……..och då handlar det här förstås, som du redan anat om vårens primörer. Dessa säsongsdelikatesser som sätter färg på våra måltider. Både till lunch och middag och framförallt i fotbollsmatcherna. Sparrisen finns både som grön och vit precis de färger som vi möter på fotbollsarenans gräs och linjer. Undantagen är svenska naturgräsplaner på våren. Många av dagens fotbollsspelare har ben tunna som en blandning av sparris och trumpinnar. Förutom sparrisen finns det även andra starka profiler bland vårens primörer. Mest framträdande är salladslök, morötter, rädisor och rödbetor. Här kan vi se en direkt koppling till tröjfärgerna på lagen som toppar respektive serier för tillfället! Rabarber är en annan primär som sätter stark prägel, både som nyttig och god. Gojibär är ett avlångt gulrött bär som ingår i den traditionella kinesiska medicinen, där den sägs vara bra för ögonen, balansera blodsockret och motverka fetma. Hm, visst påminner det om ett av vårens lag i norrettan. Efter tre omgångar så finns Syrianska IF Kerbulan med i toppen. Obesegrade så här långt. Precis som gojibäret är laget rikt på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Det negativa med positivt tänkande är man lätt kan luras in i den mänskliga fällan som påverkar omdömet. En central komponent i positivt tänkande är att man bör agera på ett sådant sätt som visar att man tror att man kommer att lyckas. Och här har Syrianska lyckats över förväntan. Man överraskar de övriga fotbollslagen precis som Island över askar världen. Man spelar boll som om man vore ett kollektiv, typ ett svävande stort moln över hela banan. Med nya raffinerade träningsmetoder som beröring och en massa ge och få, alltså inte bara en massa ge och ta! När tio procent av seriens matcher är spelade så sänder detta signaler till både hela spelartruppen och supporterskaran att vi kan och vi vill vinna många flera poäng!  Det gäller bara att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Eller för att citera en okänd tänkare. ”När tillfället knackar på dörren är de flesta människor ute på bakgården och letar efter fyrklöver.”

Språket och känslan är instrument som används i coaching! Det gäller att få fram budskapet – och ibland blir det helt tvärtom, men ändå helt rätt! Kreativ coaching är när det snurrar i bollen och ger bollhållaren extra energi. Det handlar om rörelser i rörelse. Ödmjukhet är a och o! Och med den mångkulturella samling i truppen så kanske vi till och med periodvis kan dristas till att tänka på när man får en brutal thaimassage och spontant säger ao – så betyder det på originalspråk hårdare! Laget både står upp som ett lag och ligger ner som ett lag! De tre musketörernas motto är ledord. ”En för alla – alla för en.” I detta tidiga skede i seriespelet så kan man säga att det har varit underhållande att se Syrianska IF spela boll. Enkelt, tekniskt och periodvis elegant. Botold har trots fel position i laget sett piggare ut än på åtskilliga år. Mellan målen finns det en stor yta och på den har Sallanto fått operera på efter behag. Så även om vi inte får mål så får vi mellanmål med Salles finter.

Och det bästa vi kan säga om topplagen i allsvenskan är att botten är toppen! Tvärtomregeln gäller! Helsingborg spelar nog den enklaste varianten av fotboll som presterats i allsvenskans historia av en serieledare. Och att regerande mästarklubben har parkerat på trygg position i tabellen är intressant. Laget och dess ledare lyckades flyga för bra med lånta fjädrar förra säsongen. Nu har man landat! Det säger allt om svensk fotboll. Det är i alla fall inte ett dugg  konstigt för mig att Rosenborg vill släppa iväg sin tränare till svenska landslaget tidigare än planerat. Den moderna taktiska svenska fotbollsmodellen kan skrämma bort många åskådare. Men den lilla tappra skara som av nostalgiska skäl fortfarande hänger med får valuta för pengarna. Det är helt klart större chans att skrapa fram en vinst på en trisslott än tippa matchutgången. Ölrap skallrar fortfarande som lockrop till artfränder bland de mest hängivna supportrarna. Ståplatspubliken har oftast kvar sina primitiva och viktiga signalsystem som inte har samma tydlighet bland slipsnissarna på VIP-läktaren. Dessa trogna och tappra anhängare har ibland visat sig vara mera intressanta för media än spelet på planen. Och i en del fall har supportrarna varit flera och raskare än spelarna även på planen, men detta är förmodligen enbart ett storstadsbeteende. Brist på naturliga gröna ytor i huvudstaden lockar fram ett naturligt inneboende behov av att springa på gräs! Som konklusion så har det förmodligen aldrig spelats en egendomligare fotboll i allsvenskan än för tillfället! Resultaten är olika och orimliga alltför många gånger. Jag har en full förståelse för alla röster som höjs för att man skall kombinera Lottodragningen med att samtidigt snurra fram fotbollsresultaten i samma handvändning. Förmodligen skulle skillnaden mot de resultat som är resultat av nittiofem minuters bollskyfflande i matcherna enbart marginella. Normalt skall inte lag som Åtvidaberg och Trelleborg ha den minsta chans mot ett resursstarkt lag som Göteborg. Men eftersom flera av toppklubbarna i landet skjuter sig själv mera i foten än att skjuta bollen i mål så har vi den fotboll vi har. Som tur är finns Superettan och norrettan som glänser med många profiler både bland sina ledare plus spelare. Och även periodvis en enastående läcker fotboll. Dessa serier har även de ett lotteribetonat facit i sina slutresultat. Det är inte lätt för experterna på spelsajterna. Jag antar att pokerspelare och sömmersketips slår in minst lika ofta denna vår! Det finns bara ett råd till lagen i allsvenskan. Det är några ord av Winston Churchill. ”Om du går igenom ett helvete, fortsätt gå.”

