............den dagsaktuella beskrivningen på våra gräsliga svenska fotbollsplaner. Det är inte bara gräset som ut som är en enda brun röra! Publiken sviker och vädret är uselt. Domarna blåser upp sig och gör klumpiga aktioner och är inte vän med spelsituationerna. Att publiken sviker och inte kommer på matcherna är faktiskt rimligt och normalt. Alla stolpskott bland journalister som hyllar huliganerna och tycker att det är fel av spelarna att hyscha dessa hjältar på läktaren! Tja, vad blir det för resultat förutom självmål för fotbollen som helhet. "Luften är fri" stod det på en banderoll. Några hängivna hade hyrt en skylift och lyckades se det som skulle vara en åskådarfri match. Alltså en match i huvudstaden utan publik, detta med anledning av publikens uppträdande i tidigare match. Luften och världen i synnerhet kan aldrig bli fri när den befolkas av människor. Det torde vara solklart för alla som har hyggligt fungerade sinnesorgan även en dimmig dag. Allt elände är människobarnens egna gärningar!

Ge oss en ny fotbollsframgång är en from förhoppning och något att stilla bedja om inför årets fotbollssäsong i Västerås. Fotbollarna är som sagt redan i rullning. Allsvenskan har startat med en rivstart, eller "Iskallsvenskan" som Simon Bank (Aftonbladets ende världsförankrade medarbetare för tillfället på Sportbladet) så elegant skriver i sin krönika från inledningsmatchen på nationalarenan. För våra lokala lag är det fortfarande träningsmatcher som rullar på, mestadels på hårda konstgjorda gräsimitationer. Detta sker när snösmältning och islossning kommit igång efter den hårdaste vintern här i landet under överskådlig tid. Det finns alltid en jämvikt och balans i alla system och förhållanden. Balansspelaren är idag själva navet i spelet i ett fungerande fotbollslag. Han har precis som materialförvaltaren, sportchefen och lagkaptenen kanske en viktigare roll än andra för att allt skall fungera i och kring laget. Vad eller vem som är vår största bolls, alltså jordklotets balansspelare har jag ingen aning om. Men jag skulle tro att det är någon fysisk lag som styr upp vår tillvaro. Nu är det i alla fall ombytta roller. Alaska och Sibirien har haft en rekordvarm vinter. Då får vi värsta grymma kylan och snön på annat håll. Precis så är det ibland i fotbollens seriesystem. Vissa lag som normalt sett skall ligga i topp floppar totalt och andra som vanligtvis skall åka ur en serie rider fram på en osannolik framgångsvåg. Någonting sådant är ett troligt scenario att förvänta sig även i våra serier. Och om jag råkar bli sannspådd, så är det ingenting annat än klimatet som är riktmärket för mig. Mjällby har en centrallinje som utklassar många etablerade lag i allsvenskan. Den andra nykomlingen i allsvenskan  Åtvidaberg har inte den stadgan och kommer att få det svårare än svårt!

Att en spelare eller tränare slutar eller inte slutar är en rubrik som vi periodvis kan läsa i vår lokala avisa. Veckan efteråt är nyheten förmodligen att det är tvärtom. Sådan är verkligheten när journalistiken hämtar sina nyheter från ansiktsboken, eller vad som nu är den svenska benämningen på sociala mediet Facebook? Nu är det som det är! Tidningar och bloggare hafver sagt sina halvsanningar! Hur korrekt informationen från dessa dagboksnoteringar är? Det säger sig självt att det kan bli en del som behöver korrigeras redan innan det har kommit på pränt. "Det har varit i säck innan det kommer i påse." Det klassiska ryska citatet är förstås en betydligt bättre grund för att publicera en nyhet i media.
Västerås har under de tjugo år jag bott i den här staden haft många benämningar. Gurkstaden är ett namn som säkert är helt inaktuellt förutom hos vissa sportnördar som inte följt med utvecklingen och märkt att Västeråsgurkan är lika svår att finna som Örebrokexen. Asea-staden, idrottsstaden, mälarstaden, cykelstaden och IT-staden är namn som figurerat periodvis.  Dessutom har jag sett framtidsvisioner typ innestaden och miljöstaden. Vad jag vet så har aldrig Västerås kallats för fotbollsstaden. Men innebandystaden är nog det som kommer närmast träff idag för att slippa alltför många straffrundor i denna ordlek. Tre lag i topp och varav ett som alltid konkurrerar om titeln bäst när det gäller, Rönnby IBK. Det är tyvärr inget som matchas av varken hockey, fotboll eller handboll. Musikstaden är det senaste som kommit på agendan den senaste veckan, Körslaget är laget för dagen! Förmodligen svårslaget även för innebandylaget! Ett teveprogram med reklamavbrott i cirka 25 procent av sändningstiden har ett enormt genomslag i nutidens tillvaro.

