……….det är min benämning på årets val. Det känns ovanligt tandlöst, nästan helt ointressant när  skillnaderna mellan blocken är mindre än någonsin. Bröstpump som är ett helt nytt begrepp i den politiska agendan, har blivit det för tillfället hetaste ordet. Det säger kanske allt och intet om bristen på argument och debattämnen. Att alla partierna vill vara i mitten och ha den politiska nummertiorollen förefaller klart som korvspad. Den avgörande frågan är precis som i ett fotbollslandslag. Hur ser startelvan ut? Vilka blir rollspelare och vem blir lagkapten. Det rödgröna laget kan hinna med att byta sin lagkapten i sista minuten, en kort rockad där Maria Wetterstrand utåt sett tar över kaptensbindeln över valet. Då tror jag att matchbilden skulle förändras påtagligt. Eftersom media till över 90 procent är borgerlig i Sverige så är det i stort sett omöjligt att vända den totala kölhalningen av Mona Sahlin som förefaller vara valstrategins stora nummer. En moderat riksdagsman raljerade i sin lokala tidning i Jämtland om att ”det är bara knäppgökar som besöker valstugorna.”  Nu har partipiskan snärtat till honom och han gör förstås en formidabel pudel. Men ingen rök utan eld. Det känns som om partiernas valstugor har konkurrerats ut.  Kvällspressen har tagit över valet totalt. Expressen anser sig ha den bästa valstugan. Aftonbladet förefaller vaknat sent men är nu ute på torgen och tävlar med sin antagonist. Det känns som om det handlar mer om vilken tidning vi skall rösta på och inte vilket parti och vilken politik som skall prägla vår närmaste framtid. ”Demokrati är teorin att vanligt folk vet vad de vill ha och förtjänar att det utan nåd.” H L Mencken är namnet bakom detta citat.

Opinionsundersökningar, valbarometrar och debatt i varje kanal i etermedia ger en bild av att detta val är som en blåval. Eftersom vän av värdelöst vetande kan finna statistik på allt här i världen så är min konklusion av årets val – som påminner om oval, alltså formen på en amerikansk fotboll. Men politiker diskuterar i termer där den runda fotbollen trots allt är i centrum. Sociala medier har inte visat sig ha någon som helst påverkan eller inverkan. Över tio procent av väljarna är osäkra ända in i kaklet. Slutspurten är i gång med full mobilisering av alla som kan knacka dörr och förklara skillnaderna på rött och blått. Tidningar och TV spelar en avgörande roll. De har inte förstått och redogjort för populationen att en stor del av vad de presenterar är propaganda i någon riktning. Att substansen i informationen kanske inte är större än vad den är i en blåvals amorösa liv? En genomsnittlig blåval producerar 400 liter sperma när den får utlösning, men bara 10 procent av det går in i partnern, så 360 liter rinner ut i havet varje gång en blåval får utlösning. Det är mycket av guld och gröna skogar i dagens utbud från partier och kvällspress. När det kommer till kritan vill alla vara lika i Sverige. Människorna här i landet har av tradition och vana ett stort behov av flockbeteende. Svenska folket hejar alltid på vinnaren och i det här fallet det ledande laget. Ytterst få försöker få klarhet i vad som egentligen är innehållet i det politiska budskapet.

Och alltför få tänker på konsekvensens av sin röst, sitt val. En fråga som är ständigt aktuell i valtider. Vem kan man lita på? Förtroendet för politiker är generellt lågt, ligger på cirka 25 procent. Jämfört med brevbäraren, vars trovärdighet ligger över 90 procent. Alltså han som bär hem reklamen där de lovar oss både ditt och datt. ”Detta är ett ödesval för Sverige”. Så säger Mona Sahlin. Det är framförallt ett ödesval för Mona tycker jag man borde tillägga. Vackrast och dyrast valjacka har man i (m) efter min ministudie bland torgets valstugor. En del bland partierna är större och mera högljudda med sina argument än de övriga! Men för den skull är inte störst och vackrast alltid bäst. En evolutionsforskare i Australien har upptäckt att fiskhannen med vackrast fenor, är förlorare i en avgörande gren: spermiekvalitet. Genom att ha snabbast spermier säkrar den oansenliga rivalen sin avkomma. Så det finns möjlighet för små och kvicka partier och politiker att hävda sig i slutspurten!

