…………….är en ständigt återkommande fråga när vi skall försöka läsa nya studier som presenterar sina resultat. En del undersökningar och studier är svårt att finna någon kontroll till för att kunna jämföra med andra likvärdiga metoder. För att kunna påstå att två olika metoder eller behandlingar är likvärdiga måste vi kunna bestämma oss för en minsta meningsfull skillnad, en klinisk relevansgräns.

Jag har i alla fall roat mig att läsa diverse nyheter i både fack- och populistisk press de senaste veckorna. Gjorde bland annat dessa iakttagelser både vad gäller statistiskt vetande och forskningsstudier. Kanske något matnyttigt eller bara värdelöst vetande? Du får avgöra själv!

Med litet socker i botten så går medicinen ner är en gammal klassisk slogan. Nu förefaller den också vara en sanning! 7 teskedar socker om dagen - det är max vad vi bör få i oss om dagen. Det är en halvering jämfört med tidigare rapporter Den här nya forskningen är gjord i Newcastle, England. Män är mera glömska än kvinnor. Bland annat datum, namn och händelser, den här undersökningen är gjord i Norge. Koffein kan förbättra minnet hos människor och hjälpa till vid inlärning. Det visar ny en studie som publiceras i Nature Neuroscience. Flera studier sedan tidigare har visat att vår kognitiva förmåga, till exempel uppmärksamhet, koncentration och problemlösning påverkas positivt av koffein. Dessutom kan det minska risken att drabbas av sjukdomar som alzheimer och parkinson. Att dricka en kopp kaffe för att känna sig piggare och bli mer alert är ett vanligt knep hos många. Två koppar kaffe är det som visat sig lindra effekter av träningsvärk bättre än andra metoder.

Unga kvinnor får ångest av sina jobb. I åldersgruppen 31-40 år rapporterar 41 procent av kvinnorna att de känt obehag inför att gå till arbetet, mot 26 procent av männen. I samtliga åldersgrupper har kvinnor i större utsträckning varit hemma på grund av sjukdom än män. Undersökningen är gjord av Sveriges Företagshälsor. En undersökning vars resultat har publicerats i Daily Mail har visat att du är piggast på jobbet måndag förmiddag klockan 10.01. Tröttast är du klockan 16.00 på tisdag eftermiddag.

En brittisk undersökning visar att en tredjedel av kvinnorna tar av sig vigselringen innan de går till jobbet. Av de 1712 kvinnor som deltog i undersökningen angav majoriteten att de tror att en ring på fingret missgynnar kvinnor som vill göra karriär. Forskare vid Harvard har vid ett experiment kunnat visa att vi är ärligast mellan 08 och 12 på dagen. Benägenheten att stå emot att ljuga, stjäla eller bete sig allmänt omoraliskt ökar framåt eftermiddagen. Oavsett hur ärliga vi är så lönen något som ofta är svårt att få en exakt uppgift om. Aktuell statistik från SCB visar att löneutvecklingen var bättre bland dem som bytt jobb mellan 2008 och 2012 än hos de som valt att stanna kvar hos sin arbetsgivare.

Sju år äldre är mannen än kvinnan i 8 procent av de svenska par som har barn ihop. På 1930-talet var denna siffra 18 procent. 37.7 procent av svenska hushåll är ensamhushåll. Under 2012 var det den vanligaste typen av hushåll i Sverige. För de som har planer under året på att ändra på sin situation så finns en rapport inför bröllopet. Magkänslan på bröllopsdagen avgör om äktenskapet blir lyckligt eller inte. Det visar en stor brittisk studie. 135 par har fått beskriva hur de utåt sett upplever att äktenskapet utvecklats över tid. Och studien visar att magkänslan har rätt. Kändes det konstigt i magen på bröllopsdagen blev äktenskapet inte lyckligt oavsett hur paren utåt sett beskrev sin lycka. Sedan är det en annan femma om vi skall lita på magkänslan eller inte? Det finns ett tips på läsning inom detta ämne, en underbar bok som heter - Magkänslans Anatomi.

En tredjedel av kvinnorna skäms över sina pojkvänner, oftast för deras klädstil, frisyr eller lukt. Rätt smink ger tur i kärlek. En ny studie av franska forskare visar att området mellan ögon och mun avgör hur folk ser på oss. En vältäckande foundation gör att vi anses vara smartare, mer ambitiösa och med sociala. Tre sekunder tar det innan vi bestämmer oss för om en person är attraktiv eller inte. Det är universitetet i Pennsylvania som kommit fram till hur vi bedömer varandra. Forskarna har studerat data från över 10 000 speeddejter.

Enligt en undersökning som gjorts i Pennsylvania State University kände endast 14 % av deltagarna att de kände attraktion till sina vänner av det andra könet medan hela 50 % kunde förstå varför den andra upplevs som attraktiv. Det att man ser och uppskattar av den andres fysiska fördelar innebär alltså inte automatiskt att man själv önskar ta del av härligheten. Enligt psykolog Robert Hayes vid San Fransisco University i Kalifornien är detta ett fenomen som blivit känt först kring 60-talet då de samhälleliga skillnaderna mellan könen jämnades ut och det blev mer vanligt med vänskap över könsgränserna. Han anser att i hälften av vänskapsrelationerna upplever någondera parten sexuell attraktion men den är inte alltid ömsesidig. Vidare menar han att män med så kallade "feminina" drag är mer sannolika att söka sig till kvinnor enbart i vänskapligt syfte medan mer maskulina kvinnor gärna umgås med män, detta helt enkelt för att människan av naturen gärna vistas med andra som påminner om en själv.

Alla djur kissar i exakt 21 sekunder. Det har forskare i Atlanta kommit fram till. Undantaget är människan, som kan kontrollera trycket från urinblåsan, och mycket små däggdjur som råttor och fladdermöss, som kissar på en sekund. En oxymoron eller en självmotsägelse är ett begrepp som är sammansatt av två element som står i motsatsförhållande till varandra eller är skenbart oförenliga. Sveriges vanligaste oxymoron anses vara en som bara äter grönsaker som äter djur.

Avslutningsvis en gammal klassisk kunskap. Filosofen Aristoteles hävdade att sann vänskap endast kan existera män emellan och Platon, som fått ge namn till den så kallade platoniska kärleken, alltså kärlek utan sexuellt umgänge, menar att den finaste kärleken är den som inte medför fysisk kontakt.

P.P