…….är den ödesdigra stunden när det gäller att vinna eller försvinna. Alla våra favoritlag hamnar i denna gastkramning periodvis. En enda periods mental kollaps leder obönhörligen till en tidig sorti från drömmar av guld. Arthur Schnitzlers citat är en ringa tröst när segertörsten är släkt. ”Att förlora en illusion innebär alltid att bli en sanning rikare. Men den som beklagar förlusten var inte värd vinsten.” Det finns stunder när alla är vinnare. En sådan är givetvis tävlingen som bara finns i originalversion, det finns bara en Oscarsgala. Galornas gala som har en klart större glittring än Nobelfesten och andra partyn. Alla som är där är vinnare. De finns på kartan och kan lysa som tomtebloss bland megastjärnor och eldklot som Lopez med flera. Filmens superstjärnor är stjärnor av klassisk modell sedan ett halvsekel tillbaka, då fanns de som filmstjärnor. Denna magi består. Att kalla alla diverse pseudomänniskor från ”lookalike-tävlingar”, dokusåpor, ring och sjungtillställningar och halvdana sportfånar för stjärnor är så pinsamt av nutidens okunniga reportrar att det tar bort all strålglans från ordet stjärna. Att filmen har sin status visar Johan Lundberg (s) i Aktuellt i Politiken, nr 8 med resonemanget om hur oppositionsarbetet måste regisseras för att leda till valseger. ”Det krävs ett fängslande filmmanus och färgstarka stjärnor i huvudrollerna.” Nutiden präglas av en märklig trend. Trosfrågorna har hamnat i en helt annan nivå än under tidigare perioder i människans historia. Nutiden är nästan helt befriad från filosofi och ideologiska argument i debatten. Numera byter man åsikter lika ofta som andra byter trosor. Och de som är riktigt i smöret och stekheta bland artister och idrottsprofiler är oftast utan trosor. Förmodligen är detta även förenat med en total brist på åsikter och insikter. Deras värderingar, som i stort sett är obefintliga, tolkas av begåvningsreserven på kvällspressen och görs till en kultomskriven och storslagen sanning. Jag kan inte tänka mig annat än att pressen kommer att starta en stark opinion för att även elitserien i ishockey skall få till en ”Andra chansen” av typ melodifestivalen. Det är för tillfället enda möjligheten för lag från de tre storstäderna i landet att hävda sig.

 

Var tredje svensk man läser aldrig en bok. Denna oroväckande information kommer från Bokrådet lämpligt nog i samband med den årliga bokrean. En bidragande orsak är säkert att unga svenska män inte läser böcker. Träd kan suga upp vatten ända upp till kronan. Men människan kan inte suga upp orden till knoppen. Det finns 120 000 ord i den senaste upplagan av SAOL, Svenska Akademins ordlista. En stor del av dessa ord kan inplanteras och beredas plats i vårt ordförråd om vi läser olika böcker och skribenter. Att inte läsa är som att tänka utan att tänka. Människans kunskapsbas fördubblas vart åttonde år. Människans celler i kroppen byts ut vart sjunde år. Tyvärr saknas uppgifter om hur stor påverkan fördubblade kunskapsbasen har för kapaciteten. Kanske är det som med cellerna, bara en typ ”själavandring”, alltså ersättning av förlorade celler och kunskaper. Människans höjd uppges vanligtvis i längd, emedan hus och andra föremåls höjd uppges i höjd. Detta är en viktig huvudbry för en del av vår tids medvandrare. Att det blivit så kan eventuellt ha ett samband med att mätte människor i måttet fot tidigare. Och det var säkert lättare att mäta fot i liggande än stående. Därav kan kanske benämningen för människans höjd över havet kommit att måttas i måttet längd. En annan anledning kan vara att det förmodligen finns flera ensamliggande än ensamstående. Ensamheten är landets största folksjukdom. Enligt uppgifter så är sextio procent av Stockholmare enmanshushåll. Minst 105 svenskar dog av läkemedel 2006, det har läkemedelsverket konstaterat. Oberoende studier visar att uppemot var fjärde dödsfall i västvärlden beror på våra mediciner. En framgångsrik medicin förefaller vara en flera tusen år gammal metod. Det är manlig omskärelse som visat sig mer än halvera risken för hiv. Vad detta kan betyda kan även en icke läskunnig förstå när verkligheten är så brutal att var tredje kvinna i 25-årsåldern i Sydafrika är smittad.

