……det är givetvis rubrikerna i kvällstidningen som alltid är uppdaterade med det senaste av aktuellt inom alla vetenskaper och nonsens. Hur ska man begripa och hantera allt det svåra i livet, som pågår kring oss och är en del av livet; och hur allt detta hänger ihop med ens egen relation till världen? Är Expressen och Aftonbladet lösningen för en värld i kris? Tre procent är det som vi normalt använder av hjärnans kapacitet. Jag misstänker att denna siffra omformas från procent till promille när kvällspressen får bli vår ledsagare. Koncentrationen är viktig, är du inte närvarande så kan du inte ta in ny information. Här följer ett potpurri av veckans flora och fauna av forskningsrön och andra så kallade sanningar. Läs med kritiska glasögon och beakta det faktum att sanningen är ett provisorium. Nya rön om viktnedgång: Motion spelar ingen roll - fettfördelning genetiskt styrd. Avskyr du att svettas på gymet och slita i joggingspåret? Då kan du sluta med det. Att bara banta är lika effektivt som att både banta och motionera för den som vill gå ner i vikt, visar ny forskning. För att gå ner i vikt måste man göra av med mer kalorier än man får in via kosten. Men många har trott att man förlorar mer i vikt genom att göra av med fler kalorier genom att motionera och samtidigt minska på kaloriintaget som man gör om man bara minskar antalet kalorier i kosten. Forskningen visar också att det inte hjälper att träna speciella delar av kroppen för att få bort fettet just där. Hur fettet fördelas på kroppen tycks vara styrt genetiskt, och omöjligt att göra någonting åt genom träning. Givetvis kommer detta att bli lika stilbildande och trendigt som vibrationsträning och laserterapi har blivit den senaste tiden. För att inte tala om stötvågsbehandlingar. Allt som innebär att du slipper göra någonting själv skapar snabbt en stor succéartad form av behov och tilltro till framgång hos nutidsmänniskan.

 

Andra sanningar i tiden, svenskarna är lyckligast i Europa. Ny studie avslöjar samband mellan lågt blodtryck och välbefinnande. Den som trodde att vi svenskar går runt och deppar nu i vintermörkret, trodde fel. Åtminstone om man ska tro på en ny brittisk-amerikansk studie. Enligt den är vi nämligen lyckligast i Europa – tack vare vårt låga blodtryck.15 000 slumpmässigt utvalda personer från totalt 15 europeiska länder deltog i undersökningen. Personerna fick svara på frågor om sin livsstil, livskvalitet och mental hälsa. De fick också ange om de hade problem med blodtrycket. För mig är detta en fullständig nonsens. Svenskarna är mig veterligt oerhört olyckliga, och är generellt glada och harmoniska enbart när de är påverkade av rusdrycker och/eller befinner sig på semester hemma eller utomlands och betraktar andra länders armod. I denna form av krank eftertanke så blir de oerhört lyckliga av att veta hur många saker, föremål och kapitalvaror de äger och har hemma. Det är då som jag upplever svenskarna som lyckligast. Den gyllene medelvägen för en svensk är inte blodtrycket, trycket kommer från jämförelsen med att räkna ägodelar och inte inre värden. För att visa vad jag menar så saxar jag från samma dags nyheter i första hand i kvällspressen vad som skrivs om hälsoläget i landet. Vem skall man lita på? Vad skall vi lita och tro på? Möjligheter och kombinationer är gigantiska. På 1920-talet var svensk forskning inom rasbiologi världsledande. Man trodde fullt och fast på teorin att germanska långskallar som fanns gott om i detta land var intelligentare och bättre människor än de kortskallade som inte ansågs vara renrasiga. Det är alltså läge att hissa en varningsflagga för olika märkliga slutsatser som dras om blodtryck och trafik, hårglans och tjursperma och framförallt vibrationsträning och laserbehandlingar.

