……………det är frågan som jag ställer mig. SVT:s krönikör och utomordentligt skicklige reporter, Jonas Karlsson, som är en hejare på riktiga idrottsgrenar som längdskidlöpning och friidrott har kastat ankaret. I sin senaste krönika vill han på ett populistiskt, typ TV4-aktigt harkla ur sig att Sveriges främsta idrottsman genom tiderna är fotbollssparkaren Zlatan Ibrahimovic. Hade denna nyhet kommit från trendputtar som Jihde eller Luuk hade jag inte ens reagerat. Men när en journalist med gedigen kunskap inom sport och olika idrotters karaktär kastar ut ett sådant påstående. Ja, då är det förmodligen enbart ett reklamtrick. För mig finns inte ens en hypotetisk tanke att utse en fotbollsspelare till den främsta matadoren bland dom alla! Svenska Fotbollförbundet är den stora vinnaren i julreklamen. Annonserna som talar om att julafton är flyttad till den 29 mars. Sverige möter Moldavien i nationalsporten fotboll på Råsunda stadion. Hur dumt låter inte detta när landet har haft sådana atleter som Borg, Wallner och Stenmark i nämnd ordning samt ett antal andra aktörer som Gunder Hägg, Gert Fredriksson och Sixten Jernberg är vida överlägsna Zlatan med sina prestationer. Något lurt är det i alla fall med tidsandan när de sundaste bland idrottsmän som skidlöparna Petter Northug och Markus Hellner säljer sig för att göra reklam för en sötsliskig partydryck som har sina idrottsliga konsumenter i gruppen halvdana fotbollsspelare och suspekta trendpluttar som tränar sig breda på gym.”Vi har bara en person att skylla på, och det är varandra.” Barry Beck är detta träffsäkra citats upphovsman.

Att jorden rör sig har varit känt en längre tid. I vilken riktning jorden rör sig har även detta beräknats korrekt av fysikerna. Men det är ingen som vet hur länge vi kan se jorden som en rörlig och välmående planet. Invånarna på denna planet arbetar konstant med stor iver och hög prestationsförmåga på att förgöra denna planet. Vi förstör detta skyddande ozonskiktet och utarmar jordklotet på råvaror som olja, kol och träd. I stort mestadels i en egoistisk anda för en ekonomisk vinning. Det finns en del som inte har förändrats under tusenden av år. Helt sensationellt så kommer ett beslut nu år 2010 att sexuellt våld under krig ska ses som ett krigsbrott. Fantastiskt genombrott för en stark lobbying sedan stenåldern. Växter, djur och fiskar lever ständigt på gränsen till existensminimun och under ett kontant hot av människans rovdrift. Nu när julen står för dörren kommer det sedvanligt fram nya hot om terrorattacker och jag kan knappt minnas en jul som det var fred på jorden. Djuren får givetvis sin skärv av människans egoism och julfåfänga också. Julliljan kan vara ett dödligt hot för katten. Julstjärnan i krukan kan bli en plågsam upplevelse för hunden. Många andra julväxter som till exempel amaryllisen är giftiga. Marcel Proust är en av de visare vars tankar jordklotets invånare borde ägna sina reflektioner åt betydligt oftare än det sker. Här kommer ett citat av Proust. "Ty allt har åtminstone två sidor. På den obetydligaste handling vi utför bygger en annan människa en serie av helt andra handlingar. [...] På grund av våra sinnens begränsningar kan tingen visa oss människor endast en ringa del av sina otaliga attribut. De är färgade emedan vi har ögon; vilken mängd ytterligare epitet skulle de inte förtjäna om vi hade hundratals sinnen? Hur annorlunda de kunde te sig kan man lättare förstå om man tänker på de kanske obetydliga händelser i livet av vilka man känner en del som man tror är det hela, och som någon annan betraktar ur ett annat perspektiv, liksom genom ett fönster på andra sidan huset och med en annan utsikt."

Kvinnors humör styrs av trosvalet. Då handlar det inte om valet av livsåskådning. Nej, det är faktiskt underkläderna som påverkar humöret hos kvinnorna. Det slår magasinet Shop Smart fast efter att ha gjort en undersökning bland 1 008 kvinnor i USA. Illasittande eller fula underkläder kan förstöra en dag, svarade 27 procent i enkäten. ”Vi visste att en dålig hårdag kan påverka humöret, men vem visste att en dålig trosdag också kan göra det”, säger Lisa Lee Freeman, chefredaktör på magasinet, enligt USA Today. I övrigt kom undersökningen fram till att kvinnor i USA i snitt äger 21 par trosor och 46 procent föredrar briefs, vilket för oss oinvigda är detsamma som en klassisk trosa men med lite högre midja. Det är inte alltid som alla arbetsgivare är uppdaterade på alla studier och rapporter. Den schweiziska banken UBS som anser att bankens rykte är dess mest värdefulla tillgång har klädeskrav för sin personal. Personalens underkläder ska vara hudfärgade och får helst inte synas. Kanske blir det som i detta citat av Refaat El-Sayed. ”Etiken, den hänger man av sig i tamburen.”

