetaste fotbollslaget i Västerås för tillfället är BK 30:s damlag som är obesegrade under vårsäsongen. På grabbhalvan är det Skiljebo SK som svarat för en godkänd start i en högre serie och varit stans bästa fotbollslag under årets första halva. Effektivitet och arbetsglädje och en väl fungerande verksamhet och hyfsade intäkter i all ära, men det är ändå tillfredsställelsen i att göra ett bra jobb som är den främsta drivkraften för de flesta av oavsett position och status. Det är den starkaste kraften oavsett vad det handlar om, arbete, sport eller fritid. Den som vill gör mer än den som kan! ”Football is not a matter of life and death. It is more important than that.Bill Shankly – legend på Anfield har satt en hög ribba för fotbollens värde och intresse i världen.

 

Apropå England så är det synd om West Ham som har gjort årets kalkoninvestering. Fredrik Ljungberg till klubben har alla förutsättningar att bli en otroligt dålig affär. Han har inte den magnifika omgivning av medspelare som gjorde honom bra i Arsenal. Dessutom har han inte en lika skicklig coach som Wenger som har haft både taktisk magkänsla och klarat av den svåra konsten att tankeläsa inför laguttagningar. Tomas Brolins fiaskorekord från ligan och perioden i Leeds kan mycket väl ryka om Ljungberg kommer att vara skadad lika ofta som de senaste åren.  Svennis kommer givetvis att göra en braksuccé trots tunn trupp i Manchester City. Han tillhör den Lagerbäckska generationen av ledare som har matjord i fickorna. Ett smart drag att ta dit Hasse Backe, det är alltid bra med att ha en backe på bänken. Med en sådan uppbackning har han en möjlighet att se åt vilket håll det lutar. Ödesdigra misstag undviks, för bortom varenda förbjuden zon finns en spegel för vår sorgsna genomskinlighet. Backe är Svennis spegel och han kommer att vara delaktig i att lotsa City till en hygglig placering. Förmodligen är det bara Charles Darwins tankar som får Bolton att värva Chippen. ”Att varje minsta variation bevaras om den är till nytta, det är vad jag kallar principen för det naturliga urvalet.”

 

Nu när gräset fortfarande är som grönast då håller fotbollsserierna i Sverige av vana en siesta. Synd när det är de finaste förutsättningar att spela boll, med betoning på boll. Höstens ystra och glada färger och tungsprungna planer nalkas. Silly season har vi numera året runt, men det hettar till under uppehåll mellan vår och höst och höst och vår! Nu är vårsäsongen över för fotbollen, äntligen kanske man suckar på en del håll. Kalmar och Halmstad är glädjande nog i topp på kallsvenskan, vars största styrka är jämnheten. Att AIK behöver syrgas och all första hjälpinsats som kan frambringas från andra världsdelar får delvis sättas på massmedias konto. ”Fotbollens svar på Einstein kallade sakkunskapen på pressläktaren coachen Rickard Norling” före säsongsstart! Det är ett klart självmål att måla ut en förvuxen gosse som ett geni. Det är som bekant ingen konst att skita om man har röven full, det var AIK:s situation förra året. Gott om hungriga, hela och entusiastiska spelare som hade allt att vinna, nu skall man helt plötsligt prestera! Alla slår alla, ett tacksamt år - när bara BP eller Trelleborg åker ur. Även extremt tråkiga lag som Gais och Örebro kommer att stanna kvar i serien. Att Elfsborg med stor möda besegrar ett brödgäng från Nordirland och hankar sig fram ytterligare ett hack i Champions Leguekvalet är mera tur än skicklighet. Det visar klassen på allsvenskan.

 

Superettan toppas av klassiska lag som Norrköping, Åtvidaberg och Sundsvall, det är kul att få tillbaka flera av dessa i högsta serien. Jag hoppas innerligt att ett ointressant lag som ÖIS får förbli i Superettan. Det är fascinerande med IFK Norrköping som har något så unikt som supporters från hela sin stad, alla i Norrköping går och ser och håller på IFK. Det gäller alltså andra lags supporters i Norrköping oavsett klubbfärg, religion och kultur. Både Syrianer, Sylvias anhängare och övriga som gillar fotboll hoppas på framgångar för IFK. Det måste betyda att laget har fotboll som grundidé i sin verksamhet och de egna fansen är i huvudsak fotbollsfans och inte såsom vi kan se i en och annan stad i motsvarande storlek fokuserade på annat.

 

Våra lokala lag har mera håll än hålligång. U-län är inte underhållning, det är inte unikt. Inte heller är det uselt, utvecklande eller underligt. Nej, u-et står helt sonika upprepning. Här finns faktiskt inte något misstag; det ser bara ut så vid första anblicken. Ända sedan VSK:s styrelse med Birger Jonsson som ordförande i början av detta sekel la ned det framgångsrika u-laget (under ledning av Svenne Käll) så har länets fotboll ägnat sig åt fritt fall. Nöjesattraktionen fritt fall är numera förbjuden på nöjesfälten, så det blir för den som vill uppleva detta att besöka fotbollen i U-länet, Västmanland. Hur skall då göra i Västmanland för att vända denna trend? Det förefaller för mig lika svårt som att kunna ge ett exakt svar på frågan hur bin hittar till bikupan.