 

”Trafiken utanför ditt fönster kan leda till högt blodtryck. Runt två miljoner svenskar är drabbade.  – Det här är ett stort folkhälsoproblem,” säger docent Gösta Bluhm vid Karolinska institutet. Är du kvinna med högt blodtryck? Då är chansen större att du får en bra behandling om du går till en kvinnlig läkare än om du går till en manlig. Den slutsatsen drar en svensk forskargrupp efter en studie på drygt 6500 patienter (varav knappt hälften var män) som behandlades av 265 läkare (187 manliga och 78 kvinnliga) under tre års tid. Lars Weiss säger: ”Man ska sluta röka om man gör det. Man kan också tänka på vad man äter. Kost som innehåller fibrer, dvs rikligt med grönt och frukt, leder till ett lägre blodtryck. Även mindre intag utav mättat fett, tex mjölk, grädde och smör, leder till ett lägre blodtryck.” Brittiske stressexperten David Lewis har gjort detaljerade mätningar på vanliga förortspendlare under fem år. De 125 personer som ingått i undersökningen har haft genomsnittliga restider på 45-60 minuter. Pendlarna har själva tyckt att de blir frustrerade, ängsliga och missmodiga av stressen. Deras blodtryck och hjärtfrekvens pekar genomsnittligt på höjda stressnivåer. Nivån var anmärkningsvärd - pendlarna var lika stressade som stridspiloter och kravallpoliser under träning.

 

Hjärtat slår sex slag mer i minuten på skoltid - bara flickor drabbas. Flickorna är så stressade att hjärtat i genomsnitt slår sex slag mer per minut när de går i skolan. ”Flickor kan vara mer känsliga för stress än pojkar”, säger forskarna. När skolan börjar på dagen stiger blodtrycket hos flickorna, liksom hjärtfrekvensen. I genomsnitt slår flickornas hjärta sex slag mer per minut under skoltid jämfört med under en ledig dag, visar mätningar som gjorts i en ny forskarrapport. Det är bara hos flickor man hittat mönstret med förhöjt blodtryck och hjärtfrekvens under de timmar barnen är i skolan. Livet kan hänga på midjemåttet. En internationell studie visar att kvinnor med 86 centimeters midja löper dubbelt så stor risk att bli sjuka i livmodercancer som de som är sju centimeter smalare. Din dator kan göra dig närsynt. Våra ögon lider av vår livsstil. För mycket tid framför datorn och tv:n kan göra oss närsynta. Förr i tiden trodde många forskare att orsaken till närsynthet till stor del var genetisk. Men nya studier visar att det inte längre är hela sanningen. Närarbete är boven. För mycket bokläsning och tv-tittande kan påverka synen. På 30-talet var nio procent av svenskarna närsynta. I dag är siffran uppe i 40 procent. Toaspring, värk i rygg eller mage och trötthet. En halv miljon svenska kvinnor lider av täta urinvägsinfektioner. Ny svensk forskning kan sätta stopp för den okända kvinnoplågan. ”Vi hoppas på att få fram ett piller som skyddar utan biverkningar”, säger professor Annelie Brauner.

En miljon svenskar lider av huvudvärk. I ungefär vartannat fall beror huvudvärken på spänningar eller skador i nacken. De flesta drabbade är kvinnor. Nackhuvudvärk, som ofta också ger illamående och kräkningar, kan hålla i sig i mer än tre dygn. - Det här är en bortglömd, men mycket vanlig, typ av huvudvärk. Ofta förväxlas den med migrän. Patienten går hem från läkaren med ett recept på piller som inte hjälper, säger Tomas Timander, smärtläkare med mottagning i Stockholm. Skador i nacken, exempelvis från skid- eller bilolyckor, kan ligga bakom. Men vanligast är att statiskt, stillasittande, arbete orsakar nackhuvudvärken. - Jag tror att det är därför den här typen av huvudvärk ökar. Alltfler svenskar sitter framför datorn hela dagarna. Ta en tupplur och lev längre.
Män och kvinnor som sover en stund mitt på dagen har kraftigt minskad risk att dö av hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar, visar en ny studie. ”En tupplur är bra för hälsan, dessutom blir man både smartare och vackrare”, säger sömnprofessor Torbjörn Åkerstedt. Cameron Diaz använde av misstag Ben Stillers sperma som hårgele i filmkomedin "Den där Mary". Nu säljer en exklusiv frisörsalong i London tjursperma till sina kunder. Sperman blandas med en proteinrik växt för att ge en produkt, som enligt frisören och skaparen Hari Salem på salongen Hari's, får slitet hår att skina igen.Salem prövade först att blanda avocado med tryffel, men tyckte att det luktade för mycket. - Sperman är kyld och luktar inte. Ditt hår blir underbart av den, säger Hari Salem till Daily Star. Kunderna betalar 770 kronor för en enda behandling. Sperman masseras in i håret, som sedan fuktas. - Det är en ovanlig behandling, men näringsrik. Jag kommer att fortsätta med det här för all framtid. Ja så länge tjurarna fortsätter leverera, säger Salem.Sura uppstötningar och värk i bröstet. Nästan varannan svensk är drabbad av halsbränna. Obehandlad halsbränna kan ge inflammationer, svåra sår och cancer visar nya svenska studier. ”I dag finns det effektiva mediciner”, säger forskaren Lars Agréus. Allt fler barn och unga utsätts för mobbning och trakasserier på internet i takt med att tekniken blir bättre och mer utbredd. Det konstaterar socialstyrelsen i sin årliga lägesrapport som presenteras i dag. Den visar att nästan var fjärde tonårsflicka har sextrakasserats på internet. Äldre med friska tänder har lika bra smaksinne som yngre. Däremot blir smaksinnet sämre ju fler utdragna eller rotfyllda tänder en människa har. Det gäller både unga och gamla. Det visar en grupp franska forskare, som redovisat sina resultat i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Oral Sciences. På tungan finns ett antal smaklökar, som är känsliga för de olika grundsmakerna. Till smakupplevelsen bidrar också lukt och känselintryck från munnen. Nerverna från tungans smaklökar har troligen kontakt med nerverna som kommer från tänderna. Därför kan förlorade tandnerver påverka smaksinnet, dels genom att påverka smaknerverna och dels genom att tändernas känsel försvinner

