……….är ett elegant uttryck på latin som förklarar vad som händer under tiden när det som inte bör hända ändå händer.  Således betyder detta följande - under tiden flyr den oersättliga tiden. (Vergilius, Georgica). ”Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid på gräsplanen hemmavid!” Torssons klassiska fotbollsdänga återkom som ett mantra i en lucka i mitt bakhuvud när jag åsåg seriepremiären mellan IK Frej och Syrianska. Gräsplanen var en gräslig historisk ojämnhet att beskåda i denna plastiska tid när vi normalt ser fotbollar rulla till rätt adress på konstgräs. ”Hej å hå med farbror Frej” med Anders Eriksson i Galenskaparna är en enkelhetens lov som berättar för barn hur man kan trolla med knäna. Alltså få till något av inget. Så är det även med fotbollskonsten i hemmalaget Frej. Leende kunde jag åminnas min egen tid på fotbollsplanerna på 70-talet. En tid då spelare var kantiga, oregelbundna och med ben som såg ut som vindpinade bleka björkar, långt ifrån de strömlinjeformade och vältränade som många lags aktörer är utrustade med i dagens fotboll. På menyn stod en gammaldags brunkarfotboll av bästa sparka och springmodell som fanns i Tipsextrasändningar i tevens historia. Vän med bollen - det är ingenting som har en större prioritet. Kamp och motivation slår klass, finess och där kammen är viktigare än svettränder. En ardennerhäst är betydligt mera användbar på ett potatisland än en Lipizaner från Spanska ridskolan. Förlusten var tung, onödig och tråkig för Vallbys lejon, supporters och hela föreningen. Men en nyttig läxa i läran om att bollen är rund, vinden väljer när och vart den vill blåsa och underlaget i fotboll är precis i som tennis avgörande för vilken modell av spelartyp som vinner. Nästa års träningsmatcher måste bedrivas på åker och äng för att vänja sig vid snedsparkar. Det är säkert bra om man vid träningsspel hämtar domare från hela landet, det förefaller finnas olika blåsningar, precis som vinden, på skilda platser. Det var dock mycket kul att se en assisterande domare som var otroligt pigg och alert med flaggan, hann vinka av spelet i många situationer förutom det vanliga med inkast och offside. Utom denna hjälpande hand hade många uteblivna frisparkar kunnat ställa till förtret. På något sätt skapade detta underlag en kramp hos många relativt goda aktörer. Frej kommer säkert att vara ett topplag. Laget spelar en typisk svensk ”traktorfotboll”, precis som svenska landslaget när inte Zlatan är på banan och bjuder på klacksparkar.

 

 För Syrianska gäller det att ladda om och fortsätta med sin egen fotboll. Det fanns en del positivt i denna match. Minstingen Yakub Budur kom in på banan och spelade enkelt och så kraftfullt att den gossen blir svår att hålla kvar på bänken, även om han bidrar till en stor trivsel även på den sidan om sidlinjen. Keita i målet visade att han är en vig panter som kan spela ett modernt målvaktsspel på hela planhalvan och leka med de ströbollar som motståndarna lyckas förpassa dit. Framförallt gäller det att hålla fast vid det man kan, göra det man är bra på. ”Allt rykte är farligt; gott bringa avund, dåligt skam.” Detta engelska ordspråk får bilda ett vägval för våra spelare i vad gäller agerande på och bredvid planen. Vi måste åter få fram spel och lek. Idrotten måste vara en poetisk och estetiskt tilltalande i kombination med fighten. För att det skall bli mera begripligt för kreti och pleti hur små skillnaderna är mellan dikt och verklighet så har jag låtit några kända fotbollsprofiler tolka välkända dikter av kända författare. Som bekant är det ju så att verkligheten alltid till och med överträffar dikten.

 

BACKAR

 

Vad backar har sorgsna ögon,

bruna och nån gång blå

-Vanliga allsvenska backar,

vem vet vad de tänker på?

 (Glenn Hysén, efter Nils Ferlin)

 

En forwards dikt skulle kunna bli någonting sånt här med Freddie Ljungberg som en symbol för anfallsspelarnas fasa vid möten med tuffa försvarare. Målet är mål och målen är en målande beskrivning på en forwards kapacitet. ”Det var morgräs.” Förklarade Roland Sandberg en gång när han missade öppet mål.

 

JA VISST GÖR DET ONT

 

Ja visst gör det ont när kroppar brister.

Varför skulle annars strykern tveka?

Varför skulle all vår heta längtan bindas i denna frusna måltorka?

Målet var ju vidöppet hela försäsongen.

Vad är det för nytt, det som har ribba och målstänger?

Ja visst gör det ont när kroppar brister,

ont för det som växer, och det som vi förtränger.

