Utskälld knöl mot osäker framtid.........

 

……...som både strimlas, kokas, steks och bakas med mera. Det handlar givetvis om en bas att lita på. Födkroken som har gett landet grunden till den välfärd den besitter för tillfället. Det går dock utför för denna knöl, konsumtionen har minskat från 86,8 kilo färsk potatis per person 1960 till 45,7 kilo per person 2006. Men det kunde lika gärna ha handlat om tränarens roll i media när laget underpresterar. Tränare för ett idrottslag som har resurser i humankapital och annat kapital är ett av de mest utsatta yrkena. Katapultstolen används mycket flitigare än bland piloter. GUIF:s enda riskmoment mot att inte klara elitseriekvalet är coachningen. Det är närmast en bragd att man missat slutspelet med den besättning som man förfogar över i Sörmlandsmetropolen. Det är konstigt att man inte vänt sig till en arbetsfri Göran Persson som bor i närheten och som en gång scoutades till blivande statsminister av Ingvar Karlsson på en handbollsmatch i Katrineholm. Så vad hade varit bättre än att sluta cirkeln och peka ut med körriktningen med hela armen för att komma ända fram till en final med detta lag. Sådana kvalitéer finns i laget. Så oviss och jämn har elitserien i handboll varit denna säsong. Det är väl bara målvakt och vänsterkant som inte håller elitnivå i GUIF. I vårt lag är det tvärtom – en intern klassiker. Alltså vi har en tvärtommetodik, håller en nivå där andra är svaga och tvärtom. Mycket svaga på bortaplan och hemma är tvärtom. Så jag blir faktiskt förvånad om GUIF inte byter coach till nästa säsong. Det är orimligt att man skall behöva kämpa för sin existens med de resurser man besitter.

 

Det finska skriftspråkets fader Mikael Agricolas fromma bön på 1500-talsfinska: ”Trampa inte på boken som ett svin, fast den har några brister“. Det är budskapet till publik, media och supporters efter IVH:s genomklappning i första kvalmatchen mot GUIF. Vi var inte nära att vinna en andra- eller tredjeboll på hela matchen. Att ta fatt bollen var en utopia och det var en stor uppvisning i tafatthet. Målvaktsspelet var precis lika frånvarande som det har varit närvarande tidigare. Hade det varit kortspel så hade ingen kunnat undgå att gissa på spelets namn som - Stockholm. Nostalgiker har blivit ett ofräscht ord för hälgångare som vill bromsa även när de står stilla. Där stod vi i Sporthallen i Eskilstuna som ett lag som ville bromsa även när vi var helt utan rörelse och hastighet. ”Barn vrider sig av skratt bara man visar sig.” Nej, orden inte från våra spelare boende i Eskilstuna som uttalar sig dagen efter massakern. Det är faktiskt Kung Carl Gustaf som talar ut efter TV4:s satirprogram ”Hey Baberiba” gjort ett antal kritikerbejublade sketcher med kungafamiljen som huvudfigurer. Radioprogrammet Karlavagnen är det närmaste jag kommer att tänka på när jag skall försöka analysera vårt spel. Alltså ett fullständigt kaos    mot ett större, snabbare, starkare och bättre motståndarlag. Vårt spel är som ovannämnda program, helt hopplöst sökande efter en väg för att få ordning på sitt liv. ”Det är bättre att skjuta löst på mål än hårt utanför”. Rolle Stoltz, legendarisk långsamt skrinnande hockeybacks citat är en etikett för IVH:s taktik fast tvärtom. Vi sköt inte alls trots den knivskarpa ordern. ”Bättre att göra något än inget.” Repris ikväll, givetvis är det enbart en gigantisk underskattning av GUIF liksom usel coachning kombinerat med en överprestation av vårt team som kan förändra matchbilden.  Alltså att alla våra händer, fötter och skallar under en gemensam, synkroniserad timme kan göra match av det här. Jag kan ha fel, även om det är ovanligt. I och för sig är det ingen skam att ha fel ibland. Columbus är en klassiker i att ha fel, han trodde att han hittat Indien. Därav namnet – indianer - på Amerikas ursprungspopulation. Det blev ju rätt så bra av detta ”misstag” också. Hallby har Johan Pettersson, en fixstjärna. Det kommer att räcka för att slå ut Drott. Det är bra att flytta upp ett lag som har både staden (Jönköping), sponsorerna (företagen), publiken och kyrkan bakom sig. Det kommer att bli ett lyft för laget och hela orten att spela i högsta ligan.