 

Börjar man högst upp i hierarkin hos VSK, självutnämnd som seriesegrare och ledstjärna för övriga lag i regionen, så är rasrisken störst. Tränaren kastar in handduken, sportchefen kliver av, halva laget bänkas och placeras ute i kylan eller i likvärdiga andra lag i närområdet. In kommer egna juniorer, och spelare som varit med om att föra Gideonsberg så långt ned som ett lag kan falla i seriesystemet. Det är givetvis en omöjligt att detta skall lyckas. Det liknar alltmer Euskefeurats gamla hitlåt. ”Det är ingen idé att drömma om Paris, du hamnar ändå bara i Hudiksvall.” Att Johan Svensson gör en inte alls oväntad men mycket efterlängtad comeback, och nuvarande styrelse jobbar febrilt för att försöka stoppa raset som har pågått under flera års tid kan kanske räcka till ett nytt kontrakt under hösten. Det måste ändå vara en underbar uppgift för en fighter som Johan Svensson att veta att han är den enda i dagsläget som kan vända trenden. Litet märkligt svar från Svensson var det dock på lokaltidningens fråga om vad han saknat mest under sin tid vid sidan om fotbollen. ”Resorna på bortamatcherna, att sitta och snacka i bussen.” Personligen så tycker jag nog att detta är sak man klara sig utan efter en karriär. Men smaken är som baken, delad! Men det kanske var en felcitering i VLT, det förefaller att en del från vissa organisationer blir oftare felciterade.

 

Eftersom standarden i dagens fotboll är så blygsam så kan Johan Svensson säkert dominera efter enbart några veckors träning. Han blir inte ett löpande lokomotiv som Skiljebos innermittfältare, som springer för att det roligt och springer även när det inte är roligt. Svenne Käll är precis som Liston på sin tid flink på att få spring i benen på sina adepter, detta är oomtvistat. Förmodligen kommer båda lokala lagen i ettan spela en typ av ”Svenne Källfotboll” för att klara kontraktet. Springa mycket och mer därtill med hög kampinställning. ”Jag ser att några vita människor sover här längst fram.” Prince tycker att publiken dansar för lite på hans konsert, enligt New York Daily News. Förmodligen är detta melodin för fotbollslagen också, att undvika en sovplats och springa fram som en dans i samtliga matcher. Det kommer att löna sig med många poäng.

 

I tvåan där Hudiksvall överraskade i början så har Brage spelat mycket bra. Det förefaller som om Borlänge har en sjö, eller en uppsjö att hämta nya spelare ifrån. Dessutom har man Sveriges djupaste Sjöö i Anders på vänsterbacken. Det är tradition och klass över arena, organisation och spelsystemet. Att Frej hänger med i toppen är ingen överraskning för mig. Laget är svårspelat. Det blir en svår nöt för Syrianska att försöka vinna serien och få möjlighet att ta upp konkurrensen med Skiljebo om att vara bäst i stan nästa säsong. Sju poäng är mycket, men ändå möjligt med tre poängsystemet. Det finns ingen marginal att tappa poäng under hösten för Syrianska. Aly Keita är säsongens överraskning. Han har blommat ut och är idag enligt min uppfattning Västerås bäste fotbollsmålvakt, trots tuff konkurrens från några stycken. För övrigt har laget en stark centrallinje och ett gediget eget spel. En nygammal bolltjuv tillbaka och några små kvicka fötter är sommarens fynd på silly seasonmarknaden. VIK har viljan och arbetar som ett lag med sin tunna trupp. Och man säkert få ihop tillräckligt med poäng för att fixa till ett nytt kontrakt. Den största lokala besvikelsen är Gideonsbergs damlag som spelar i en mycket medioker serie. Laget kunde med bättre inställning på alla händer och fötter haft mycket stor chans att springa hem serien och avancera till allsvenskan men har istället hamnat långt ner i serien. Sammanfattningsvis kan man säga om fotbollen i vår. ”Försvunna illusioner är funna sanningar.”

 

Dubbelve, dubbelve, dubbelve är tidens informationskälla. Alla tidningar, tv-program och radiosändningar lämnar en mycket begränsad information i sina sändningar och hänvisar oftast till hemsidan. Där finns hela historien uppdaterad och kommenterad. Även idrottsföreningar och företag har nätet som sin viktigaste information till medlemmar idag. Här förekommer det ibland hemsidor där sanningen är friserad och kan betraktas som en ren och skär osaklig propaganda för den egna verksamheten. Kritiska åsikter är inte vanliga. Många påklistrar sig en allvarlig min för att verka vederhäftiga. A.E Coppard har ett citat som passar in på den beskrivningen. ”Beröva en människa all kontakt med sagorna och hon kommer att hitta på sin egen saga – förmodligen om sig själv.” Fiskar man bara på nätet så får man ofta bottennapp!

 

P.P