(Ralf Edström, efter Karin Boye)

 

Den svenska fotbollen har nu startat alla sina serier för det som anses tillhöra det nationella seriesystemet. Om en vecka kommer aven de regionala och lokala serierna att vara i full rörelse mot sommaruppehåll. Det är märkligt att vi har ett uppehåll precis den tiden som fotbollsplanerna är som bäst. Allsvenskan har en benägenhet att bli sämre och sämre för varje år. Det är enbart en hysterisk anhopning av så kallade sportjournalister som höjer upp en av Europas sämsta ligor till en skyhög dimension. I serieinledningen har många lag som spelar  primitiv ”stockholmsfotboll” lyckats över hövan. BP, Djurgården, Trelleborg, Halmstad, Örebro och några till har redan fått alldeles för många poäng. Fotbollsallsvenskan är ett intressant arbetsfält för vetenskapliga studier. Här finner man att det är klart mycket lättare att få jobb även om inte har ett vanligt Svenssonnamn eller är mjölkvit till kulören. I resten av samhället så blir man automatiskt förfördelad med sitt namn. Visst kan man spela om det i allsvenskan och kora en vinnare. Men jag tror att det skulle vara en fördel om vi låter Bingolotto eller Lottodragningen lotta fram vilken klubb vi skall skicka ut i Europa.  Senast gick det ju bäst för superettanlaget Åtvidaberg. Det intressanta med vår fotboll är att nästan vilket lag som helst kan vinna allsvenskan och superettan. En faktor som påverkar lagets resultat är skador. Och skador är vanliga hos fotbollsspelare, men många av skadorna kan undvikas med bättre rehabilitering. Det visar en färsk avhandling från Linköpings universitet. Sjukgymnasten Martin Hägglund (uppvuxen i Irsta i Västerås) har med en statistisk uppföljning av alla skador i allsvenskan under de senaste åren kunnat påvisa att risken för återfallsskador minskade med 75 procent i de klubbar som följer ett program med kontrollerad rehabilitering och styrd återgång till matchspel. Vanligaste skadan i svensk elitfotboll är muskelsträckningar på baksidan av låret, följt av ljumskskador och knä- och fotledsstukningar. En som är kompromisslös mot sina spelare är José Mourinho. Inför en match i Europa med många skadade spelare skadade sa han: ”För mig är skadade spelare döda spelare.”

 

”De hade knappt en jävla chans”, säger Umeåspelaren Lisa Klaveness efter en överraskande förlust hemma i Womens Cup mot Arsenal. En chans räcker, om det blir mål som i den matchen. Orden kunde lika gärna sagts av någon i Syrianska efter Frejmötet eller någon i VSK. Västerås mest berömda fotbollsklubb skall nu satsa på att bli ett elitlag. Fortfarande är Liston på ålderns höst, en typ av landsskapdjur och föreningens största tillgång. Klokt nog har man insett att den snabbaste och lättaste vägen till detta är att värva över Gideonsbergs damlag till VSK:s färger. Det är nämligen det högst rankade laget i nationella rankingen. Och pojkarna fick en förlust direkt i bortamatchen mot Väsby där frågan enbart var – hur mycket skulle VSK skulle vinna med? Jag hoppas att Skiljebo kommer före VSK i årets serie, jag tror nämligen att det skulle kunna vara oerhört nyttigt för föreningen att bli varse om sin egentliga storhet. Efter att sett Skiljebos hemmapremiär på ett råkallt Hamre så kan jag i alla fall säga att spelet värme mycket mera än Syrianskas premiärmatch. Trots vind, kyla och knölig plan så var det mycket kamp, högt tempo, många målchanser och hyggligt spel. Umeå får vara mycket nöjda med sin poäng. Givetvis är det alltid lättare att vara underdog i en premiärmatch. Många topplag tappar poäng i seriens linda. Det är alltid svårt att vinna en serie på beställning. Oroväckande för Syrianska är att VLT:s sportchef Jähresten tippar att laget skall ta hem division 2 i stor stil. Vederbörande har tidigare inte haft så många siffror rätt när han skrivit upp lag och personer. En oförglömlig VLT-uppskrivning tycker jag fortfarande är när Richard Money skrevs upp som världens främsta fotbollstränare och Per Gidlund (kommer hålla Boden kvar i ettan) som Europas mest talangfulla unga tränare. De påståendena talar för sig självt, en lokal variant på Brechts klassiska verk ”Herr Puntila och hans dräng Matti” skulle man kunna kalla fenomenet. Så visst är det oroväckande att nämnda tidning tror på Syrianska i år. VIK fotboll har slagläge, ingen förväntar sig mer än överlevnad detta år. Men laget är bättre tränat och har en bättre harmoni, detta kan räcka långt. I trean kommer båda Västeråslagen Franke och BK 30 ha en tuff kamp om att förlora flest matcher i årets serie.

 

Det är känt att man blir fortare frisk av att tänka positiva tankar. Tänka om, och ut och stampa till gräsmattan så att studsarna blir bättre och fallet mindre i nästa match. Psalmer anses ge tröst. Det finska skriftspråkets fader Mikael Agricolas fromma bön på 1500-talsfinska: ”Trampa inte på boken som ett svin, fast den har några brister“. Det är budskapet till publik, media och supporters efter Syrianskas genomklappning i premiären. ”Vi behöver spelarna, för utan spelarna har vi inte ett lag” Citatet är från Howard Wilkinson och det ligger en stor sanning i detta. Nu jävlar är det cupen som gäller. Gefle är ett allsvenskt lag, men i det svenska seriesystemet är skillnader obefintliga mellan lag och serier i enstaka matcher. Gävle är en märklig symbolplats för hela Sverige. I det här landet måste vi alltid hitta en syndabock som skall bära skulden för något som inträffat. Därför är det en omedveten svensk syndabocksmarkering som är grunden till att elda upp Gävles julbock varje år. Det är hela nationens trauma som brinner. Kan liknas vid Valborgselden som hälsar våren välkommen. Så varför inte en riktig kanonmatch och skicka hem Gefle och elda upp bocken extra tidigt. Avslutningsvis kommer här ett klokt citat av Peter Reid. ”Vi vet alla att det går bakåt i fotboll om vi står stilla.”

 

P.P