…….är en ny bok (Long Tail) om ekonomi. Den är symboliskt och tidsenligt nog skriven av Chris Anderson. Handlingen är nutidsorienterad, vår kultur är en enda popularitetstävling. Vi vadar omkring i det största variationsträsket någonsin. För Anderson är detta paradiset. Men det är i floppar som framtiden finns – det är det som är bokens budskap. ”I stället för de traditionella diagrammen med vågdalar och toppar börjar ekonomin alltmer likna ett huvud, få produkter som efterfrågas av de flesta, med en lång svans – många produkter som efterfrågas av få.” Detta citat från boken är en intressant bild av verkligheten inom olika arbetsfält och verksamheter. Jag tycker nog att det är så som det ser ut idag på många fronter. Vi som har arbete får alltmer arbete och uppgifter att försöka bestyra, medan de som är utanför och befinner sig i ”svansen” blir allt mindre och mindre efterfrågade trots många gånger både utbildning och kompetens. Huvudet krymper och svansen växer i dagens klimat. Det är en väl så viktig och hotfull bild av nutiden för planeten som miljöhotet för jordklotets överlevnad. Denna svans kan lätt få för sig att bita sig själv i svansen och börja uppträda som fotbollshuliganerna. Idrotten är alltid snabbare med att spegla samhällsklimatet än andra företeelser. Här råder en omedelbarhet. Huvudet som syns utåt är tränare, spelare och styrelser. Och de byts omgående om inte resultatutveckling är i nivå med målsättningen. Ett framgångsrikt lag samlar många gånger anhängare, genuina supporters och livfulla hejarklackar. I kön på denna klack kommer ofta de som inte hävdat sig någon annanstans, svansen. Där finns oftast enbart en destruktivitet och missriktad energi för att försöka slå sig in i samhället med helt felprogrammerade hjärnor och en vilseledd uppfattning om andra människor och kulturer. Märkligt nog är det fotbollen som dominerar totalt när det gäller dessa dumheter. I ishockey finns dessa tendenser bara i Sverige. I dumhet så biter svenskt stål fortfarande bra ifrån sig i en internationell toppkonkurrens. Annars är mycket åt skogen utom skogen. Denna basnäring som ger en sådan ljuvlig doft av barr, blad och kottar är faktiskt landets överlägset största tillgång. Skogsnäringen står för över femtio procent av BNP. Det är faktiskt en minimal import- och enbart en stor exportprodukt. Helt klart överträffar skogsnäringen andra branscher, typ agenter som lyckas sälja sportstjärnor som Foppa eller Zlatan, och det är även överlägset musikikonerna ABBA och Roxette i rena tal.

 

”Det är inte frågan som är det svåra, utan svaret.” Säger forne landsfadern Göran Persson i en intervju i tidningen Resumé, om vilken fråga som den svåraste den dag han berättade om sitt nya jobb i pr-branschen. Mäster Göran har det enkla emot sig, en enkel man från landet som är duktig och framgångsrik. Denna kombination föder alltid avund och misstänksamhet. Enkelhet är en svårighet. Mr Lordi förklarar bandets succé för en finsk tidning med följande ord, ”jag har haft samma skinnjacka sen jag gick i åttonde klass och min favoritmat är fortfarande grillkorv.” Annat är det med familjen Bernadotte. Kungen vill nu ha mer pengar av skattebetalarna. Han begär extra anslag för ungarna. ”De är ju inte barn längre, utan vuxna som hjälper till”, säger riksmarskalk Ingemar Eliasson. Lillprinsen Carl Philip fyller 28 år i dagarna, det är kanske dags att betrakta gossen som myndig och arbetsför. Det nya arbetarpartiet har säkert kontakter och kan fixa jobb åt kungens kottar. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att köpa en tunnbrödsrulle av Carl Philip i Nybrogrillen, det är klart att grabben måste få ett jobb. Apanage blir man inte fet på i dessa tider. Nu är det upp till kamp för Fredde att hjälpa de nödställda på slottet. Annars finns det möjligheter hos andra pennighanterare.

