……än ditt språk. ”Att kunna stava är inte det viktigaste. Vissa dagar har det ingen betydelse alls om man kan stava till tisdag.” Kanin, kompis till Nalle Puh har koll på stavandet. Paraskavedekatriafobi” är ett nytt ord som alltfler slänger sig med när det aktuellt. Härom om veckan var ett sådant tillfälle. Oresonlig rädsla för fredagen den 13:e betyder ordet ifall någon har kunnat undgå detta. Drakkallan blommar nu för fullt, på svenska heter växten svinröv. Det latinska namnet är drakcunculus muscivorus eller drakmunnen på engelska (Dragons Mouth). Blomman är vacker att se på, men sprider en stank av ruttet kött omkring sig. Namnet svinröv har kommit från att blomman liknats vid ett dött djur med en anusöppning, varifrån stanken kommer. Fast det kan vara ännu värre. ”Fisksjukan” heter egentligen trimetylaminuri och är en genetisk störning och innebär att kroppen inte kan bryta ner ämnet trimetylamin som bildas normalt i ämnesomsättningen. Det ackumuleras i kroppen vilket ger en fiskliknande odör i svett, urin och andedräkten. Obotligt för de 600 -700 personer, runtom i världen, mestadels kvinnor som är drabbade. ”Svinalängorna” som är en debutantbok, en riktigt banal historia utan några egentliga poänger förutom att den blivit prisbelönad, toppar pocketbokförsäljningen för tillfället.

 

Nyhetsflödet och informationsströmmen är idag oändligt och obegränsat. Detta är en kort resumé av viktiga händelser senaste veckan. Försök att blunda med öronen. Ljudet liknar luft. Vem tänker på luft innan den plötsligt blir farlig att andas in? Detta faktum uppmärksammas numera speciellt på den internationella ljudmedvetande-dagen. En dag att stänga av allt ljud och bara frossa i tystnad. Höra myrorna vakna i sin stack, märka att vi är mera stackare än dessa små livfulla stackare. I en enkätundersökning uppger var femte stockholmare att de enbart motionerar en gång i månaden. Sämst i landet i denna statistik är Västmanland. Med stegräknare skulle man snabbt kunna konstatera att myrorna går betydligt flera steg om dagen. Nu finns det ännu mera hjälp för trötta och slöa medvandrare. En tvål med koffein saluförs på internet under namnet Shower Shock. Det anses att man får i sig motsvarande två koppar kaffe i varje tvagning. Koffeinet absorberas naturligt genom huden och gör en pigg på fem minuter hävdas det. Mannens dekadans i det moderna samhället blir allt tydligare. Här finns nog ingen tvål som vända den utveckling som tidens våta drömmar förefaller vara riktade mot. Att kvinnorna tar över manligt beteende och vanor i allt högre grad märks om inte annat med att allt fler tjejer fantiserar om sex med tjejer. Det är klart trendigt med tjejsex.

 

”Det finns inget sexigare än en stor mustasch.” Säger skådespelaren Isla Fisher till Daily Mail, hon är mera känd som flickvän till Borat. Förmodligen är detta en faktor som ligger bakom prostatakörtelkampanjen som kommer lanseras som - Mustaschkampen. En mustasch kan rädda liv, och ge den vanligaste gubbsjukan ett ansikte. Eller rädda underliv, skulle jag betonat om jag varit kampanjledare. Som beskyddare av Cancerfondens verksamhet och som riddare och högste beskyddare av Johanniterorden ger Kung Carl Gustaf mustaschkampen sitt helhjärtade stöd. Öl sägs vara bra för håret, så nu kommer ölen skumma under näsan på män som vill stödja varandras underliv med en hårbuske under näsan. Det blir säkert en födkrok som modefrisörer som kan tukta dessa rabatter. Att hög lön och status inte är det viktigaste för trivseln på jobbet visar en brittisk undersökning från City & Guilds. Den lyckligaste yrkesgruppen är frisörerna. Det är variation och möjlighet till personlig utveckling som anses vara det viktigaste för jobbtrivseln. Skådespelare fanns inte med på den aktuella listan men det förefaller vara ett jobb där man får spela alla möjliga roller, precis som frisören. Marion Cotillard som har fått mycket beröm för sin gestaltning av Edit Piaf säger till TT Spektra om hur det var att göra rollen i filmen om La vie en rose. ”Det som skrämde mig var inte det faktum att hon är en ikon. Jag skrämdes av att spela en 47-årig kvinna som ser ut som 70 men som beter sig som ett barn.” Nog verkar beskrivningen passa in på många av våra så kallade kändisar och kungligheter. En annan trend bland kända kvinnor är att bara ha sex med omskurna män. ”Huva ska man ha på en jacka, ingen annanstans”, menar en insatt i ämnet. En som förefaller hålla måttet är evigt unge Jack Nicholson som firat sin 70-årsdag med 70 unga tjejer och en två meter hög tårta som en fallossymbol. Huselius vill göra comeback i hockeylandslaget två år efter att blivit avstängd på grund av en pinsam gruppsexhistoria i samband med ett landslagsuppdrag. ”Jag är sugen” säger han, livligt påhejad av begåvningsreserven i media med nutidsfånen Lasse Anrell i spetsen. Turligt nog gick hans ägare i NHL in och stoppade återtåget i Tre Kronor för den sugne liraren. Det kan vara bra att veta när vi ser alla mäktiga och fullvuxna machomän att tjugo procent av svenska män sover med en nalle. Att festa är numera bevisat hälsosamt. Forskning har visat att kombinationen av färska bär och alkohol minskar risken att få cancer.

