…….det är ju som bekant ingen ovanlig företeelse inom idrott eller andra sammanhang där det gäller att prestera. Men det är ovanligt att inneha ett dopnamn som betyder just det. Världens snabbaste man Asafa Powells förnamn betyder passande nog – ”du växer med din uppgift.” Enligt en tillförlitlig källa så krävs det träning tre timmar om dagen under tio års tid för att bli elitmässig i både sport och arbete. Det låter rimligt enligt min uppfattning. En som växte kollosalt med sin uppgift och säkerligen övade minst tre timmar om dagen var Carl von Linné. Han bar aldrig blommiga kläder men hade sina fingrar i allt som blommar. ”Öl rekommenderas icke för dem som äro däste, pussige och fete… men däremot bekommer det dem väl som äro magre och uttorkade…starka arbetare måste hafva gott öl och de skola uthärda, ty utav vatten, thé och coffé bliva de utmärglade,” skrev Linné.  Han hade också en viss självkritik och självuppfattning vilket inte minst kan ses i hans beskrivning av sig själv.”Linnaeus var inte stor, inte liten, mager, brunögd. lätt, hastig, gick fort, gjorde allting promt, tålde ej sent folk; vart hastigt rörd, sensibel. arbetade continuerligen; kunde ej spara sig. han åt gärna god mat, drack goda drycker; men aldrig var där uti yppig. han brydde sig litet om exteriuren, trodde att karlen borde pryda kläderna ej vice versa. Han var aldeles intet trätgirug, och därför svarade aldrig dem som skrivit emot sig, och sade: har jag orätt, bliver det aldrig vunnit, har jag rätt, så får jag rätt så länge naturen varar.”

 

Även efter Linnés tid sker det kontinuerligt nya upptäckter. Nutidens upptäckter är mera av den art om hur vår art skall finna nya former för sin fåfänga och flärd. Så helt i denna tidsanda har den nu äntligen fått fotfäste även i Sverige. Det handlar givetvis om den nya träningstrenden stripteaseaerobic. ”En just start på fredagskvällen”, säger modepräglaren som testat formen på formen. Det gäller att värma upp bäcken och bål omsorgsfullt innan den erotiska och utmanande träningen med kliva upp och ner på stol, vrida och vända fram sina kroppsliga behag tar sin form. Finns säkert mycket snart i var by i landet. Kom inte att påstå annat än att tillvaron präglas av sexism och med en tonvikt att exponera kvinnokroppen i första hand. Att även barn har ett naturligt behov av rörelse och träning visar resultat från en studie i Skåne där barnen fick träna dagligen. En kommentar från ungarna var, ”Det är som tivoli – fast gratis!” Förmodligen ger denna nya vågade, fräcka gymnastik nutidskvinns och män en liknande upplevelse av att våga spänna sin båge modigt i modet. Det kostar på att hänga med i tiden.

 