 

6,3 procent av kvinnorna och 4,5 procent av männen känner sig utbrända av sitt arbete varje vecka eller oftare. 20,7 procent av kvinnorna och 11,9 procent av männen är varje dag eller några gånger i veckan helt slut av sitt arbete. 12,4 procent av de förvärvsarbetade kvinnorna och 7,2 procent av männen besvärades ganska eller väldigt mycket av nedstämdhet den senaste veckan. Men hopp är inte bara höjdhopp. Artisten Kikki Danielsson fick en infraröd bastu i ett bantningsprogram i tv i januari. Därefter har telefonen gått varm hos leverantören Rolf Rebmark på Spa Innovation i Ronneby.  Genomslaget blev enormt. Det blev en riktig köprusch efter våra infraröda bastumodeller efter tv-programmet i januari”, säger Rolf Rebmark, ensam ägare av Spa Innovation. En halvtimme i 50-gradig bastu, med eller utan kläder bränner 800 kalorier, ökar välbefinnandet och stressen släpper”, säger han. ”Och dessa infraröda värmestrålar gör mycket mer positivt”, påstår han. På Spa Innovations hemsida kan man läsa följande om denna trollerimaskin som tillverkas i Asien: Den rensar ut toxiner, bränner kalorier, lindrar smärtor och stelhet i leder, löser upp muskelspänningar, förbättrar immunförsvaret, tar bort celluliter och stärker hjärtverksamheten. Rolf Rebmark säger att det inte är frågan om något hokus pokus. – Infraröda värmestrålar har länge använts inom idrotten för att lindra muskelskador. Nu kan hela kroppen bli behandlad med dessa UV-befriade värmestrålar som tränger 5–7 cm in i kroppen. I en vanlig bastu är det luften som värms och värmen tränger bara in någon millimeter, säger Rolf Rebmark på ett för en skicklig säljare övertygande sätt.

 

Håller isen för tre slag med yxan så håller den för en häst, sade man förr. Trovärdigheten är för mig oerhört mycket större i denna ishacketeori kontra denna värmestrålande infraröda bastuteori. Eller för att använda Göran Perssons ord. ”Jag har aldrig upplevt något liknande.” Det kanske är på sin plats att tillägga är mäster Göran yttrade sig om Carl Bildts affärer. Giambattista Vico är en spännande filosof som gick ur tiden 1744. I en tid när vetenskapsmän söker absoluta svar på varje fråga om naturen går Vico i motsatt riktning. ”Människan är det enda ämne vi kan veta något om med säkerhet eftersom vi själva är människor”, säger han. Matematik, däremot, fångar inte en objektiv verklighet utan är en produkt av vårt eget tänkande, som ett spel med påhittade regler. Humlan anses inte kunna flyga, men flyger. Våra  höjdhoppare har inte förmåga att hoppa 240 centimeter i höjdhopp. Men mot all logik så hoppar de små viktiga männen så högt, inte av ilska, utan med träning. Denna halvtorra vetenskapligt inriktade krönika avslutas passande med ett citat av Sydney J Harris. ”Faran är inte att datorerna börjar tänka som människor utan att vi börjar tänka som de.”

 

P:P