………….är en uråldrig anpassning som har hjälpt oss (människorna) att samla föda i vatten. Som du förstår så handlar det här givetvis om fingrarnas förmåga, i konsten att skrynkla sig i vatten. Det här är något som styrs helt av det autonoma nervsystemet. Alltså den del av nervsystemet som vi inte kan påverka viljemässigt. En brittisk studie visar att russinfingrar ökar vår förmåga att hantera våra föremål. Forskarna är av den uppfattningen att rynkorna är en evolutionär anpassning som underlättar födoinsamling i vatten. Skrynkliga fötter kan också fylla en viktig funktion. Dessa kan ge oss ett bättre fotfäste i vatten. Ett citat som är klart användbart för den forskningen är av Science fiction författaren Isaac Asimov. ”Jag tror på vad som helst, hur galet och löjligt det är, bara det finns bevis för det.”
Löpning i barndomen ger en bra start i livet. Forskare i Australien anser att barn som motionerar mycket får starkare ben och broskvävnad som vuxna, vilket bland annat kan förebygga knäproblem senare i livet. En annan färsk forskningsrapport har kommit fram till att sju portioner frukt och grönsaker om kan ge din hälsa en kick. Enligt studien är de som äter mycket frukt och grönt inte bara bättre i prestation, utan de är även lyckligast och når de högsta nivåerna i välbefinnande.
Ett för mig märkligt uttryck som ofta förekommer är att ”leva loppan”. Av någon outgrundlig anledning är det någon som någon gång fått för sig att loppor har en lättsamt och behagligt liv. Loppa på latin blir något på spännande som Pulex irritans. I uppslagsverk och ordböcker förklaras ordet loppa med ord typ; festa, slå runt, leva rullan, svira, väsnas och bråka. Är det verkligen så kul som det låter? Tänk dig själv in i situationen att vara en loppa. En människoloppa är cirka tre millimeter lång. Hannarna är något mindre än honorna. I den här lilla loppkroppen finns det bara plats för ett hjärta som är lite drygt 0,3 millimeter långt och består av två små kammare. Var och en av dessa rymmer en tusendels mikroliter. I jämförelse så har ett människohjärta en slagvolym på cirka sju centiliter, alltså ungefär som mycket som ryms i ett litet snapsglas. Hjärtat sitter längst bak på loppkroppen och suger in kroppsvätska genom små backventiler och trycker fram det till huvudet. Därefter sipprar kroppsvätskan bakåt genom hela kroppen. I naturen finns det många olika arter av loppor. Djurloppor är vanliga och de kan även angripa människor. Loppor lever i regel på däggdjur, en mindre andel lever dock på fåglar. Lopporna är inte helt värdspecifika, vilket innebär att de ibland kan hoppa över till andra djurarter för att suga blod. Lopporna ger bett och suger blod på något varmblodigt djur, inklusive människan. Borde vara dags att skrota detta som något positivt? Jag kan faktiskt inte finna något kul med att vara en loppa!
Vi har det klart bättre som homo sapiens. Enligt förståsigpåare så finns det grammatiska systemet i hjärnan hos fyraåringar. Det betyder att vi får extremt mycket med oss redan i vårt chips i fosterstadiet. Det gäller bara att hitta nycklarna under livets gång och kunna använda sig av hela sitt välutrustade startpaket. Winston Churchill-dagen är den 9:e april. Det är förmodligen inte alla slagkraftiga citat som han efterlämnade som är anledningen till den dagen men ett citat av honom passar bra som veckans slutord. ”När jag ser tillbaka på all denna oro, kommer jag att tänka på mannen som på sin dödsbädd sa att han haft många bekymmer i sitt liv, varav de flesta aldrig inträffat.”
P.P