Jag tänker inte hålla igen”, sa Kim Källström inför semifinalen i Champions League. Och med facit i hand så kan man säga att han lyckades med sin målsättning. Han var intensiv på sin plats på bänken, påminde faktiskt ganska mycket om Elmanders matcher i Bolton. Gjorde flera starka viftande med arm och bål. Det imponerade förmodligen enbart på den församlade svenska journalistkåren som är världens mest enögda. Dessa gossar och några flickor är så hysteriskt fokuserade på de svenska bänknötarna i Europa så att de missar spelet i matcherna totalt. Ett inofficiellt världsrekord slogs förmodligen av Sportbladet som kallar sig den största sporttidningen. I sin iver att försöka få Zlatan till matchvinnare i varje sekvens så missade förmodligen hela redaktionen matchen. Barcelona vinner hemmamatchen mot Inter med ett mot noll. Sportbladets expertpanel ger Barcelonas spelare betyget ett respektive två för insatserna i matchen. Förlorarna Inter hyllas och får betygen tre till fem över lag. Något måste blivit fel någonstans hos skribenterna! Eftersom som man samtidigt rapporterar att Barcelona har ett bollinnehav på 75 procent samt antal passningar är 627, varav 89 procent till rätt adress. Motsvarande siffror för Inter var 160 passningar, varav 40 procent till adress. Hörnor Barcelona nio och avslut tolv stycken. Jämför detta med Inters siffror; hörnor två samt avslut ett! Om inte detta är räknefel så kan jag misstänka att hjärnorna kan ha formaterats till blomsterlökar som enbart kan väcka stort intresse hos tidningens egoexpert och mästerfjompa, Lasse Anrell. Om jag läst in mig korrekt så är blommor Anrells stora passion och kunskapsområde. Med denna referens så kanske det inte är så underligt att vi serveras en idrott som påminner om en blandad bukett rappakalja. Simon Bank som har både en historisk, filosofisk och samtidskunskap om sport och fotboll i synnerhet borde absolut sätta ner klacken på sin arbetsplats eller söka sig vidare till ett mera kompetent sällskap som till exempel Offside. Att kvällstidningar överhuvudtaget fortfarande säljer har säkert ett nära samband med detta citat av Jean de la Bruyére. ”Det finns bara två sätt att komma upp sig här i världen: genom sin egen duglighet eller genom andras dumhet.”

I den lokala sportens värld kan vi konstatera följande. Vi har en ny så kallad lokal nationalarena. Alla lag som spelar boll finns på området. Utom det lag som vinner mästerskap. Rönnby IBK har hållit sig ifrån Rocklundaområdet. När det gäller det här området med våra idrottsanläggningar så har jag inte någon koll om man verkligen bemödade sig att göra ett grundligt förarbete som indianerna skulle gjort. Det viktigaste för indianerna vid val av boendeplats var marken under fötterna. Det var viktigt att känna att vibrationerna från marken var de rätta. Att bygga fotbollsstadion utan att folk med känsla är med och trampar i marken är helt värdelöst. Kulturbärare är viktiga element att ta hänsyn till inom idrotten. Men trots att marken inte trampats av Liston så tycker jag nog att anläggningarna håller världsklass – med lokala mått mätt. Nu gäller det att åter hålla sig vaken från start och ta matcherna en i taget. För Syrianska IF Kerbulans fördel talar fakta som detta citat av Frank Broyles. ”Vår starka sida är att vi inte har några svagheter. Vår svaghet är att vi inte har några starka sidor.” Det är i alla fall så som motståndarna ser det när de lägger upp sin taktik! Och just detta fenomen är en detalj som vi kan komma långt med i år!

Kom ihåg att "succé är att få det du vill ha. Lycka är att gilla det du får!"

P.P