………..som precis har startat? Det står givetvis skrivet i stjärnorna. Som de flesta av oss märker så har det hänt oerhört mycket under det nyss gångna föregående året. Och en hel del av dessa händelser har vi redan glömt eller i alla fall placerat i ett annat fack i vårt minnescentra. Många fantastiska röster har tystnat för evigt. Nya röster har hörts och kommer att höras mera i framtiden. Tiden kommer mot oss och vi har bara att surfa med i tidens rytm. För surfar gör vi allt mera. Enligt statistiken så har svenskar aldrig förr surfat så mycket som nu. Nyheter som prinsessan Estelles födelse, bråkande SD-politiker och Zlatans fyra mål mot England fick klickandet på nyhetssajter att nå skyhöga nivåer. Surfindex 2012 avslöjar svenskarnas nyhetstörst. Mellan första veckan 2012 och årets sista vecka före jul ökade Telias datatrafik med 41 procent. När telekoncernen nu presenterar surfindex för 2012 är det typiskt nog mätperiodens sista dag, söndagen 16 december, som blev årshögsta totalt sett. Men inom kategorin nyheter klickade vi allra mest den 14 november, då Zlatan gjorde sina fantastiska fyra mål mot England samtidigt som tidningen Expressen la ut de spektakulära filmklippen som visade SD-politikers sexistiska och rasistiska språkbruk i bråket utanför McDonalds på Kungsgatan i Stockholm. Årets mål och självmål publicerades och kommer att ihågkommas för att blivit aktuella vid ungefär samma tidpunkt. Tänk hur märkligt slumpgeneratorn kan slå till. Många andra händelser som oväder, val och andra mål fick oss att surfa. Nya ord och nygamla tankar – de kommer och går i strid ström under årens lopp. Vi hinner inte springa ut det gamla året och springa in det nya året innan det hinner ske någon typ av dogmskifte eller annat som kräver nya ord. Ordet blindskita fann inte gehör i språkrådets nyordslista i år. Men sannolikt är det just detta som är vanligast. Att uppsöka närmaste wc för att slå sig ner och surfa med mobilen. En del nya ord från språkrådet som till exempel räckviddsångest, brony, köttrymden och hubot tror jag inte kommer att finnas i mitt ordförråd mer än denna engångsföreteelse. Andra ord som kramtjuv, klämspärr, henifiera, matbil, läshund och pekskärmsvantar känns småtrevliga och klart användbara.”Spika i soppan”, är ett klassiskt citat av Refaat El-Sayed, det uttrycket kom förmodligen aldrig till språkrådets kännedom.

Det bästa av alla nyord är förstås ogooglebar. Ett underbart ord som säger allt och litet till om den tidsperiod vi befinner oss i för tillfället. Det är faktiskt så att det kommer alltid att finnas en del som inte finns att hitta på webben. Google är kvickare är böcker men inte tillräckligt snabb för all kunskap eller värdelöst vetande. Kanske är det med google och wikipedia och andra webbar precis som det här citatet av Jan Hannerz. ”Lärare är en person som i stället för att lära eleverna morgondagens frågor, lär dem gårdagens svar.”

Att gamlingarna kommer att ge igen och smälla på som om de vore på en hockeyrink är en spaning inför det nya året. Från Japan har det redan kommit rapporter om att misshandelsbrott utfört av personer över 65 års ålder har blivit 50 gånger vanligare de senaste 20 åren. Ett uppmärksammat fall var en 97-åring, som stödd på sin rollator attackerade en 84-årig dam med svärd. Lokalt i denna min del av världen hade vi ett fall på ett demensboende där en 81-åring gav sig på nattpersonalen med att visitera och avkläda personen och hålla förhör. Han som före detta polis trodde sig upptäckt en inbrottstjuv. Helt klart kommer det här att bli en allt vanligare. Kanske är det på sin plats. Ränderna går inte ur, det är samma pojke som en gång var samuraj eller polis som idag är en siffra på äldreboendet. För att underlätta livet och försöka förstå vad som händer så kan det vara bra att lyssna mera på barnen som är ett fönster mot framtiden samt använda sig av de gamlas förvärvade kunskap. Som någon sagt så kan livet bara levas framåt men förstås bakåt! Det finns ett citat av Refaat El-Sayed som kan passa för äldreattackerna. ”När kaptenen tappar mössan dansar alla på bordet.”

Det är faktiskt så att av Sveriges 9,5 miljoner invånare är närmare 20 procent över 65 år gamla. 60 procent av populationen anses vara i arbetsför ålder 20-64 år. Äldre gamla och yngre gamla blir allt yngre emedan unga unga blir allt äldre tidigare. En överraskande svängning i statistiken över populationen är att demens anses vara den vanligaste enskilda dödsorsaken idag, över 8000 personer förra året. Färre dör idag i hjärtinfarkt än för 10 år sedan. Det är svårt att lita på all statistik. Det anses till exempel att 1600 personer dör varje i någon typ av fallolycka. Cirka 3000 personer har suicid som dödsorsak. Farligast av allt anses fortfarande rökningen vara.”Meningen med livet är att det tar slut.” Orden är av Franz Kafka!

Gurkmeja har blivit en trend som alternativ medicin. Anses bota eller lindra inflammationer. En amerikansk forskning har visat att ju högre kakaokonsumtionen är i ett land, desto fler Nobelpris blir det! Så den gamla schlagern ”det är grabben med choklad i” var kanske skriven med ett djupare innehåll?

Gott Nytt År – det blir vad det blir! Om tiden går för fort fram även detta år så kan du tänka på detta citat av Robin Williams. ”Varför kallas det rusningstrafik, när ingenting rör på sig?”

P.P