……kanske är ett passande ordval för mysstunderna som varit i USA i under veckan. Praostatsminister Reinfeldt är på turné och träffar president Bush och guvernör Schwarzenegger. Samtidigt hamnar både amaranth, kamut och quinoa, små, nyttiga och viktigt goda korn från världens alla hörn på våra tallrikar. I soppa och sallad och som alternativ till ris, pasta och potatis förgyller de vårt näringsintag. Våra råvaror finns numera på lastbilar jorden runt, alltid på väg till även väglöst land. Klimathotet flyger och far direkt in i våra kök och kroppar oavsett vad den självutnämnde aposteln från Täby påstår sig uppträda i mänsklighetens fromma, och talar med viktiga män som kan skydda ozonskiktet med sina styrkor. Ett skepp kommer lastat, den perioden är förgången. Inget län i Sverige har så mycket småskalig matproduktion som Jämtland. De är självförsörjande med flera av naturens gåvor till människan, både älg, fisk, bär, mesost, öl och jämtlandspotatis. Jämtlands granne Norge är faktiskt det enda land idag som lever upp helt till ambitionerna som FN och alla stater har målat upp på papperet. Alltså att verkligen konkret hjälpa den tredje världen, de allra fattigaste länderna i Afrika. ”Det finns endast två slags goda människor: de döda och de ofödda.” Detta kinesiska ordspråk är kanske inte helt representativt för vår världsbild, men säkert solklart på sina håll på jorden. Förmodligen hos flera än vi kan ana.

 

 Efter ett år minns man med 65 procents säkerhet en doft, medan synminnen försvinner med hälften redan efter tre månader. Anledningen är att luktsinnet är placerat nära den del i hjärnan som tar hand om minnen och känslor. Så nu är frågan hur länge Bush skall minnas doften av Reinfeldt? Eftersom mötet förefaller ha varit så kärleksfullt så kan man spekulera i av vad som fanns i tarmarna och tankarna. Parmesanost är rik på aminosyran histidin, ett förstadium till histamin, som gör dig upphetsad. Den mörka chokladen är inte bara smaskigt god men innehåller också de intressanta ämnena, flavon, magnesium och fenyletylamin. Flavon fungerar kärlvidgande, magnesium är en liten viktig ingrediens i orgasmen och fenyletylamin är ett ämne med lätt centralstimulerande effekt. Genom att äta ett par bitar får du tre nyttiga kärleksingredienser samtidigt. Kroppsdoften är viktig och sexterapeuterna rekommenderar mycket frukt och grönsaker som får luktsinnet inställt på romantik. Fredrik Reinfeldt var angelägen om att ge en mer positiv bild av president Bush än den han anser vanlig i svenska medier. ”Han har kraft och ledarskap. Han skojar, han är rolig, han är lättsam. Det är en person med närvaro och bred kunskap”, var några av statsministerns omdömen efter sitt entimmes långa första besök i Vita huset. Bush berömde Fredrik Reinfeldt för vad han kallade "hans starka ledarskap". Statsminister Fredrik Reinfeldt har sett alla Arnold Schwarzeneggers rullar – från ”Terminator” - filmerna till ”Dagissnuten”. Men ”Conan – barbaren” var höjdpunkten. Vilka filmer vi väljer säger ofta en del om personligheten, detta var en imponerande spännvidd av viktiga filmer för vår överlevnad. När det blev klart att Reinfeldt skulle träffa den tidigare Hollywoodskådisen gav statsministern följande omdöme om Arnold: ”Han är oerhört intressant som guvernör för den delstat som hunnit mycket längre i klimatfrågan än övriga USA.” Jag är klart imponerad av den lokalkännedomen som vår ledare uppvisar. Horatius hade en teori redan i begynnelsen, den blir aldrig omodern. ”Motgångar brukar avslöja snillet, medgångar döljer det.”