 

IVH:s damlag gjorde en sensationellt jämn match i första semifinalen mot Sävehof. Förlust med bara två mål ger en god taggning för fortsättningen och visar att det är möjligt att rubba ett på pappret överlägset lag. Jag blir snarare förvånad än överraskad om man inte tar någon match i denna matchserie. Oavsett hur slutspelet slutar så har damerna gjort en klart godkänd säsong. Även om man skulle lyckas skjuta samtliga bollar i stolpen i fortsättningen så kommer inte ens nära det stolpskott som idrottsalliansen i Västerås har lyckats med på ett skott. I samband med ett besök av förre idrottsministern Bo Ringholm berättade idrottsalliansens ordförande Christer Brostedt, även kallad visionär, till lokaltidningen VLT. ”Rocklunda ska skapa förutsättningar för breddidrotten men även möjliggöra elitsatsningar hos stans klubbar. Vi vill skapa förutsättningar för rejäla satsningar. Inte bara för VSK, VIK och Skiljebo. Vi vill även få igång damidrotten i stan. Men vi behöver hjälp av politikerna också”, säger Brostedt med adress till Ringholm. Ursäkta men under vilken sten sover idrottsalliansen? Damidrotten regerar i Västerås, är generellt bättre rankade än herrarna i nästan alla lagsporter. Rönnby IBK är i världsklass i innebandy och kommer att vinna SM-guld på lördag. IVH krigar om en finalplats i handboll. Kolbäck VK har precis spelat SM-slutspel i volleyboll. GIF:s damer är högst rankade fotbollslag i Västmanland enligt det nationella seriesystemet, ett snäpp högre än VSK Fotboll. VIK damlag i hockey har precis tagit steget upp till högsta damserien, alltså snäppet över herrlagets nivå! Även damutebandyn finns i högsta serien. Det känns som en befogad undring till idrottsalliansen, vad är som skall dras igång i damidrott? Är det kanske så att man skall göra en fördelningspolitik i det som beträffar sponsring med mera? Jag ser fram mot nästa steg i denna drive!

 

­Många börjar spela golf i 50-60-årsåldern. Onödigt tidigt! Ni läste väl om amerikanskan som i veckan slog en hole-in-one. Jag tror att hon är blind, men jag bestämt bombsäker på att hon var 102 år. Visa tålamod och invänta grönt kort och förarlicens på golfbilen först när den ordinarie folkpensionsåldern är uppnådd. För att ytterligare markera för våra unga spelare att åldern är obetydlig när det gäller kapacitet så avslutar jag med en Bertil Kristiansson-anekdot. Bertil är en levande legend bland föreningsledare, en mammut. Det görs inga sådana som Bertil idag. Ni kanske såg SVT-sportens fina reportage om Frölundas återvände klubbdirektör. När Kristiansson lämnade var föreningen ekonomiskt mönsterskött. När han nyligen övertalades till en comeback var konkursen mycket nära.70 år fyllda gav han sin öppenhjärtiga syn på de ledare som nu har avpolletterats. Han sa: "Jag vill inte kalla dem lycksökare. Jag vill hellre kalla dem inkompetenta. Jag tror de får skämmas hela sitt liv för vad de ställt till med."

 

I väntan på SM-finalerna i handboll där förmodligen Hammarby och Sävehof kommer att dansa segerdans precis som förra året, allt annat är en skräll. Passa på och njut av årets sista handbollar i nätet och kasta er över försäsongsträningen omedelbart efter att sista skottet missat sitt mål. Med dessa rader om klister på nävarna och att knyta nävarna hoppas jag på i all fall litet tur. Jag tackar för säsongen och vill verkligen önska en god tur i slutmatcherna. Komihåg att det finns inga mirakel men under sker! Allt är möjligt för den som kan! Och det enda ni kan riktigt, riktigt bra är att spela handboll. Och kom ihåg att om du tror att du kan så kan du, men om du inte tror att du kan så kan du aldrig! Gör som katten visa det! Du kanske har glömt hur det ligger till? Men varför slickar sig katter i skrevet? Jo, det är för att de kan.

 

Kanske kommer jag åter i någon form med skrivklåda nästa handbollssäsong. Annars kommer orden att cirkulera fritt som ”osignerat” veckovis på ordinarie dubbelvesida och nu riktas bredsidorna mot fotboll en period.

 

P.P