 

När folk kan börja berätta om och relatera till sin egen situation, då börjar också lösningar att formas. Så förhåller sig vårt liv till potatisen. Den har fått oförtjänt dåligt rykte och stryk i debatten för att den anses höja blodsockret. Många som är äldre anser inte att mat är mat om det finns potatis på bordet, precis såsom ris har sitt grepp som bas i den asiatiska kosten. Om man äter potatisen kall så sänks GI-värdet (detta modevärde på vår mat) med ungefär 25 procent. Och om man tillsätter en vinaigrette, som i en fransk potatissallad, är sänkningen upp 40 procent. Var sjätte vit europé har anlag för fetma rapporterar brittiska forskare i tidskriften Science. Genen heter FTO och det är en liten förändring i något som anses vara boven och kallas rs9939609. Samtidigt rapporteras att två av tre amerikaner är överviktiga. Gruppen av extremt feta har ökat till 6,8 miljoner personer och är 3 procent av populationen. Kost och motion anses vara minst lika viktiga som genetiken för den här utvecklingen. Alltfler får sin magsäck opererad 13 000 sådana ingrepp gjordes 1998, 200 000 gjordes år 2006. I Rumänien har man kommit en bit på väg i kalorijakten. Rumänska politiker ska vägas när de tillträder ett ämbete och vägas när de avträder. De äter nämligen för många gratisluncher och snabbt otroligt feta, vilket nu belagts med böter.

Jag strävar efter att kompensera mina brister genom att hitta andra som kompletterar dem. Nu är det omkring 100.000 människor”, säger Ingvar Kamprad när han berättar om varför det är så viktigt att anställda sådana som inte liknar en själv. ”Jag har inte tid att tala om alla mina brister. Men jag läser långsamt, är ordblind, har låg receptivitet och svårt att fatta. Jag får läsa ett par gånger innan jag förstår. Och så är jag en dålig organisatör. Man brukade säga att när den gamle tandläkaren i Älmhult dör är jag världens sämsta organisatör. Nu har han varit död länge”, säger Ingvar Kamprad. Denne fantastiskt energiske företagsledare som är omodern i mycket, utrotningshotad och kulturmärkt och även obestridlig med sitt företagskoncept. Tyvärr finns det alltför få av denna sort. Ingvars råd som han vill ge alla entreprenörer. Det farligaste giftet är nöjdhetskänslan - att tänka att det går ju bra som det gör. Motgiftet är att varje kväll tänka vad du kan göra bättre i morgon.” Att vara en bra ledare är inte lätt och att hitta rätt medarbetare har alltmera blivit lika lätt som att vinna på en Trisslott. Att söka arbeta och komma utan CV är ovanligt idag. Min favorit är fortfarande en serieruta där personalchefen tittar upp bakom glasögonen och betraktar den jobbsökande och frågar. ”Här har Ni rekommendationsbrev från både Er mor och fängelsedirektören. Finns det någon annan?” Jag skulle i alla fall bli intresserad av ett sådant uppriktigt uppsåt i en CV. Men alla är inte lika begeistrade i ett sådant uppträdande.  Jobbsajten Careerbuilders.com beställde nyligen en enkät bland rekryterare och frågade efter det knäppaste CV-inslaget på senare tid. Av drygt 2500 svar är detta enligt CNNMoney.com de topp tio: De olika kandidaterna hade: · bifogat ett brev från sin mamma.· skrivit ut CV och ansökan på blått papper med nalle-mönster. · förklarade tre månader utan arbete med att han behövde tid att sörja sin döda katt. · berättade att han helst inte jobbar fredagar och helger, eftersom det är tid han hellre lägger på att festa. · skickade med en bild på sig själv i cheerleader-uniform. · ritade en bil på baksidan av kuvertet och sa att den rekryterande chefen skulle få den i present. · listade fritidsintressen som bland annat inkluderade att sitta på flodvallar och titta på alligatorer. · nämnde att hennes syster en gång vunnit en tävling i jordgubbsätning. · förklarade att han arbetar bäst naken. · ursäktade ett gammalt polisgripande med förklaringen: "Vi stal en gris, men det var en väldigt liten gris".

 

Friedrich Nietzche är sönderläst, tolkad och ofta citerad. Detta citat av honom kan passa väl för att avrunda veckans tema om sanning och konsekvens. ”Övertygelser är farligare fiender till sanningen än lögner.”

P.P