……är dagens globala budskap. Att det inte handlar om att få en hockeylag av klass till nollåttorna är lika självklart som att vi inte behöver törsta efter en storslagen europeisk schlagertävling i golfbollen. Det är förstås det nya populistiska temat om miljö- och klimathot som står över allt annat på agendan. Det känns redan uttjatat – eftersom alla diskuterar ämnet – men i praktiken inte gör några praktiska förändringar själv för att solen skall skina över oss i en evighet. Klimat och ozonskikt har i dagens aktuella verklighet en overkligt stor uppmärksamhet, en slags champagnegalopp. Att alla ska med är redan en klassiker. Men den som inte talar väl om miljön är ute i kylan idag. AC och klimatanläggningar som alla har i sina bilar idag, och dessa är givetvis duktiga på att förstöra ozonskiktet. Att SAS kabinpersonal strejkar för rättmätiga möjligheter att fika och tömma blåsan efteråt är rimligt. Men vad ingen talar om, är vilken hit det är för vår jord att flygplanen står kvar på startbanan och inte förpestar klotet med flygbränsle. Denna vätska anses av vissa experter vara värstingen bland alla miljöhot. Det är klart Reinfeldts ansikte hade blivit ännu längre om Bush varit en riktig ”bushman” och serverat en åthutning för sättet att fara över Atlanten med flyg som en miljöapostel. Att använda sunt miljöförnuft, sunt förnuft, har inte den moderata reklambyrån och propagandamaskinen ännu hittat koden till. Det ordet kommer från en gamla goda tiden när det fanns gott om filosofer och tänkare. Det var redan under Platon och de grabbarnas tid, de försökte hitta det sjätte sinnet, men de kom dock inte på nåt enskilt ytterligare sinne utan kallade det sjätte sinnet för det gemensamma sinnet, sensus communis, vilket senare blev common sense på engelska, vilket vi sedermera kallar för sunt förnuft.

 

Barn som äter mera fett är smalare och friskare än barn som följer Livsmedelsverkets kostråd.
Det finns även
en amerikansk paradox. Amerikanerna har minskat på fettet och ersatt det med kolhydrater och lightprodukter. Denna nyttiga trend har åtföljts av historiens värsta fetma- och diabetesepidemi. Jag skulle vilja se en vetenskaplig studie från USA på kost och fetma på fångar. Det borde vara en enkel match eftersom var 138:e amerikan sitter i fängelse. Och förmodligen är det en mindre fetma-alstrandande kost innanför än utanför murarna. Metoderna att återerövra sin kropp konkurrerar om media- och reklamutrymme dygnet runt. ”Bli hård och smal istället för mjuk och rund.” Wasakonceptet med att byta ut mjukt bröd mot nyttigt hårt bröd är faktiskt ganska rolig för den bygger ju in den värdeladdade informationen att du blir vad du äter. Nu är det bara att invänta bajspåsepåsen för människor, precis som den svenska hundägaren har sin viktigaste produkt med på promenaden. Alltså att börja rota i fekalierna och se vad som kommer ut där bak av det som stoppas in i vulgomaskinen människas glupska gap. Alla stoppar inte bara i sig, de toppar upp sig med det som de stoppar på sig.

 

”För första gången på tre år kan jag stå på egna ben.” Den i Sverige världsberömda och omsusade Linda Rosing har talat. Hon har skrivit ett kontrakt med porrjätten Private och skall göra bild och film sina silikonuppstoppade, utskjutande kroppsdelar som största tillgång. I den vevan lämnar hon än en gång sin nästan lika beundrade pojkvän, Fadde. Hon skall genast plocka bort tatueringen med hans namn på höften och lära sig att bli en fullärd strippa på bara tre veckor. Det här känns lika stort som de kriminellas revansch i samhället. Rätt klädd så får man alltid en rimlig chans att visa vad man verkligen kan. Det är bit kvar för Linda till att hon blir välavlönad som fotomodellen Heidi Klum som nu har börjat betala tillbaka till sitt hemland. Supermodellen gjorde detta uttalande i veckan: ”Det här är tyska bröst. Det ena heter Hans och det andra heter Franz.”

 

Miljön är en vardagsfråga. Och vår vardag består allt som oftast av friska, härliga regnskurar. Men det är långt ifrån alla som har denna ynnest i sin vardagsmiljö. En femtedel av jordens landyta är öken. Varmt, ofruktsamt och torrt förefaller det att vara idag. Men öken har varit hav. Havet lever kvar inne i snäckan, för det är dess levnadsöde. Den yrkeskategori som bäst skulle kunna hjälpa beslutsfattare med miljöfrågan är förmodligen alkemisten, han är förtrogen med naturen och världen. De flesta öknar ligger i två bälten runt jorden i höjd med vändkretsarna, Kräftan i norr och Stenbocken i söder. Passadvindssystemet och högtrycksområdena i de områdena är anledning till att det inte regnar tillräckligt. Här sjunker luften och då blir det inget regn. Ett stilla regn, eller en riktig regnskur är båda lika befriande och härligt som yttrandefriheten. Även den skiljer sig såsom regnmätarnas innehåll. För överklassen är yttrandefriheten att få säga ”knulla” var som helst. För arbetarklassen kan det röra sig om rätten till tak över huvudet och mat på bordet. I yttrandefrihetens namn kommer även en storm av diverse yttrande och åsikter. Detta citat av Friedrich Hebbel är en sammanfattning. ”Det är otroligt så mycket intelligens det uppbjuds här i världen för att bevisa dumheter.” Frank Zappa var en man som inte bara spelade sologitarr, han hatade även okunnighet. Det här är ett tecken på hans skarpsynthet. ”Rockjournalister är människor som inte kan skriva som intervjuar folk som inte kan prata för folk som inte kan läsa.”

 

Den svenska verkligheten ser onekligen olika ut beroende på vem som beskriver den. Trender slår snabbare igenom i överklassen. I den dekadenta världen när man har allt i ett överflöd så behöver inte energin läggas på livets nödtorft. Det gamla talesättet ”gift dig rikt och du lever längre” håller gott och väl även i vår tid. Därför har nu i tidens tecken hemslöjdandet fått ett fotfäste på Östermalm och liknande områden. Att sticka och göra saker med sina händers kunskap i full aktion vinner ständigt nya anhängare. Snart har trenden även hittat tillbaka till de ursprungliga utövarnas efterkommande i denna hantverksnisch. Den här urgamla stigen som man ibland kallar ålderstigen trampas åter upp och blir till en levande stig där nya händer återerövrar bortglömd hantverkstradition. Det dröjer inte länge innan det moderna samhällets förespråkare börjar se möjligheter till en viss ekonomisk vinning i detta intresse. Förmodligen blir funderingen såsom för ficktjuven på nudistlägret: ”det kliar i fingrarna men var göms stålarna.”  Det kan vara något att fundera över en vecka.

 

P.P