…….är en vanlig företeelse när man skall hämta kraft. Ett märkligt uttryck egentligen, man går till botten på sig själv för att få näring till toppen för ett beslut och en aktion. Moln bildas i stigande luft och upplöses i sjunkande. Det är kanske en rimlig förklaring till att en människas orosmoln löses upp av stigande luft från diafragman? Magkänslan är en känsla som ofta framhålls när det handlar om framgångar i det taktiska spelet. Den kommer från samma område där håll håller till i vissa stunder. Gasmolnen som väcker en viss irritation i omgivningen har också sin källa i den här regionen. Magdans är den klart bästa träningen för alla som vill undvika både rygg- och magbesvär. Denna metod ger bättre vibbar än både alla världens vibrationsplattor och rutorna på magen. Vibbarna från den nya politiska rörelsen i Sverige är inte överraskande men kräver ett riktigt djupt andetag för att smälta. Sverigedemokraterna håller på att ta fram ett nytt program för sin invandringspolitik, ett arbete som har letts av Mattias Karlsson. I en intervju med Ekot berättar han att han uppfattar Manchester Uniteds och Helsingborgs fotbollsspelare Henrik Larsson som svensk – men inte Interspelaren Zlatan Ibrahimovic. ”Han har en attityd som på många sätt inte känns svensk, han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som inte jag uppfattar som direkt svenskt”, säger Mattias Karlsson. Expressen.se får senare på onsdagseftermiddagen tag i Karlsson, som vill förklara sitt uttalande. ”I Zlatans fall finns det vissa saker som talar för att han inte har en övervägande svensk identitet, exempelvis att han har behållit sitt bosniska medborgarskap jämte det svenska. Att han enligt uppgift ska ha sökt till det bosniska landslaget före det svenska. Att han av rent personliga skäl har vägrat att spela i det svenska landslaget.”

 

En annan konstig utsägelse som jag hör ofta, framförallt i sportsammanhang. ”Han går från klarhet till klarhet.” Det låter sådär självklart, men detta är megagrumligt sagt. Det låter helt enkelt som att helgardera ett tips med bara ettor. Jag kan inte minnas att jag i något sammanhang där det kommenteras och analyseras prestationer såväl i idrott och politik att något piffat upp det med utlåtande typ. ”Det är normalt att tänderna slits ned med åren. För en del går det snabbare än andra.” För trots allt så går allt igen och igen. Traditionens makt är tung, inte som en boja utan mera som en vägvisare. Historien upprepar sig. Aino Trosells ord är kloka. ”Vi sitter inne i varandra som ryska dockor, generation efter generation, och påverkar varandra mer än vi tror.” Nu har livsstil och överflöd komplicerat svenskars och andra västerlänningars möjligheter att ansluta till tidigare generationer. Vi får inte plats i kistorna längre. Standardstorleken på Fonus kistor är 210 centimeter lång, 65 centimeter bred och 48 centimeter hög. Hållfastheten är beräknad för 120 kilo. De flesta krematorier har ugnar som är 90 centimeter breda. Jättekistorna som krävs för många fullvuxna idag kan alltså inte kremeras. Döden är ingen smal sak idag. Det är bara en tidsfråga innan det kommer förslag och råd om hur vi skall banta för att få plats som döingar. Alltså inte bara som idag, banta för livet utan även för döden.

 

I Kina finns det restriktioner för hundägare. Man får till exempel inte åka hiss med sin hund. Inte på grund av allergiker utan för att många kineser är hundrädda. I Sverige är det tvärtom. Djur och hundar i synnerhet har snabbare och bättre vård än människor. I och för sig kostar veterinärbesök mera än humanvård, men servicegraden är betydligt högre. Men vi medborgare i detta land som har konungen Carl XVI Gustaf som överhuvud har en yttrandefrihet som är i det närmaste obegränsad. Det visar sig ofta att människor kan använda denna rättighet, precis som allemansrätten, till oändlighetens gräns. ”Förakta ej tidningarna. En papperslapp uppkastad i vinden visar dig vart vinden blåser. Det kan ingen foliant göra.” Citatet av Henrik Bernhard Palmaer är självlysande. En fantastiskt god anledning till att vi göder kvällspressen med miljonintäkter dagligen med att köpa produkterna. Enligt mediamätningen Orvesto tar var tionde svensk kvinna del av varje nummer av Hänt Extra. Åtta procent läser Svensk Damtidning. Det är mer än Dagens Industri kommer upp ibland manliga läsare. T-post är världens enda t-shirt-magasin – och det ges ut i Sverige. Var sjätte vecka skickar T-post ut sina designade t-shirts till 1500 prenumeranter i 35 länder (nästan lika många som Läkerol). Magasinet är tryckt på kvalitetströjor och innehåller nyhetsläsning tryckt på insidan. Allt läsande befrämjar människans förmåga. Dålig läskunnighet är dyrt. En brittisk rapport visar att samhällets kostnader för en icke läskunnig person uppgår till ungefär 750 000 kronor under personens första 37 levnadsår, till följd av ökad arbetslöshet, ohälsa och brottslighet. Men det räcker inte med att kunna läsa; lusten att läsa är minst lika viktig. Enligt OECD är läslust en avgörande faktor för framtida studieframgångar; faktiskt ännu viktigare än välutbildade föräldrar med bra jobb.