Sex av tio kontorsanställda upplever att mängden information de måste gå igenom på jobbet har en negativ inverkan på deras arbetsprestation. Detta visar en nyligen publicerad undersökning utförd på beställning av företaget Lexisnexis. Det är dock inte alltid som det levereras information som leder till förbättrad hälsa. Det är alltid svårt med förändringar, det är oerhört smärtsamt och svårt för alla att förändra något på jobbet eller i livet. Det finns dock arbetsgivare som är omedvetet förutseende om sin personals hälsa. Som jag tidigare beskrivet det allmänna hälsoläget hos populationen på jordklotet så går den i en katastrofalt negativ riktning när det gäller fysisk kapacitet. Inom tio år kommer arbetsgivare att förändra tillvaron för kontorsanställda så att de får varva stillasittande med att städa trapporna och vattna blommorna och annat rörligt på sin arbetsplats. Västerås flygplats har omedvetet blivit en föregångsarbetsplats för alla jordens arbetsplatser. Man har i besparningstider bestämt att samtliga måste vara beredda att utföra så gott som alla arbetsuppgifter. Personer som tidigare haft anställning som stationsassistenter med enbart incheckning får nu en förbättrad fysik på jobbet med att lasta fraktflyg, städa toaletter, köra truck och sköta kafeterian. Det här väcker förstås ont blod hos personal och fackförbund. Man är mycket negativ till nyordningen på arbetsplatsen från fackligt håll. ”Det här är inte normalt, det är omodernt och dessutom onödigt att utsätta de anställda för den här stressen”, säger ombudsmannen Eliasson på Unionen. Tänk om alla arbetsgivare, fackförbund och individer visste vad jag och många andra som är uppdaterade har en kunskap om människors hälsorisker. Det skulle förstås vara ett helt annat mottagande av en sådan här förändring.

Det är inte bara ficktjuvar som ökar i omfattning i jultider när högkonsumerande människor flockas hos tindrande och förnöjda handlare. Det är tillfället som gör tjuven och här finns även de speciellt kompetenta storrånare som planerar och utför kupper mot julhandelsfyllda kassor. En trend som förefaller se en massiv ökning oavsett helg eller vardag är bluffar på Blocket. Bedrägerierna på internet ökat kraftigt. Nu varnar polisen för lurendrejerier på de populära annonssajterna Tradera och Blocket. En aning märkligt för mig att människor låter sig luras genom att betala för en vara i god tro. Bettlarna är en grupp som inte lurar någon utan här deltar alla med egen fri vilja. Det är en handel som firar jul året runt. Medan andra slår dank så gör företag i vadslagningsbranschen en affär av även den händelsen. Oddsen är levande för alla händelser och förändringar. En av de mest omtalade och viktiga spelobjekt just nu handlar om Kronprinsessan Victoria och Ockelboprinsen Daniel kommer att få barn före den 1 september 2011? Här kommer de aktuella oddsen om du skall satsa dina julklappspengar i en viktig nationell angelägenhet.  Ja 1,15 Nej 4,75. Vad blir det för kön? Pojke 1,80. Flicka 1,90. Vad får prinsen för namn? Gustav 5,00, Oscar 5,00, Erik 8,00, Carl-Johan 10,00, Carl-Gustaf 12,00, Johan 12,00, Karl 12,00, Olof 15,00, Fredrik 20,00, Birger 50,00, Håkan 100,0, Valdemar 100,0, Göran 200,0, Zlatan 500,0. Vad får prinsessan för namn? Desireé 5,00, Kristina 10,00, Margareta 10,00, Ingrid 15,00, Eleonora 20,00, Silvia 25,00, Astrid 35,00, Sofia 50,00, Charlotta 75,00, Ulrika 100,0. Nästa viktiga fråga är? Blir det tvillingar? Ja 25,00. När det gäller namnfrågan är det på sin plats med detta citat av Mitch Murray. ”Gör aldrig någonting i sängen som du inte kan uttala.”

I väntan på att det kungliga embryot gror så har konungariket Sverige fått en stor nationell glädjekälla i damlandslaget i handboll. Mot alla odds gick laget till final. Den som spelat på detta scenario kunde inräkna ett furstligt odds på hela 250,0 gånger pengarna! Flickorna har visat vägen med att man kan komma hur långt som helst om man bara orkar och vill träna tillräckligt mycket. Ett lag av storvuxna och tränade tjejer är nu näst bäst i världen. Säkert har detta lindrat den senaste nationella åkomman, julilskan. Det har visat sig i Sifos undersökning att var fjärde svensk blir på sämre humör under julruschen. Det är Svenska Kyrkan som har låtit göra denna undersökning. Det visade sig att det är hela 29 procent av svenskarna som inte ser fram mot julfirandet i någon större utsträckning. 27 procent tycker att det är stressande med alla julklappar som behöver köpas. En av tio av oss är stressad för julen inte ska bli så trevlig som man hoppas. 15 procent upplever en julstress för att man spenderar mer pengar än man borde. Trots att julottan är en av årets största  upplevelser för många människor så tror jag ändå att EM-finalen i damhandboll samlade ännu flera människor till vardagens tempel – teven!

Jag tillönskar er alla en avstressad och synnerligen god jul! Gärna med tid för eftertanke i all enkelhet. Och vad är då mera passande och vackrare än en dikt. Här kommer mitt förslag till en otidsenlig juldikt av Gustaf Fröding. Den här dikten hämtad ur Ungdomsdikter och utgiven redan1884.

Allting tiger. Vinterdvalen,

vilar över Sloredalen,

tom och ödslig, grå och kulen,

nalkas magfördärvarn,  julen.

 

P.P