……….mellan två människor anses vara ett leende. Nu har denna otidsenliga, klassiska och enkla handling fått en uppgradering. Att le har visat sig vara det klart effektivaste sättet för en kvinna med ambitioner att fånga en man - att lyckas med sin målsättning. Det är ju som alla känner till inget lätt jobb för en kvinna att jaga i fatt en man och fälla honom. Men att le mot honom 35 gånger i timmen, det är ett framgångsrecept. För att hjälpa kvinnor som inte nått framgång så har författaren Andrew Trees ryckt till undsättning och penetrerat ämnet i den nyutkomna boken ”Decoding love”.  Och i en undersökning som han refererar till i boken studerades det bästa sättet att få en man på fall på lokal. Enligt ny amerikansk forskning är den som känner sig utanför bättre på att skilja fejkade leenden från äkta. Det är också bevisat att leenden "smittar av sig", bland annat av professor Ulf Dimberg, som forskar på ansiktsuttryck vid Uppsala universitet. Apropå leende så kan det passa med ett citat av en före detta president, George W Bush. ”Jag vet att människorna och fiskarna kan leva i fred med varandra.”

 Vi som sysslar med, och är intresserade av människans fysiologi i vår dagliga gärning vet sedan lång tid tillbaka att det kostar mycket litet i ansträngning att se glad ut. Det är betydligt mera ansträngande att se sur ut. Vi behöver engagera enbart 14 muskler för ett leende. Men ett surt anlete kräver minst tre gånger så många muskler i arbete. Redan vid några månaders ålder visar det lilla barnet förmågan att skratta - det är en prestation eftersom vi använder närmare 80 ansiktsmuskler för att genomföra detta. Men det är inte bara ansiktet som får gymnastik. Humorn är en självklar hälsofaktor. 100 skratt påverkar kroppen lika positivt som en halv  timmes promenad. Så variera dina motionspass med mer skratt. Det är konstigt med mycket i vår tillvaro som till exempel att trots kroppsspråket är mycket äldre än talspråket, var det först på 1960-talet man började utforska detta. Man fann att ett meddelandes genomslagskraft bara till 7 % består av ord. Röstläge, tonfall mm utgör 38 % och 55 % är icke verbala signaler. Man skulle alltså kunna säga det så här. ”Det var hur du såg ut när du sa det, inte vad du egentligen sa.” Det finns en mångfald av forskning om kroppsspråket roll idag. En intressant teori är att människor skaffar sig 60-80 % av sitt första intryck av en ny person på mindre än fyra minuter, huvudsakligen baserad på kroppsspråket. Det gäller alltså att välja likasinnade som samtalspartner. Även här är kroppsspråket till stor hjälp. ”Jag resonerar med buskar och träd varje morgon. Det är en fin morgonbön.” Citatet är av Kjell Lönnå, körledare.

Tysta män är mera deprimerade? Det är en hypotes som experter kastar fram när vi skall analysera hälsoläge och allmäntillståndet hos populationen. Vi måste alltid finna anledningar till och svar på även obesvarade frågor och tillstånd. Ett är däremot solklart. Det är att dagens individ utsätts för ständig överstimulans. Stillhet och tystnad framtidens lyx. I Finland tiger man på två språk samtidigt, skrev Berthold Brecht någon gång i sin karriär. Runtomkring i världen gråter man på alla språk dygnet runt, har Bengt Berg förmedlat i sin dikt Vinter. Nu har även den gamla sanningen ”dagens Treo – morgondagens huvudvärk” fått sig en knäpp på näsan, eller ett nytt användsningsområde. Det har visat sig i en studie från Harvarduniversitetet att kvinnor med bröstcancer som åt huvudvärkstabletten Aspirin hade en lägre dödlighet än de andra kvinnorna. Dessutom löpte de också mindre risk att få tillbaka cancern. Acetylsalicylsyra som är huvudbeståndsdel i Aspirin har sedan tidigare visat sig kunna hindra spridning av cancer hos möss. Det är först nu som det har undersökts på en större grupp av människor. Treo och Magnecyl har samma huvudinnehåll som Aspirin. Att vi söker tröst i lösgodis är mera ett faktum än en nyhet. I Sverige äter vi mest godis i hela världen. 17 kilo per person och år. Summan av våra laster anses vara konstant. Ett exempel på detta är den här citerade dialogen. Fältmarskalk Montgomery: Jag varken röker eller dricker och är i hundraprocentig form. Winston Churchill: Jag dricker och röker och är i tvåhundraprocentig form.”

Forskning förefaller att vara en färskvara. Nya och nygamla rön kommer ständigt fram när man vänder på stenarna. Nu har det visat sig att du kan bli deprimerad om får i dig för lite av kolhydrater. Det är en amerikansk studie som visat att kosten inte bara påverkar blodfetter och blodtryck utan även vårt psykiska välbefinnande. Uttrycket att ”rocka fett” borde kanske döpas om till ”deppa fett”? Du kan alltså bli deprimerad av för lite kolhydrater. Moderna bantningsprogram som mer eller mindre bannlyst kolhydrater har nu studerats av amerikanska forskare. Det mest uppseendeväckande var den psykiska hälsans negativa effekter. För övrigt så var bantningsresultatet i viktreducering i stort sett lika stort,  med eller utan kolhydratrik kost. Vårt dagliga bröd eller annan brödföda är en oändlig källa för forskning och framsteg. Eller är det inte så att det oftast blir ett steg tillbaka som är framsteget. Fiberinnehåll i kost är en evig källa för meningsskiljeaktigheter. Vanliga problem som kommer med fiberbrist är ju annars att man antingen går alldeles för sällan på toaletten, eller alldeles för ofta, fler än en till två gånger om dagen. ”Många med problemmage har fått fiberfattigt, vitt bröd rekommenderat av sin läkare”, men det är snarare förödande säger kostexpert Ulrika Davidsson. ”Man ska inte vara rädd för fibrer om man har en mage som svullnar lätt eller man ofta har ont i magen. Alla behöver fibrer för att smälta maten ordentligt.” Fibrer ökar mättnadskänslan och fångar upp näringsämnen så att kroppen kan absorbera dem ordentligt. Dessutom fungerar fibrerna som GI-sänkare. Flera av våra vanligaste fiberkällor är kolhydratrika livsmedel, som pasta och bröd.

För att sammanfatta kostens innehåll och vad vi människor stoppar i oss och vad som kommer ut som ämnesomsättningens slutprodukt, är skit! Jag tycker nog att det kan vara passande med detta citat av Pierre Gallois. En liknelse med vad som stoppas in i en datorn känns som en passande slutkläm på denna krönika. ”Om man stoppar in en massa dumheter i en dator så kommer det inte ut något annat än en massa dumheter. Men dessa dumheter, som du har passerat genom en mycket dyr apparat, är på något sätt förädlade, och ingen vågar kritisera dem.”

P.P