…….är ofta ett ögonblickets verk. En vinnare i pisten eller en fotbollsspelares målgest. Situationerna fladdrar förbi oss i en oändlighet dygnet runt. Mångfalden och utbudet av all tänkbar sport och andra tävlingar som schlager eller frågesport är gränslös. Tyvärr hinner varken vi som åskådare eller vinnaren njuta av detta ögonblick. Nya vinnare står och väntar på vår uppmärksamhet. Informationsstress är ett av många ord för detta tillstånd. Egentligen är alla vinnare och förlorare i samma andetag. Vi hinner inte svälja vare sig det gäller förtret eller segerskumpa. ”Utan elektricitet skulle vi tvingas titta på tv till levande ljus.” George Gobels citat har en poäng i vår samtid. Förmodligen skulle vi vara annorlunda både med oss själva och mot andra i tillvaron med en mindre mängd av stimuli, är min uppfattning. Nu har årets fest förberedelser kommit igång på allvar i tidningar och i övriga medier. Nationens nya festdag närmar sig med stormsteg. Kronprinsessans giftermål med sin personlige tränare kommer att slå alla rekord i kommersialism. I kölvattnet av denna romantiska hållning till monarkin så kommer det även fram flera kritiska röster mot monarkin än på många år. En sådan röst är det här citatet av Aase Berg i en krönika om kungahuset i City publicerad 8 mars. ”Jag blir allt mer övertygad om att monarkin är en sadism och, i förlängningen, masspsykologisk självdestruktivitet. Det är som att kolla på OS och egentligen bara hoppas att störtloppsåkarna ska krascha i backen.”

Ett eller två ägg om dagen håller dig frisk. Forskare är ett märkligt släkte som vänder på samma stenar om och om igen. Ungefär som vi gör när vi skall hitta mask till metkroken på en plats där inte finns någon god jord att gräva i. Ägg har en lång historia i grubblerier om i vilken ordningsföljd de har kommit till. Hönan, tuppen eller ägget – vem kom först? Sedan dess har man vänt och penetrerat äggen i det oändliga. Nu har i alla fall amerikanska forskare lyckats få fram att ägget är genialt som föda. Få kalorier, fullproppad med viktiga aminosyror, vitamin D, vitamin B12 och selen. Sedan är ett givetvis en annan fråga om det är ägg eller inte ägg som gör att somliga är påtagligt mera beroende av fysisk tillfredsställelse. Enligt en undersökning på en amerikansk dejtingsajt för gifta så finns nu statistisk kunskap om vilka yrkesgrupper som är mest otrogna. Toppar otrohetslistan gör yrkesgrupper som anses vara stressiga och ha långa krävande arbetsdagar. Bland kvinnorna är det lärare, hemmafruar, sjuksköterskor, sekreterare och mäklare. I männens värld är det läkare som är i topp, strax efter kommer poliser, advokater, mäklare och ingenjörer. Männen som är mest otrogna uppfattade sina yrken som mäktiga och inflytelserika och ansåg sin otrohet vara försvarlig av denna anledning.

Internationella kvinnodagen kanske inte behövs i framtiden, vi förefaller gå mot en enkönig värld av homo sapiens. Sakta formateras vi människor. Han, hon eller hen? Det är frågan om hur våra olika kön skall benämnas. Den eller det som det sagts om människan i gränsen mellan han och hon är snart en hen! Toleransen har ökat och steget är inte så långt till att alla varianter av läggning och inriktning hos människor kan betraktas som normalt. Det är givetvis en mänsklig rättighet att få vara den som man är. Ett exempel på att vara en aning udda är att vara objectumsexuell. Denna företeelse blev berömd när en kvinna gifte sig med Berlinmuren 1979. Nu har i alla fall denna kvinna fått komma till tals i kortfilmen Frau Berliner Mauer berättar hon om kärleken och relationen med muren. Sokrates som var en av de mest framstående av de så kallade gamla grekiska filosoferna sa redan på sin tid. ”Den största vinst man kan få är en god vän.”

Det känns som om vi idag är klart distanserade från de tankar om demokrati och samhälle som de grekiska filosoferna präntade ned på sin tid. Enligt experter inom ekonomi och samhälle så krävs det en ökad konsumtion på två procent varje år för att vårt ekonomiska system inte skall kollapsa. Detta ställer krav på att produkter och varor inte görs lika hållfasta och gedigna som på 50- och 60-talet. Tidsandan är inte densamma idag. Ett exempel är det viktigaste och billigaste varan i vår kultur, vatten. Det svenska kranvattnet håller en hög kvalitet. Ändå ökar import och transport av flaskvatten hela tiden! Konsumtionen av vatten i flaska och burk i Sverige innebär omkring tiotusen långtradartransporter årligen på våra vägar. Väg och vatten är alltså en viktig fråga att fundera kring idag. Vatten har en viktig roll för all vår tillverkning idag. Vatten är ett element som vi inte kan vara utan. Bara för att odla bomullen till ett par jeans går det år drygt 8 000 liter vatten. För att odla ett kilo bomull så kostar det mellan 7 000 och 29 000 liter vatten. För ett kilo potatis behövs 500 liter vatten. Ris som är den viktigaste baskosten för de flesta människor på planeten kräver cirka 3 000 - 5 000 liter vatten för att odla fram ett kilo av produkten.

Vi har inte på långa vägar hunnit ikapp förebilden USA ännu när det gäller konsumtion. Den genomsnittlige amerikanen konsumerar mer produkter än sin egen kroppsvikt - varje dag. Tendensen sprider sig snabbt och globalt. Det här ger allvarliga konsekvenser och i en rapport från Worldwatch Institute betonas att konsumtionskulturen kan slå ut alla politiska försök att komma åt klimatförändringarna och alla typer av skiften mot en grön energi och ekonomi. Den här överdrivna konsumtionen anses vara det absolut största hotet mot planeten jorden. Min egen fråga med denna information är – är det någon som till äventyrs blir överraskad? Marcel Proust är en av många författare som har skrivit många visdomsord under sin karriär. Här följer ett passar i på ovanstående information. ”Den verkliga upptäcktsresan består inte i att söka nya landskap utan i att se saker med nya ögon.”

Ett oräkneligt antal är de enbart i vår moderna tid, alltså författare och skapare som tappat sin förmåga i ett missbruk av droger. Tron på att skapandet kräver denna stimulans har allt som oftast gett en motsatt effekt. Många stora skapare har fallit i denna fallucka. Det är fascinerande att läsa biografier över enormt begåvade författare och hur de förtärdes av dessa flammor. Den kombinerade heta passionens och kyliga distansens destruerande lågor. Under överskådlig tid har olika huskurer provats. Ett universalmedel mot sjukdom och ohälsa är de svettframkallande kurerna. Den äldsta och vanligaste kuren i detta sammanhang är långpromenaden. Trots detta har anledningar till en drink aldrig saknats för människor. Eller för att citera W.C Fields. ”Jag dricker, därför är jag.” Fields var en man som gett upphov till en uppsjö av citat på temat drycker. ”Jag dricker aldrig vatten med tanke på vilka motbjudande saker som fiskar gör i det.” Eller för att avrunda veckan med ytterligare ett citat av Fields som förmodligen är ganska vanligt förekommande som argument för en överkonsumtion av destillerade drycker. ”Det var en kvinna som fick mig att börja dricka – och du vet, jag tackade henne inte ens.”

P.P