Pengar finns till rymdprogram, lösgodis, Irakkrig. Samtidigt dör 30 000 barn under fem år varje dag på grund av svält, undernäring och svåra livsförhållanden. Det är märkligt att alla som lever i överflöd och tar ut obegränsade bonuslöner inte reagerar på vart detta egoistiska frosseri leder. Madonna är inte bara musikikon, modelejon och rik. Hon brinner för välgörenhet också. Senaste projektet är att bygga ett barnsjukhus i afrikanska Malawi. ”När det kommer till global uppvärmning, tycker jag inte att president Bush gör ett särskilt bra jobb.” Dessa analyserande ord är skrivna av den tolvåriga New Yorkbon Tiffany Cordero som deltog i den landsomfattande manifestationen för minskade koldioxidutsläpp. Andra drömmer om att kunna göra något. Ett exempel är följande citat. ”Jag skulle vilja kunna hela andra människor och bota sjukdomar.” Det är statsminister Fredrik Reinfeldt som önskar sig superkrafter efter att ha sett filmen om Spindelmannen. Det är aldrig för sent att omskola sig får jag väl säga till Fredde, sök sjukgymnastutbildning och bli en helare även du. Den senaste flugan i ute- och utseendesvängen är för övrigt plumpläppglans. En läppglans som förutom att ge läpparna den där glansiga looken även gör dem större – utan injektioner. Det kan vara ett tema att drömma om för tvålen Fredde när kommit över Spindelmannen. ”First we take Manhattan and then New York.” Detta är en gammal fin refräng i en Leonard Cohenlåt. Nog börjar det brännas för tvålen och hans reklamgrabbar. Man har metodiskt plockat åt sig alla andra partiers bästa programpunkter. Första maj kom så grädden på moset. Gamla högerpartimedlemmar som inte är vana vid den moderna tidens managementsätt är säkert mest förbluffade när Moderaterna (m) hyllar första maj. "Alla som dagligen går till sina arbeten har chansen att gemensamt manifestera styrka och solidaritet."  Uttalandet skulle kunna komma från den traditionella arbetarrörelsen, men gör det inte. I stället är det Per Schlingmann, partisekreterare för moderaterna, "Sveriges nya arbetarparti", som i en debattartikel i Expressen på tisdagen (första maj) uppmanar svenskarna att väl utnyttja ledigheten under första maj. Schlingmann manar också svenskarna att "ge utlopp för missnöje och krav på förbättring, precis som vi svenskar har gjort varje första maj i snart 120 år". Nu djäklar är det dags för vänstern och Ohly att hålla i Karl Marx och manifestet. Det är enbart en tidsfråga innan även den får blå dunster som ett hölje för säkra värdegrunden. ”Hon är folkligare än falukorv”, denna lysande recension fick Mona Sahlin efter sitt tal på första maj! Det kan säkert behövas något nytt i magen eftersom över en miljon svenskar plågas av svullen mage. Överkänslig tarm är en stor folksjukdom skriver Aftonbladet.

 

Biofilm för ett och ett halvt år gamla barn är det senaste. Förmodligen är detta en dold produkt som är tänkt att hamna hos ståplatspubliken. Dessa unga män som har lika litet hår på huvudet som de har hjärnceller innanför den kala ytan. Våra mentala kalhyggen finns med överallt där det är folksamlingar och enbart en ambition – att provocera fram något slags bråk och stök. Givetvis är det tråkigt för fotbollslagen som har denna typ av missanpassade supporters. Det är även dåligt av föreningarna att inte lyfta ut personerna helt från läktarna. Rasistiska tillmälen till motståndare är så onödigt när man betraktar laguppställningarna. Idag  är nästan alla fotbollslag i Sverige mera internationella än FN. Svenska flaggans färger skall symbolisera sol och hav. Detta tema har även fångats av ett barn i en dikt om våren.

                                                     Solen är gul 

havet är blått. 

Gräset är grönt 

vädret är skönt. 

Rosor är röda 

dom börjar nästan glöda.

 

Avslutningsvis är det åter dags att repetera detta mantra från Dalai Lama som han skickade ut som ett budskap till oss alla inför millenniumskiftet. Ett mantra att växa med, av och till!

 

1 Tänk dig att stor kärlek och stora bedrifter kräver stora risker...

2 När du gör ett misstag, glöm inte att lära av det!

3 Tänk på följande: - Respekt för dig själv -Respekt för Andra-Ansvara för dina handlingar

4 Tänk att det kan vara en stor lycka att inte få dina önskningar uppfyllda

5 Lär dig regler, så du vet hur du klarar dig undan att bryta mot dem...

6 Låt inte en liten diskussion ödelägga en god vänskap

7 När du upptäcker att du har gjort ett fel, rätta till det så snart som möjligt!

8 Tillbringa lite tid ensam varje dag

9 Var öppen för förändringar, men gå inte med på promisser som bryter mot dina innersta värderingar.

10 Tänk på att tystnad ibland kan vara det bästa svaret!

11 Lev ett gott, värdigt liv. När du blir äldre och tänker tillbaka kan du njuta av det ännu en gång :o)

12 En kärleksfull atmosfär I ditt hem är fundamentet för ditt liv.

13 Vid krångel med din älskade, håll dig till nutiden, dra inte upp dåtiden i bilden...

14 Dela med dig av din visdom. Det är ett sätt att uppnå odödlighet...

15 Var skonsam med jorden/naturen

16 Res en gång om året till en plats du aldrig varit på tidigare

17 Tänk att det bästa förhållandet är det där kärleken till varandra överskuggar behovet av varandra.

18 Värdera din framgång utifrån vad du måste göra för att nå den

19 Ta tag I kärlek och matlagning med hänsynslös lätthet

 

P.P