Fotbollsklimatet lokalt har alla förutsättningar att bli bättre och trivsammare den här säsongen. Topplagen har gjort förändringar på toppen. Syrianska har fått nya kockar med pokerface som skall sy ihop en spelartrupp och dessutom en styrelse med flera kvinnor än någonsin. Det skall bli spännande att följa om detta medför en fortsatt strävan framåt och uppåt med både topp och bredd som utlovats. Myten och mannen som söker bekräftelse hela tiden har lämnat över ledarskapet i stadens mest anrika och historiskt sett framgångsrika lag, VSK. Följande citat är mina egna slutsatser sett från min horisont. "Anders Carlsson vill vara ett av träden i de beundrade företagens skog." Om man blir nummer ett är det lätt att bli arrogant. Många stora företag har blivit uppätna av mindre konkurrenter bara för att de blev för arroganta. Den nya styrelsen i VSK Fotboll har markerat att man inte har uppdraget för sin egen skull utan att det för att föreningen åter skall bli en samlad förening. Detta med en gemensam linje där både historia, tradition och framtidsvisioner kan samsas. Jag tror att den inställningen skapar utrymme för att det kan bli trivsamma derbyn med en positiv samarbetsanda. Och detta har även tydligt markerats från VSK:s nya styrelse. Det är alltid som ny ordförande man kan sätta ned klacken och markera. Precis som Djurgårdens Tommy Jacobson markerade tydligt när han tillträdde sitt ämbete under hösten. "Skiten ska bort, det är viktigare än arenafrågan", sa han om ambitionen att städa i supporterleden. Det var det något av det bästa jag hört på länge från en svensk idrottsledare. Om han lyckas är givetvis en helt annan femma. Men det går självklart inte att göra en massa mål framåt för ett lag samtidigt som föreningens svans gör självmål hela tiden. Fenomenet borde kallas att bita sig själv i svansen på sportspråk! Ingen kedja är ju starkare än dess svagaste länk är en beprövad sanning. Att Stockholmslagen har problem med sin svansföring aktualiseras regelbundet.
Troligen kommer Västeråsfotbollen att avancera denna säsong både vad gäller topp och bredd. Syrianska har tappat sin motor och bästa spelare, enligt min uppfattning, Chammoun Georges på mitten. Som ersättare har vi fått en iller från Wales och en elegant tekniker från Sierra Leone! Men kanske blir det en junior från de egna leden som blir härföraren? Vem vet? För övrigt har laget en spännande mix av gammalt, nytt, ungt och erfaret i spelarleden. Aly Keita i målet är ett lejon att lita på. Menhal Muqdisi och Mattias Mette på topp är svårfångade för alla försvar när de vaknat med huvudet på rätt sida av kudden. Kan vi bara lägga större fokus på fotbollsplanen än på nät, spel och dobbel så finns det goda möjligheter för laget. Coacherna är nya och kommer med både nygammalt tänk och ny eller gammal spelmodell. Med mina ögon betraktat tror jag ändå att förutsättningar att lyckas är betydligt större för Syrianska än de är för "mannen med Stockholmsknuten" som tagit över landslaget efter magikern Lagerbäck. Jag hoppas att vi inte vinner för många träningsmatcher! Det brukar invagga spelarna i en falsk trygghetszon. Träningsmatcher är som träningshopp i skidflygning. Det är sällan den som hoppat längst i träningsomgången har med segern att göra när det blir allvar!  Även lokalkonkurrenten VSK kommer att gå framåt detta år, man kommer vältränade och håller en låg och ödmjuk profil den här säsongen! Mitt tips är att båda lagen är med i toppen och fightas. Det finns givetvis flera andra starka lag i division 1 norra. Men det återkommer jag till i en senare krönika inför seriepremiären.