 

Växlingskontor tvättar idag pengar åt grovt kriminella personer. Bankanställda hamnar i

gigantiska insideraffärer, enbart för en egen vinnings skull. Etik och moral är en bristvara i vår tid. ”Människan åker till månen, det är dags för musiken att förändras också. År 3000 kommer man att förstå mig.” Albert Ayler är saxofonist och förefaller att ha annat ljud i pipan också. Den som lever får se – brukar man säga. Givetvis är det svårt att säga emot Ayler. Men jag är i alla fall glad över att slippa den tidens musik. Alla har inte tålamod att ens göra ett försök att invänta denna musikkonst. En ikon inom modevärlden har tagit sitt liv med ogräsmedel. Bisarrt nog skulle jag vilja påstå att detta var ett djärvt grepp i en bransch som säkert skulle behöva saneras med ogräsmedel på många håll. En sanering åberopas nu högt och ljudligt till EM i sång eller schlager kanske man skall kalla denna mastodonttävling. Den får nu en svidande kritik av svenska experter och amatörer. Vanligaste slagordet i kritikerkretsen är ”svågerpolitik”, balkan- och öststater röstar bara på varandra. Ingen nämner att alla röster till The Ark kom från nordiska grannländer och Storbritannien. ”Vi är världens bästa band oavsett den här dyngtävlingen.” Säger den karismatiske sångaren Ola Salo till media efter 18:e platsen i tävlingen. En stor storsvensk egenskap är att alltid vara så djäkla självgoda och leva i tron att vi är bäst i allt. Fallet blir alltid stort och nedslaget brutalt smärtsamt. Det är kanske tid att betrakta Europakartan, de små västländernas superdominans är inte längre vad en varit. Nya röster och nya krafter som är hungrigare och arbetsvilligare stormar fram i alla väderstreck.

 

Foppatofflorna är en produkt som erövrat landet med stormsteg. I ett kliv blev det en total succé eftersom hockeyspelaren som har haft besvär med sina fötter hela sin karriär är ett känt namn och delägare till produkten. Nu har sjukhus i Norge och i Blekinge förbjudit tofflorna eftersom de misstänks slagit ut apparater och teknik. Nya larmrapporter har framkommit om att de även skulle innehålla cancerframkallande ämnen har fått miljörörelsen att röra på sig. Receptet på koket till toffeln är en lika stor affärshemlighet som receptet till Coca Cola. Nu kan det visa sig att vi inte kan få svar på om denna toffel även skulle vara en medicinsk faktor och inte bara en ny amerikansk försäljningssuccé. Kanske dags för träskor eller jordskor att göra en rejäl pr-drive eftersom miljö är mode.

 

Män kan få diabetes om deras farfar fick för mycket mat som barn. Stressade hönor får dummare kycklingar. Nu växer ett nytt forskningsfält fram bortom genetiken: den kallas för epigenetik. Den handlar om hur cellerna fungerar, och varför människor blir sjuka. Man skulle kunna säga att den handlar om liv och död. Medelåldern är ett subjektivt begrepp och kan förklaras med att det är halvvägs mellan ens nuvarande ålder och den förväntade livslängden för alla i samma ålder. En nyfödd pojke i Sverige idag har en förväntad livslängd av 78 år – alltså är medelåldern 39 år. En 50-årig man i Sverige idag har en förväntad livslängd av 80 år – alltså är medelåldern 65 år. En 65-årig man i Sverige idag har en förväntad livslängd av 82 år – alltså är medelåldern 73,5 år. Som synes kommer man närmare och närmare medelåldern utan att uppnå den. Statistiskt kommer många att drabbas av mindre eftertraktade åkommor under sin livsresa. Var tredje individ har diskbråck eller buktande diskar. Det är alltså alltid något som buktar ut skulle man kunna säga. Men det stunder när det inte buktar ut. Två procent av alla män har en mikropenis, alltså under fem centimeter i längd. Och var tredje svensk drabbas av buktande och slingrande åderbråck på benen. Bråcken kan leda till att benen värker, kliar, pirrar och känns tunga. I svårare fall kan huden missfärgas eller bli hård, man kan få eksem. Obehandlade åderbråck är en vanlig orsak till bensår bland äldre.– Problemet har fortfarande låg status i vården i Sverige jämfört med länder som Italien, Spanien, Frankrike, säger Ingmar Wennström, kirurg på Stockholm Venous Centre, en specialistklinik för behandling av åderbråck.

 

Det finns bara en genväg förutom framtida genteknik för att hålla sig väl med ben och övrigt. Det är mera spring i benen. Det berikar livet precis såsom konst, film och teater gör. Forskning har visat att personer som åtnjuter sådana kulturella intressen får ett större motstånd mot cancer. Krukväxter har förmodligen en liknande effekt. Våreld är svenskarnas favorit bland krukväxterna. Intresset för våreld visar hur årstidernas betydelse för oss på ett tydligt sätt. Det är tid att provsmaka vårens primörer bland glass. GB har lyckats med några goda nyheter, bland annat PePe! Adam sex år skrivit veckans avslutande vårdikt!

 

Det var en solig dag i maj. 
Det kom en cyklist med en grön cykel. 
Fåglarna kvittrade och bajsade. 

 

P.P