……… är det möjligt att göra det så lätt för mig? Nej, givetvis inte! Men hur sammanfattar man ett år som har visat tydligt att hemligheter är makt? Maktens hemligheter är hemligt hemliga samtidigt som individer bloggar och twittrar om alla sina innersta tankar. År 2010 gav de så kallade sociala medierna ett ofantligt uppsving. Det visar även tydligt att människan har sina begränsningar. Fläckvis är ett ord som faller mig på läppen när man blickar tillbaka på ett år där det förekommer hjärnsläpp från så många olika aktörer. Alltså inte enbart från de traditionellt lättantändliga och nyvunna fixstjärnor som tänds i något utlämnande program i någon betalkanal. Alltså den grupp varav de flesta faller snabbt i glömska medan några blir nationella megastjärnor med egna teveprogram och krönikor i kvällstidningar. Oftast med nonsens som budskap. Förutom fläckvis så är människan i ännu större grad flockvis. Alla gör som alla andra och var som alla andra förefaller vara viktigt idag. Årets försäljningssuccé var vaccinet mot svininfluensa. Sveriges mikroskopiska population (sett till jordens totala mängd) stod för en makroskopisk konsumtion av alla doser i Europa. Användningen av internet dagligen av svenskarna har ökat på tio år från 41 procent till 76 procent år 2010..

Visdom är ett ord som är ovanligt sällan i bruk i vår tid. Kan det bero på brist på visa människor? Nej, det är nog mera trend och mode som styr även ordval. Tidningen Foreign Policy rankar världens hundra största tänkare 2010. På delad förstaplats kommer Bill Gates och finansmannen Warren Buffett. Bäste tänkare i Sverige är enligt tidningens ranking Carl Bildt som hamnar på 95:e plats. Motiveringen till utrikesministerns topprankning lyder som följer. ”En mediesmart politiker med drömmar om ett Europa byggt på hans egen personlighet, dynamisk, idérik, orädd och charmig.” Det finns som bekant alltid en andra sida av myntet och en kant och den här personbeskrivningen är inte särskilt lik den som Wikileaks avslöjat i sin läckage av diplomatiska hemligheter. Där benämns samma storhet som en medelstor hund som försöker uppträda som en stor hund.

Snö och kyla i en sådan omfattning som inte hade sett på åtskilliga år drabbade nationen detta skottår. Snöskyfflarna tog slut redan tidigt på året. Sannolikt kom föregående års stora julklapp – spikmattan till användning för alla ovana skottares ryggåkommor. Året avslutades med att försäljningen av varma vinterkläder fick en snöskyffelliknande succé. I årets slutskede har många länder och flera kontinenter ett extremt väder som inte har förekommit sedan åtskilliga år tillbaka i tiden. Men vi har långt kvar till den kallaste temperaturen som har registrerats på norra halvklotet. En temperatur på minus 71 grader C registrerades i januari 1964 i byn Oymyakon i östra Sibirien. Byn ligger 320 kilometer söder om polcirkeln som en information till dig som kanske har funderingar på att besöka orten.

Stafetter är ingen ny företeelse. Redan i mitten av elvahundratalet hade Djingis Kahn ett ilpostsystem med ryttare som bytte av varandra och färdades tio gånger snabbare än ordinarie transsporter. Ryttarna hade pinglande klockor om livet så att de kunde höras på avstånd och avbytaren hann göra sig redo. Årets största idrottsprestation var stafett, skidlandslaget som hade både valla, hemoglobinhalt i blodet och form på toppnivå under de olympiska vinterspelen. Belönades med Svenska Dagbladets klassiska pris – bragdmedaljen. Stafett är också vinnare i den inofficiella tävlingen årets jobb. Stafettläkare har slagit alla rekord, femtio företag tävlar om att hyra ut denna eftertraktade yrkesgrupp. Det framkom åsikter under året att det är en jackpot i livslotteriet att kommit in på läkarutbildningen i Sverige. Att farmaka har en sådan stark position i den svenska sjukvården är kanske inte så konstigt om vi betraktar den här informationen från Dagens Medicin. 17 procent av läkarstudenter i Uppsala uppger att de använt narkotika under studietiden. Nio av tio har använt marijuana eller hasch. En av tio har tagit amfetamin eller kokain.

Alla som inte vinner inte i stafettloppet kan dagdrömma om ett sådant scenario. Men det är inte så lyckat för enligt en studie så dagdrömmer människor bort nästan hälften av sin vakna tid. Forskningsrön från hälsovården har bland annat en indisk studie kunnat visa att yoga stärker män sexuellt. De upplevde förbättrade sexuella funktioner inom alla områden inklusive längtan efter sex, sexuellt självförtroende, nöjdhet med samlag, utövande av sex, erektion, utlösning och orgasm. Att hjälpa naturen på vägen med provrörsbarn, att tämja kolatomer och att kunna utvinna fratidens mirakel material graf gav tunga nobelpris. Att samla valsnor med en fjärrstyrd helikopter, mäta bakterier hos forskare med skägg och att visa att det hjälper med svordomar när man slår sig gav alternativa Ig-Nobelpris. En annan viktig händelse som vi har fått ta del av under året är att fotbollsikonen David Beckham och hans hustru Victoria har separata badrum. Vidare kan vi konstatera att modellernas medelålder har blivit högre i de stora prestigeladdade modemagasinen. Äldre kvinnor syns allt oftare på catwalken. ”Målare och diktare, ta varandra i hand, kom upp till Dalarna, det fattiga landet är rikt på skönhet och poesi, rikast dock vid Siljans sjö.” Citatet av H.C. Andersen är lika aktuellt detta år som för ett hundra år sedan. Att resa i Dalarna och framförallt runt Siljan är att uppleva Sveriges historia och nutid i samma ögonblick.

Mammon är guden som dyrkas i allt högre grad bland människorna på planeten Tellus. Allt flera så kallade utvecklingsländer tar efter ett beteende som anses vara bra och fint. Den västerländska samhällsmodellen anses vara tidens norm för liv, livsstil och utveckling. Men som säkert många av oss upptäckt så har även denna rosade modell precis som solen sina fläckar. Att plantera träd i länder i Afrika har visat sig vara ett sätt att värdesäkra pengar i vissa länder. Så även år 2010 finns det kulturer där det är tryggare att äga kor än att ha pengar på banken.

1980 arbetade cirka 40 000 svenskar utomlands, medräknat sjömän. 2010 var cirka 80 000 svenskar sysselsatta med arbete eller studier enbart i Norge. Samtidigt ökar befolkningen konstant i Sverige. Under Gustav III regeringstid var det omkring 2 miljoner invånare i landet. År 2000 var det 8 882 792 stycken och nu år 2010 är vi 9 340 682 invånare i landet. Av dagens medborgare är drygt 15 procent av kvinnorna rökare och över 50 procent av männen är överviktiga. ”Den som skryter över sin härstamning är som potatisen; det bästa hos honom vilar under jord.” Med detta franska ordspråk som är enkelt och tydligt, och en fingervisning om att det är alltid bäst att vara sig själv, så vill jag önska er alla Ett Gott Nytt År!

P.P