 

”Bara de kloka är i besittning av idéer, de flesta människor är besatta av idéer.” Mary Elisabeth Coleridge är upphovskvinna till detta citat. Huskurer är på tapeten. Tapetklister är säkert användbart till något. Den vita insidan av apelsinskalet skall kunna gnidas på fotvårtor med god effekt. Att sitta med foten i en fläsksvål är lika effektivt för fotvårtor. Svålen kan återanvändas som fågelmat. Att piska sig med en kvast av brännässlor i bastun skall bota all typ av ryggvärk. Djävulsklo, vitpil och chilipeppar är växter i örtmedicin som kan ha en lindrande effekt vid ryggsmärta. Kaffe har visat sig i forskning vara en effektiv metod att lindra träningsvärk i musklerna dagarna efter hård träning. Ordningsföljden är därför given, först hopprep och sedan kafferep. Sverige är utvecklingslandet, innovationsnavet på jordklotet än en gång. Efter stora nationella vägvinnande rön såsom bloddoping och EPO så har ännu en behandlingsmetod sett dagens ljus i Sverige. Det är en ögonrörelseterapi där psykiatern rör två fingrar fram och tillbaka framför patientens ögon samtidigt som patienten uppmanas att få fram en trygg och avslappnad känsla. Ångest botas sensationellt väl med denna fingerfärdighet. En svensk major vid namn Thure Brandt skall inte förglömmas i de stora svenska bidragen till historia rön. Livmodersmassage eller ”majorens mjuka massage” som den också kallades ansågs bota allt i kvinnans ”mörka kontinent.” Major Brandts fingerfärdighet skapade långa köer av kvinnor som nåtts av informationen om den läkande kraften i majorens flinka fingrar. Idag vet forskare med säkerhet att äta fisk är nyttigt för både hjärta och hjärna. De nyttiga fiskfettsyrorna håller kärlväggarna elastiska, de kan minska proppbildningen och fungera antiinflammatoriskt. Tre portioner fet fisk i veckan har visat sig minska risken för hjärtflimmer.

 

"Fyra saker kommer inte tillbaka - det sagda ordet, den skjutna pilen, det gångna livet, och det förspillda tillfället." Arabiskt ordspråk som kan appliceras i alla tänkbara sammanhang. Att inse o acceptera detta kan vara livets tuffaste uppgift. Melodifestival är idag kanske den viktigaste tävlingen i Sverige. Att vinna denna ärorika tävling är ett tillfälle som måste fångas i flykten, tillfället kommer sällan åter. Helt klart engagerar den media och allmänhet mycket mer än både politiska val och idrottstävlingar. För att lyckas i den europeiska konkurrensen krävs det mer än att vara en dussinsångare. Man måste ha en utstrålning och något som markerar att man är annorlunda än alla andra. Precis som Lordis monsterstuk förra året, eller Carolas röst som hör till änglaskaran, alltså något gudomligt. Årets svenska bidrag är extremt på sitt sätt. The Arks sångare har en profil som skiljer sig. Han har kallats Ola Gnupung, levt som en katt och älskar fester med maskeradtema. Följande osvenska citat av Ola Salo räcker långt i dessa sammanhang. ”Jag var besatt av att vara katt. Jag vägrade inta mjölken på annat sätt än i en skål, liggandes på golvet.”  

 

”Författarens allra viktigaste uppgift är att skänka kraft och glädje i den trista vardagen.” Det anser Arto Paasilinna som är Finlands mest översatte författare. Och vad passar bättre som slutord än dessa ord. Ja, kanske det faktum att Hammarby äntligen kommer att vinna ett SM-Guld i bandy. Mycket välförtjänt som en slags retroaktiv belöning för flera finalförluster. Till min glädje så slog de ut VSK från finalspelet. Gurkstaden eller Mälarstaden vi den kallar sig numera har alla förutsättningar att dominera denna utrotningshotade sport den närmaste perioden. Ny inomhushall, geografiskt läge och ett överlägset humankapital bäddar för Västerås i framtiden. Det är bara eventuellt misslyckande på ledarsidan som kan förhindra detta scenario.

 

P.P