 

Rika män äter dessert oftare än andra i vårt samhälle. Ju högre inkomst desto vanligare är det. Att människan blir mera omfångsrik är en smal sak att konstatera även utan mera omfattande undersökningsmetoder. Bantning är som bekant en smal sak för många utom plånboken för den som verkligen lider av en för omfångsrik lekamen. Överflödskilon är en otroligt vinstgivande bransch för diverse motsägelsefulla koncept. Många blir feta på feta som blivit feta på bland annat fetaost. Andra förblir feta av just den metoden gör de andra feta. Upphovsman till begreppet bantning är William Banting. Han var en korpulent herre 165 cm lång och 92 kilo tung. Han kunde knappt knyta skorna själv. Hade ont i knäna, besvärades av halsbränna och fick gå baklänges nedför trappor. Han lyckades med att ändra sina mat- och motionsvanor att gå ner 25 kilo i vikt. Av glädje berättade han 1863 om sina framgångar i en liten skrift kallad ”Brev om korpulens riktat till allmänheten.” Märkligt nog verkar svenskan vara det enda språk i världen som har behållit ordet. I engelskan dog ordet banting ut redan i slutet av 1800-talet. Träning är inte längre bara en livsstil. Det är liv. Forskare har visat att det krävs minst fem timmars hård träning i veckan för att minska risken att drabbas av bröstcancer. Att glamour är på återtåg visade även årets smink-SM sin hade sina estetiska förebilder i kurviga pinuppor som Betty Boop och Lana Turner. Temat visade en total hyllning till det kvinnliga och glamourösa. Detta faktum känns bra i en föränderlig tid, klimatzoner förändras och ger upphov till folk- och djurvandringar. Älgar kan inte svettas och kommer därför att söka sig till kallare jaktmarker. Det återstår att se om det kommer att byggas herrgårdar och jaktstugor på de allra nordigaste av våra breddgrader? Anpassningen till nya gränsdragningar i klimatzon är redan här.”Vid den tiden utfärdades ett dekret om att alla kameler skulle räknas.” Det kunde ha varit ett bibelcitat men det är bara ett beslut från jordbruksverket. Som kräver att alla svenska kommuner räknar antalet kameler, lamor, alpackor, jakar och dromedarer. Anledningen är att import av dessa djur blivit allt vanligare.

 

Ur spår var de flesta motionärer i årets Vasalopp, vilket som vanligt fick en mycket stor medial uppmärksamhet. Det är fortfarande det stora mandomsprovet för morske, svenska män, framförallt när de vill visa att de kan. Det är tveksamt att kalla detta sociala lämmeltåg för idrottstävling. Det känns mera som ett bra sätt att sänka många blodtryck vid ett tillfälle. Det lågintensiva motionsformen påminner mycket om det klassiska radioprogrammet; ”Ring så spelar vi.” De flesta är nöjda med att kommit fram, att få hälsa och att få önska en skiva. Lokalt i U-länet är den mest aktuella frågan vem som skall avgå först. Utrikesminister Carl Bildt eller landstingsdirektören Brithon i Västmanland har en benhård kamp efter att tömt sina bägare av förtroendekapital i botten. Phyllis Bottome har lämnat ett citat som passar sig utmärkt för dessa båda besserwisser. ”Det finns två sätt att klara av problem. Gör om problemen eller gör om dig själv så att du kan klara av dem.” Nu är det frågan om annat än en naturkatastrof kan rädda gossarna kvar på sin post. Robert Benchleys citat är användbart vid många tillfällen när verkligheten gungar. ”Var och en kan arbeta hur mycket som helst, förutsatt att det inte är med det man borde göra för tillfället.”

 

Delstaten Tennessee har visat att det som är overkligt i verkligheten känns ännu mindre verkligt än det verkligt overkliga. Rebublikanen Stanley Campfield har föreslagit ett lagförslag där alla som utför en abort måste skriva en dödsattest över fostret inom tio dagar efter ingreppet. Lagförslaget har fått stor uppmärksamhet. Bloggaren Media Girl har ett förslag som presenterar detta med ironi. ”Låt oss gå till kärnan. Vad vi pratar om är spermans gåva. Så låt oss införa spermacertifikat, och basera allas ålder på exakt när donatorn fick utlösning.” Och efter denna ordrika labyrint kommer avslutningsvis en historia i tiden. ”Hört på konstutställning: - Åh, hur kan ni måla så vackert? – Åh, det är väl ingen konst!”

 

P.P