 

Jag slutar aldrig förvånas över all fascinerande forskning som våra vetenskapsmän utför i det tysta. Nu har en spännande studie vid Stockholms universitet visat att hönor som lever i flock med många tuppar väljer att ha sex på morgonen, eftersom tupparna då är mindre sexuellt intresserade än på kvällen och därmed mindre benägna att begå övergrepp. I grupper med färre tuppar väljer hönorna dock kvällssex. Nu är det bara att invänta vilka följder denna rapport kan ge till livet i hönsgården, respektive hur homo sapiens olika snedseglare skall utnyttja detta i egna syften.  I denna likriktningens tid som vi lever är det svårt att tänka själv och dra egna slutsatser. Vi är totalt utlämnade till så kallade experter inom diverse områden. Bob Dylan är fortfarande en klok och försynt man. Han tycker att ”folk var mer fritänkande på 60-talet än idag”. Redan 1979 sjöng han ”stop being influenced by fools”. Det bara att lyfta på det tidsenliga pannbandet och sjunga med efter bästa förmåga.

 

Trötthet tillsammans med migrän är den vanligaste orsaken till att människor uppsöker läkare, visar en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU). Stress och trötthet har blivit ett omfattande medicinskt problem och inom sjukvården behövs ny evidensbaserad kunskap. I väntan på denna så kanske kaffe skulle kunna lindra, kanske till och bota. Det sägs att profeten Muhammed efter sitt livs första kopp kaffe jublade: ”Jag skulle kunna kasta 40 ryttare ur sadeln och lägra 50 kvinnor.” Men förmodligen är detta en sanning med modifikation för profeten verkade på 600-talet. Kaffedrycken tros ha spritt sig från Etiopien till Arabiska halvön under 1000-talets senare hälft. Eftersom 48 procent av svenskarna lider av smärta. Det finns en nordisk samundersökning som har kommit fram till detta att vi har så in i Norden mycket smärta. Men allra mest ont har de norska kvinnorna, 71 procent av dem lider av smärta.

 

Många tänkare i vår förhistoria har kunnat förutse människans dekadans. Jackie Mason är en ”det är inte fråga om att hålla sig frisk. Det handlar om att hitta en sjukdom som man trivs med.” Om inte kaffet är starkt nog för att verka bort värk så har forskare på Harvard hittat en ny muskelfiber hos människan. En superfiber som finns inne de redan kända muskelfibrerna och denna nykomling skall kunna öka uthålligheten med 25 procent. Det kan ju bli ett allvarligt hot mot tröttheten, som idag är accepterad och det anses nästan onormalt att springa långt och förbättra sin uthållighet. När världen är full av lågintensiva aktivitetsmöjligheter och rådgivare som ploppar upp som svampar efter ett fint höstregn.

 

Vi har idag flera experter än någonsin i hur man skall äta, sova, träna och leva för att må bra. Många av dessa mediahaussade experter förefaller själva söka den vises sten och få ordning i sitt liv. Ett exempel är en intervju med ung dam som utges för att veta och kunna allt om vårt välbefinnande, förekommer i teve, tidningar, böcker och gator och torg. Så här berättar hon själv om sig och sitt för tidningen topp Hälsa. ”Själv hade hon en tuff barndom och var mycket sjuk. Hon hade ständiga svimningsattacker, drabbades av två hjärnblödningar och dessutom en allvarlig, kronisk tarmsjukdom. Hon tillbringade mycket tid på sjukhus. En uppväxt som knäckt de flesta. Men för Zarah blev det tvärtom.” Dessutom säger flickan ”mitt mål är att sätta hela Sverige i rörelse.” Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle så är lyckan gjord, även om det ofta kokas en ganska tunn soppa på en rostig spik. När jag med viss fackkunskap, livserfarenhet och sunt förnuft ser alla klämkäcka rådgivare som sprutar GI-råd ur sig så kan jag tänka på ett citat av Oscar Wilde, en man med självkritik. ”Vem som helst kan skriva en roman i tre tjocka delar. Det enda som krävs är total okunnighet om både liv och litteratur.”

 

P.P