………………..oavsett om det handlar om topp- eller bottenkänning för de inblandade lagen. Det kännetecknar handbollens särart bland bollsporter. En timeout tagen av ett lag kan betyda en enastående svängning i matchbild och målprotokoll. Människan har i alla tider lockats av spänning och äventyr. Hoppet är bland det mest betydelsefulla för oss alla. Vi lever på hoppet, både i med- som motgång. Och hopp har vi en mångfald av inom handbollen. Vi både hoppas och tror. Men ibland kan inte ens alla hållna tummar och tumskruvar i hela världen hjälpa vårt favoritlag till önskat resultat. VI visade prov på ett spel som säsongens bottennapp när det gällde som mest. Skånela hade läst sönder vårt spelsystem totalt. Matchen visade tydligt att en god start inte räcker i långa loppet. Första tio minuter var VI det bättre laget men hade en viss oskärpa i avsluten. Med en normal utdelning här kunde det blivit en annan match. Nu blev ett enastående bottennapp. VI visade upp en imponerande potpurri i konsten att inte göra mål. Motståndarnas keeper blev en slags ikon med relativt enkla ingripande. Sällan har vi som följer denna fascinerande sport sett så många skottförsök hamna i princip överallt mellan tak och golv. Tankarna gick till Saltkråkan och farbror Melkers klassiska citat när han som vanligt misslyckades med det mesta. ”Denna dagen - inte ett liv.” En slags  kollektiv mental kollaps är kanske rätt etikett att sätta på laginsatsen. ”Shit happens” är ett uttryck hämtat från filmens värld. Verkligheten utklassar så gott som alltid fiktion. Då är kanske det bara att se det realistiskt, som detta citat av författaren Artur Lundkvist. ”Ja, visst kan det tänkas en bättre värld, men det är denna som finns.” Nu visade Skånela i den efterföljande matchen efter att man för tillfället går som i trance. Att Märstalaget utklassade Sävehof är respektingivande. För givetvis kommer vi att få se Partillelaget spela SM-final senare i vår.

Men detta är nu historia. VI får genast en ny chans att åter komma tillbaka det spel VI har visat under årets första månader. Att alla lag kan slå alla har visats under årets elitserie. Det är betydligt större chans för lagen i botten på serien att vinna över topplagen i herrhandbollen än damhandbollen. VI har givetvis chans mot Drott, Ystad och Malmö som väntar närmast. När man har dagen så kan VI lugga alla lag på poäng. KOM IGEN, är veckans motto. VI måste tillbaka på banan och visa att Västeråsidrotten inte bara är goda förlorare. Kan en skidlöpare som sett dagens ljus i Skultuna, denna förort till huvudorten Västerås, vinna ett VM-guld på kungadistansen 50 kilometer klassisk skidlöpning. Ja, då kan VI givetvis med lokala välkammade gossar som stomme i laget fixa poäng mot alla nationella handbollslag. VI kan också hämta positiva och välbehövliga impulser som kulturvärlden. Värken i foten var en del i den kamp som Byron utkämpade med sin egen kropp, en kamp som fick avgörande betydelse för hans verk och diktning. Det sägs att han var en man som gjorde sin osäkerhet och plågsamma självmedvetenhet till ett signum. VI har både talangen, viljan, träningsmängden och kompetensen. Det gäller att öppna spjällen och stänga in alla demonerna i ett annat fack i de mentala byrålådorna. Det gäller att fokusera och precis som Skultuna-Olsson vila sig i form. Enligt många sömnforskare så är en tupplur välgörande och ökar hjärnans kapacitet. Chansen att öva extra på denna återhämtningsmetod är snart här. 15:e mars är det dags att fira den internationella sömndagen. ”Svett är ansträngningens parfym”, enligt filosofen J P Satre. Det är något som jag hoppas få litervis av i de sista matcherna. Huden är som bekant kroppens största organ. Det är också det tyngsta organet. Över- och läderhud väger ofta kring fem kilo. Räknar vi in det fettlager som anses vara en del av underhuden så kan närmare en femtedel av den totala kroppsvikten bestå av hud. Kanske kan vi använda oss av huden på flera sätt för att lugga Drott på någon poäng. Dels ligga så hudnära våra motståndare att de känner att det inte finns något utrymme. Vi kan också försöka frekvent öppna porerna och svettas så frekvent att motspelarnas klistriga nävar inte kan få grepp på våra hala tröjor och kroppsdelar. Detta kan ge oss chans att glida igenom i luckorna som uppstår och lägga mål. Det skall visst språkligt sett utsägas att man lägger ett mål, alltså när bollen är över mållinjen. Oavsett om det är en bollsport som utövas av hand eller fot!

Ibland tar bränslet slut för en människa. Kraft, energi, uthållighet, fokus, balans och timing är som bortblåst. Den fysiska utmattningen och hjärnsläppet kan ibland höra ihop med vad vi tankat vår kropp eller hjärna med för bränsle. Blåbär, kiwi, plommon och broccoli har en dokumenterat positiv effekt på hjärncellerna. Studier på råttor har visat att brist på omega 3 leder till sämre inlärningsförmåga och minne. En brist på omega 3 har även kunnat kopplas till människor med depressioner och demenssjukdomar. Så mottot kanske skall vara tillbaka till ursprunget? Att äta mera fisk för att komma ihåg vad det är VI skall göra! Blåbär är ju en fantastisk naturprodukt. Men i den märkliga tid som vi framlever vår vardag så anses det framförallt i sportjournalisters språkligt fattiga värld att blåbär är något som är sekunda! Dessa bär borde givetvis uppgraderas till någonting som är bäst. Inte bara till kvalitet, smak utan även totalt. Enligt sakkunniga är kanske VI ett av de så kallade blåbärslagen i årets elitserie. Nu tar VI nya tag och försöker hitta tillbaka till det kluriga, kreativa och finessrika spel som finns inneboende. VI tar med oss ett citat av en som bevisligen lyckats att gå sin egen väg och hela tiden finna ännu mera kreativa lösningar, Pablo Picasso! "God smak är en hemsk sak. Smak är kreativitetens fiende."  Nu får det bli hur fult, slarvigt och stillöst och hur som helst i vårt spelande – bara det inte blir mållöst och poänglöst!

P.P