………..är en bra fråga att ställa sig? För många människor är kaffet kroppens bränsle. De dricker flera koppar för att hålla sig pigga. Nu har man också slagit hål på en myt. Tidigare har det sagts att kaffe är uttorkande - vilket ett brittiskt forskarslag ville ta reda på om det var sant. De delade därför in 50 stycken personer i två grupper för att först låta ena gruppen dricka fyra koppar kaffe om dagen medan den andra gruppen drack motsvarande i vatten. Efter tio dagar fick grupperna byta dryck och under tiden samt efter experimentet undersöktes deltagarnas vätskenivåer. Resultatet visade att det är en myt att kaffet är uttorkande. Som en fotnot kan nämnas att kranvatten är prisvärt. Källvatten på burk eller flaska kostar ca 1000 gånger mer än vanligt dricksvatten ur kranen.

År 1695 kom det första officiella kaffet till Sverige. Sedan dess har drycken blivit en given del av vardagen för svenskarna. I dag ligger Sverige i topp när det gäller kaffedrickandet. Några sifferdata om vårt kaffedrickande. 76 procent dricker kaffe på jobbet. 40 procent tycker att kvaliteten på kaffet är mycket viktigt (totalt 78 procent tycker det är mellan 3-5 på skalan 1-5). 9 procent tycker att det är viktigt att kaffet är ekologiskt. Undersökning från Arvid Nordquist och Stockholms Meeting Selection.

En aktuell uppdatering på hur bra en kaffepaus är för vår hälsa. Enligt min tolkning av forskning, råd och rön samt folklig tradition och beprövad erfarenhet så är kaffebönan nästan i klass med lingon, blåbär och hallon!

Kaffe anses ge sju hälsovinster. Först och främst förbättrar kaffe minnet!En ny studie visar att koffein gör oss att minnas bättra. Ett forskarlag lät nyligen en grupp som normalt inte dricker kaffe studera bilder. Efter detta fick hälften av gruppen 200 milligram koffein medan den andra halvan av gruppen fick en placebovariant. Det visade sig att gruppen som hade fått koffeintabletter var duktigare på att se vilka bilder som bytts ut.

Kan minska risken för prostatacancer.Forskare på Harvard Medical School har upptäckt att en person som dricker mycket kaffe har 60 procent lägre risk att få aggressiva tumörer. Man upptäckte då att kaffe påverkar könshormon och hur kroppen bryter ned socker vilket är två faktorer som kopplats till prostatacancer.

Kan minska risken för bröstcancer.Forskare vid Karolinska institutet har i en studie som är publicerad i tidskriften Breast Cancer Research funnit att kaffedrickande kan minska risken att få ER-negativ bröstcancer. I studien såg forskarna att de kvinnor som dricker kaffe dagligen har en lägre frekvens av bröstcancer än de som sällan dricker den svarta drycken.

En måttlig dos med kaffe kan ha positiva effekter på blodkärlen. Enligt en studie ska hjärtats kärl bli mer elastiska av drycken. Och just elastiska kärl kopplas till en minskad risk för hjärtsjukdom.

Forskare vid Harvard school of public health har presenterat studerier på vilken typ av mat som gör dig deprimerad och det som gör att du slipper en depression. Kaffe var med på den sistnämnda listan tillsammans med fiskfett, kallpressad olivolja, gröna bladgrönsaker, broccoli, frukter, alkohol i lagom mängd och krukväxter.

Enligt forskning från John Hopkins school of medicine i Baltimore gör kaffet dig mer energisk, alert och social. Däremot gäller det bara dig som är en van kaffedrickare.

En idrottsman som dricker lite extra kaffe återhämtar sig upp till 60 procent bättre efter ett hårt träningspass. Anledningen ska vara att musklerna har lättare att ta upp kolhydrater om de kombinerad med koffein, enligt forskare.

”Vetenskap är en samling lyckade recept.” Citatet av Paul Valéry får sätta punkt för den här krönikan.

P.P