……………….det är givetvis det svenska kokboksundret som avses med detta påstående. Det säljs mest kokböcker per capita i Sverige av alla länder i hela världen. Det kommer ut cirka en ny kokbok varje dag i detta kokbokens förlovade land. Förmodligen är det även här hos oss som de flesta nyinköpta kokböcker förblir oöppnade. Nu har våra kokböcker även hittat utomlands och översätts till en bred internationell marknad. Återstår att se om det blir som fallet blivit med svenska deckare. Här finns det experter som anser att de internationella översättarna är bättre skribenter än originalförfattaren. Detta har gett deckarna en stor efterfrågan i många olika länder. Men om vi lyssnar på våra så kallade sport-, och nöjesjournalister och statsministern så är faktiskt Sverige bäst i allt. I nationalekonomi, äldreomsorg och integration. Ishockey, skidor, snöskottning och alla andra klassiska sportgrenar har aldrig funnits någon som helst tvekan om den svenska storhetstidens evighetsförlopp. Nu har det visat sig att vi även är bäst i alla nya sportgrenar, ibland till och med innan dessa sporter ens sett dagens ljus. Visst är det ett fantastiskt facit av ett land med bara 9,5 miljoner av jordens närmare 7 miljarder invånare. Enligt aktuell statistik finns det över 750 000 registrerade hundar i landet. Antalet hundägare är cirka 564 000 personer. Katt finns det flera. Enligt tillförlitlig källa så finns det cirka 1,7 miljoner i landet. Det finns en kommun i landet som har som sin slogan ”Var femte invånare är en häst.” Det är ju inte orimligt eftersom många kommuner är glest befolkade och det skall finnas cirka 360 000 bofasta hästar i landet. ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som har gått vilse.” Tomas Tranströmers citat symboliserar vad som kanske är detta lands största tillgång. Naturen med skog, sjö och ängar. Alla dessa öppna landskap och fantastiska vidder!

Vanligaste yrket i Sverige för tillfället, och i topp på Statistiska Centralbyråns lista över Sveriges vanligaste yrken ligger – undersköterska. I mars 2012 fanns det 166 589 människor med i gruppen undersköterskor, sjukvårdsbiträden med flera i Sverige. Av dem är 93 % kvinnor. Om jag har lyckats avläsa statistiken korrekt så är det vanligaste yrket för män här i landet – företagssäljare. Finns en bit över 60 000 inom denna nisch. I november uppgick antalet arbetslösa i landet Sverige till 376 000 personer. Alltså 7,5 procent av den arbetsföra populationen. Ungdomsarbetslösheten är alldeles för hög. I åldersspannet 15-24 år var 131 000 registrerade som arbetslösa i november 2012. Det är hela 22,6 procent av totala populationen i den här åldersgruppen. I Norge är arbetslösheten bara 3 procent. Cirka 10 procent av invånarna i Oslo är unga svenskar som jobbar i grannlandet. Över 100 000 svenskar finns idag verksamma i Norge. Av oss är cirka 1,5 miljoner medlemmar i LO. 625 000 är med i SACO. PTK har cirka 730 000 medlemmar.

Och vad gör då dessa 9,5 miljoner invånare annars? Till exempelvis så är 550 000 medlemmar i Friskis & Svettis. Det finns cirka 200 000 ideella föreningar i Sverige. Det finns cirka 20 000 idrottsföreningar i Sverige. Cirka 2,4 miljoner individer antas vara aktiva idrottsutövare. Vi är alltså gärna med i olika organisationer. "Den som söker han finner, den som sover han drömmer." Luigi Pulci är mannen bakom det citatet som passar väl in på tillvaron. 20 procent av populationen tror att julskinkan är det fetaste på julbordet. Detta trots att fetthalten enbart är enbart några få procent när man tagit bort fettranden. Bara 37 procent av landets alla studenter låter sig påverkas av arbetsmarknaden i sitt val av utbildning. Så många som fyra av tio saknar kunskap om yrkets framtida jobbchanser. Det är fallenhet och intresse som är mera avgörande för valet. En annan av landets mest populära sysselsättningar är diverse mätningar och statistik. Idag får publiken rösta och välja sina favoriter inom allt. Kunskap och kompetens kommer många gånger i andra hand. Enligt en purfärsk undersökning hos utvalda individer i population så publiceras en spännande slutsats. 57 procent av de som besvarade frågan tycker att statsministern Fredrik Reinfeldt verkar vara en roligare bordsgranne än S-ledaren Stefan Löfvén. Så nu återstår att invänta nästa gallup om hur många som har bjudit hem Fredrik på en middag? Apropå mysiga stunder så förbrukas det 300 miljoner värmeljus årligen i Sverige.

Avslutningsvis till en viktig faktor för vår överlevnad. Maten som näring att klara av att hela tiden ta en steg framåt. Forskare på Aston University har kommit fram till att vissa bekämpningsmedel kan inverka på cellernas metabolism. En lista pekar ut äpplen, soäelleri, paprika, persikor och jordgubbar som mest utsatta och troliga att innehålla förhöjda halter av bekämpningsmedel. Emedan andra som har oätbara skal klarar sig mycket bättre. Majs, ananas, lök, avokado och kål är några sådana produkter. Enligt en annan studie så innehåller 7 procent av all ekologiskt odlad mat rester av bekämpningsmedel. Detta jämfört med den mat som är odlad med mer industriella metoder – då är det hela 38 procent som innehåller bekämpningsmedel. Benjamin Franklin får avsluta denna krönika med ett citat som markerar att jag nu har tagit viktig tid av din tid på jorden. "Älskar du livet? Förslösa då inte tiden, för det är den som livet består av."

P.P