För att välja rubriker och löften direkt för valinformationen från de olika partierna utan att ta parti för något parti så lyder texten så här. Sverige ska åter bli en ledande kärnkraftsnation! Sunt förnuft och framtidsoptimism! Ge drömmen en chans! Ge oss Sverige tillbaka! Trygghet och frihet kan förenas! Satsa på kollektivtrafiken! Nu handlar det om vår trygghet! Utveckla demokratin och mångfalden! En trygg och värdig ålderdom! Frihet och trygghet för äldre! Ta hand om varandra! En tillgänglig och trygg vård! Ett krafttag mot brottsligheten! Vi vill hitta nya sätt att ta tillvara synpunkter från gammal och ung! En värdig vård för alla! Vi vill öka antalet medarbetare med utländsk bakgrund i stadens tjänst. Barnen i fokus! Fokur på folkhälsa bland unga! Alla barn ska ha en bra start i livet i möjligheternas land! En levande landsbygd och ett djurvänligt samhälle! värna natur, vatten och fritid! Frihet att bestämma själv! Vi vill att alla ska ha samma självklara rätt till ett aktivt liv! Vem talar om framtiden? En ny omröstning om euron 2013! Fler företag ger fler jobb! Hela Sverige ska leva! Rätten till ett gott liv! Som man bäddar får man ligga! Nu är det upp till väljarna att lista ut var ovanstående text och vallöften har sin partifärg?

Alla har vi som bekant varit små och tagit del av i stort sett samma litteratur. Oavsett partifärg på våra örngott. Det här är en analys som kunde komma från vilket valmanifest som helst, eftersom det faktiskt är en relativt saklig analys av barndomens sagohjältar. Kanske har detta format ett och annat liv till vad det blev! Rödluvan lyssnade inte på sin mamma. Pinocchio var en lögnare. Robin Hood var en tjuv. Tarzan gick utan kläder och lekte med sin tama apa. Snövit levde ihop med sju män, den slampan. Pippi jagades av socialen.  Emil söp sig full i unga år. Det här växte de allra flesta av oss upp med, så vi kanske inte ska klaga på hur det har blivit.

Att tvätta händerna efter att fattat ett svårt beslut kan vara ett sätt att slippa tveka över om beslutet var det rätta. Modern Psykologi heter tidningen som skriver om dessa forsningsrön som kommer från University of Michigan. Försökspersonerna fick välja mellan bland annat olika cd-skivor. De som tvättade händerna efter sitt beslut funderade inte lika mycket över om de valt rätt som de övriga deltagarna gjorde i den här studien. Så mitt tips är att tvätta händerna noggrant både före och efter besöket i din vallängd!  Då kan det bara bli rätt! ”Om man böjer rättvisan, bryts den.” Är ett klassiskt svenskt ordspråk som får bli veckans ordspråk.  Hur det än är så betraktas Sverige som ett rättvist och demokratiskt fulländat land! Så nu är det bara att lägga sin röst för någon av ovanstående floskler eller argument? Valet är ditt och mitt och sedan är makten och hela härligheten i andra händer! Kanske borde dessa tvättas omgående för att balansera löften och realism!

”I framtiden ska vår gård vara en skog!” Det är en mening som jag saknar som framtidsvision hos alla partier. Enligt olika undersökningar så har vänstern mycket större stöd bland unga väljare än de har hos pensionärer. Och eftersom det är de unga som skall vara röstare i framtiden så talar för en svängning i framtida opinionsmätningar! I vår demokratiska värld så är varje röst lika mycket värd. Jag skulle också vilja sätta stegräknare, kalorimätare och andra metoder att mäta fysisk aktivitet på politiker i valrörelsen. Som jag ser det så är det en tid när alla politiker är mest i rörelse och möter människor överallt där det kan tänkas finnas en presumtiv röst att fiska fram för en valbar. Om man nu står där som vinnare i valbaren på valnatten? Då ställer sig säkert en vän av ordning frågan. Hur ska man leva och leva upp till egna och andras krav och förväntningar utan att förlora sig själv? Det seriösa nytänkandet är inte en behaglig, smärtfri process. Det tvingar oss att hantera idéer som känns hotfulla eller obehagliga. Det är bara när vi går utanför vår bekvämlighetszon som vi kan föda radikalt nya idéer och rubba det bestående. Riktig kreativitet provocerar. Den frambringar något som upplevs som löjligt, otäckt, tvivelaktigt, opassande eller omöjligt. Det går utanför den ram som håller våra tankar i schack, och alstrar friktion och osäkerhet. Bara riktigt framgångsrika kreatörer når fram till det farliga tänkandet, det som inte bara skapar idéer utan som kan förändra världen. Om en vecka vet vi vem som skall sitta på den översta pinnen bland våra småkäbblande politiska företrädare. Niccoló Machiavelli är en filosof som skrivit följande citat som kan få bli en slags ledstjärna i arbetet som statschef. ”När han tar en stat i besittning bör erövraren väl övertänka de stränga åtgärder som kan bli nödvändiga och sedan utföra dem i ett enda slag . . . alla grymheter bör begås på en enda gång.” Och till förlorarna kan jag bara tipsa om vinet Allesverloren! Det kan lämpa sig utmärkt som gravöl!

P.P