När jag betraktar den lokala fotbollen går det inte att komma ifrån att det redan är en påtaglig förändring i klimatet. Herr Anders penningar är inte längre i centrum hela tiden. "Med pengar kan man köpa en bok, men inte kunskap." Citatet är kinesisk visdom och får markera denna hypotes från min sida. För att förstå händelser i nutid så är det alltid en ledtråd att söka kunskap med en tillbakablick i historien! Jag har roat mig med att läsa Selma Lagerlöfs magiska ord i Herr Arnes penningar. Bokens övernaturliga karaktär gör att många budskap kan klämmas in utan att det påverkar dess handling på ett negativt sätt. Boken trycktes 1903 och den är inspirerad av en verklig händelse. Den utspelar sig tidsmässigt mellan 1563-1588, alltså sent femtonhundratal. Det finns detaljer som man kan fundera och reagera på! En sammanfattning av Herr Arnes penningar: Utan kistan med pengar så finns det ingen handling. Även nutidens Herr Anders penningar vill vara med och påverka. Också på sin åskådarplats är han mån om sin värdighet. Men han har missat en viktig poäng, om man skall vara världsvan i salongen, får man inte falla i farstun. Och på en av det mänskliga själslivets grundlagar är hans blogg ett ypperligt exempel. Han känner sig osäker, då är det säkrast att kritisera. Det är ju betydligt riskablare att berömma, det kan fordra inslag av sakkunskap. När jag läser på nätet hur herr Anders ser världen från sin glugg så är det intressant hur olika våra spegelneuroner registrerar och värderar omvärlden. Som alla säkert känner till så får man får aldrig sista ordet mot någon på nätet. Och det räknar jag givetvis inte med att få i det här fallet heller. Det är precis som med tidningar i största allmänhet. Jag vill ändå värna om yttrandefriheten som en grundbult i vår demokrati. Det är viktigt att alla åsikter får uttryckas som fria ord. Precis som allemansrätten är en fantastisk möjlighet för oss alla att röra oss i det fria. Det finns dock en del lysande undantag inom tidningsvärlden som är goda skribenter och ger rättelser vid sina felaktiga källangivelser. Bloggare är dock en omöjlighet att få några rättelser från. Jag känner till fall där folk har skrivit till en bloggare för att få helt felaktiga uppgifter korrigerade. Det har bemötts med total tystnad! "Man har makt att förgöra, makt att helgonförklara och någonstans däremellan finns alltid verkligheten och vardagligheten." Citatet är kloka ord av filmaren Tom Alandh som är unik i det mediala bruset. Han har en känsla i sitt sätt att ställa frågor när han intervjuar och gör sina filmer som får många av våra sportjournalister att framstå som totalt obildade tölpar.

Om jag betraktar fotbollen i den stora världen, alltså utanför den lilla lokala ankdammen i Sverige och Västerås i synnerhet så händer det en del. En avsliten hälsena hindrar fotbollsikonen David Beckham från möjligheten att vinna VM med England. En annan stor händelse är att Lars Lagerbäck äntligen börjar få rätt uppskattning för att han lyckats föra sitt lag bestående av mestadels träben till många mästerskap. Nu får han chansen till att både få en riktigt bra fotbollslön samt vara med i skyltfönstret och konkurrera med ett stekhett lag. Allt att vinna! Sanningen är ju att inte ens duktiga människor passar in överallt, i alla organisationer.

När det gäller allsvenskan så hoppas jag som vanligt att det bästa laget vinner. Som vi vet så händer det ibland att det ändå inte blir så när serien summeras. Många gånger är det andra faktorer än det fotbollsmässiga som avgör jämna kamper. Fotbollsexperten Anna Pohjanen visade sig vara en fena på att analysera vad som finns närmast fotsulans kontakt med bollen hos spelarna. "Både AIK och Elfsborg har feta organisationer som kan fotboll ända ut i strumpspetsarna." Vad säger man till en expert som Anna? Syrianen Menhals klassiska reflektion i alla situationer kanske passar även den här gången. "Tung är du."

P.P