……………..precis som en ung partiledare uttryckte sig när hon försvarade sitt program. Det är så det ser ut här i världen. I de mest varierade sammanhang och situationer i vår tillvaro är det alltid något eller någon som gör skillnad. Om vi bara är mera litet uppmärksamma och observanta så ser vi en mängd tillfällen dagligen där det verkligen gör skillnad. Ett sådant tillfälle är till exempel att betrakta cupfinaler i fotboll. Europas och samtidigt Tysklands två bästa lag bjuder på en magnifik underhållning och en match i högt tempo på en relativt ny nationalarena i London med en suverän gräsmatta. Bollsäkra spelare som hittar rätt med både första och sista passningen. Stor och entusiastisk publik. Inga förseningar eller tillbud av nogräknade personer som vill bränna av bengaliska eldar och raketer och rusa in på planen. Dagen efter spelas den svenska cupfinalen mellan lag från de två största städerna. Givetvis går matchen på den nya nationalarenan som visar sig ha ett underlag av gräs som inte tål regn. Matchen blir underhållande och spännande för att det är så ovisst om någon en endaste gång skall kunna slå en passning som möjligtvis kan hitta till rätt mottagare, eller om bollen skall stranda i en av gräsytans vattenpölar. Publiken gör som man brukar i vissa städer i Sverige, allt som inte får eller bör göras. Matchen försenas av eldar och raketer från båda håll. Matchen försenas efter att matechn är slutspelad på grund av att publik rusar in på planen efter slutsignalen och tjoar och stojar. Risksituation uppstår – kanske normalt när vissa lag i detta land. Det känns faktiskt konstigt att spelare och ledare många gånger hyllar dessa supporters. Italienska cupen avgjordes samtidigt som den svenska cupen. Visades paralellt på en annan tevekanal. Intressant att än en gång se skillnaden. Betydligt flera åskådare i Italien än i Sverige. Ingen i den stora publiken rusar in på planen och skapar risksituationer. Ett klassiskt citat av Peter Reid.”Vi vet alla att man står stilla i fotboll så går man bakåt.”

Det gör alltså en betydande skillnad i fotboll. Var matchen spelas, vilket land, vilka lag, vilka spelare, vilka domare och ledare och vilken publik. Ibland kan jag bli mållös när jag betraktar den lokala fotbollen. Den är nästan mållös. Lyrrisken är överhängande, och spelet är för tillfället hos lokaltidningens lag extremt låg. Topplaget som är högst rankat i landets seriesystem, placerar sig för dagen är på en cirka 40:e plats i landets ligasystem. Förmodligen sämst av alla städer i den sin storleksklass. En skillnad lokalt är att det är en större och positivare publik på vårens första kosläpp, än det är på fotbollsmatcherna. Förmodligen har det inte spelats sämre fotboll nånsin i denna miljö. Det blir på något sätt lika konstigt som underlaget som är konstgräs nästan överallt. Spelsekvenser och taktiska lösningar får mig att tänka på ett citat ur en skadeanmälan till försäkringsbolag. ”Jag körde hem men tog fel hus och kolliderade med ett träd som inte finns på min tomt.”

Att torska är något som i allmänt tal är mindre bra. Märkligt nog – för det finns nog få fiskar som är goda som en färsk torsk. Men i generellt språkbruk är torska en förlust. Det har vi gått om i vår tid. Alla är förlorare när det handlar om vår miljö och hållbar utveckling av naturen. Att den svenska skolan inte är bäst i världen har de flesta berörda nu tagit till sig. Men att nationalarenan har en usel gräsmatta för fotboll är inte en vedertagen sanning ännu. Och att samma arena har en uselt ljud är också fortfarande ett tyckande. Men enligt personer som åker runt och lyssnar på musikartister jorden runt så är det inte alls bra på arenan i huvudstaden i landet som anser sig bara bäst i allt. Och vi räcker inte heller när det gäller torsk. För att den tyske fiskaren Michael Eisele, 44, var på fiskeresa i Norge när han drog upp det nästan förmodligen världens största torsk på 47 kilo.

Den snabbaste vägen till lycka är smidighet och styrka för full kontroll. Det är ingenting som lönar sig att tillverka längre i Sverige. Det är alltså bilen som är genvägen, den som Hamilton rattar i sin senaste film är en importerad produkt som har dessa lysande egenskaper som skulle göra vilken idrottsman som helst salig. En liten skillnad kan göra en stor skillnad. Så varför inte ta rygg på ett citat som hör till avdelningen felsägningar. Det är hämtat från en svensk lokaltidning. ”Nu tar vi tigit och bitit ihop tänderna i byxfickan länge nog.”

P.P